nabeschouwing167x60Terwijl zijn teamgenoten de catacomben al hadden opgezocht, zat Martijn Zwaan eenzaam op een bankje in de buurt van het gezellig drukke terras bij FC Rijnvogels. Zijn gezicht stond op onweer. Even verderop stond William van Vliet van RCL na te genieten. De middenvelder scoorde twee keer en won met zijn Leiderdorpse makkers in Katwijk.

Zwaan had reden om te somberen, want zijn ploeg kwam niet al te best voor de dag in de streekderby. Eigenlijk hadden de Katwijkers na acht minuten met 2-0 moeten leiden, maar de scherpte ontbrak bij de gehele voorhoede van Rijnvogels. RCL klom daarna in de wedstrijd en stelde voor rust de zege vrijwel zeker veilig (0-3).

Zwaan: ,,Het was zeker een andere wedstrijd geworden wanneer we gewoon vroegtijdig de kansen hadden benut, maar daarna verliep de wedstrijd voor ons dramatisch. Dat woord mag je ook gebruiken voor de scheidsrechter. Die penalty sloeg nergens op en met 0-3 ben je wel zo ongeveer gezien. Dat neemt niet weg dat de instelling aan onze kant niet okay was. Na de rode kaart van Mo (Moudou, red.) konden we het niet opbrengen om een tandje bij te schakelen. Dit is voor mij een enorme domper. Naast het verlies hebben we ook weer kaarten gepakt en zo hebben we onszelf weer meer in de problemen gebracht.”

Op de beslissing van de scheidsrechter om Moudou te bekeuren viel niets af te dingen. Onder de ogen van de arbiter raakte hij Thom Wijnalda in het gelaat. Bij de gegeven penalty was er contact tussen Stefan Schaafsma en Frank van der Marel. De scheidsrechter beoordeelde het als een overtreding.

Van Vliet negeerde de beslissingen en had na afloop vooral focus op zijn eigen ploeg. Begrijpelijk ook, want RCL is bezig aan een uistekend seizoen als nieuwkomer in de eerste klasse. ,,Ja, ik vind het niet niets om tweemaal van Rijnvogels te winnen. We hebben een jonge groep, maar de kern speelt al wat jaren met elkaar en dat zie je terug. We hebben steeds stapjes gemaakt en het resultaat mag er zijn. Ik ben serieus blij met waar we nu zijn met deze groep.”

Zwaan vond dat Rijnvogels RCL nadrukkelijk in het zadel had geholpen. ,,En daar baal ik van, want we wilden revanche nemen na die nederlaag en slechte wedstrijd van eerder in het seizoen. Als je dan vier opgelegde kansen mist, schiet dat natuurlijk niet op. We moeten in elk geval het vertrouwen blijven houden, want tegen BVCB moet gewonnen worden op 7 april. Dan kunnen we nog ergens om spelen. Naar de reguliere ranglijst hoeven wij niet meer te kijken.”

Van Vliet scoorde uit een vrije trap en een strafschop en viel daarmee nadrukkelijk op. Op zijn kin had hij een forse pleister en dus was de aanvoerder nog opvallender. ,,Ik kreeg vorige week een schop tegen mijn kin en toen lag het open. Het moest gehecht worden en het zou een dag of tien duren. Vrijdag gingen de hechtingen er al uit en heb ik enkel uit voorzorg met een pleister gelopen. Dus het valt allemaal wel mee.”

De tweevoudige doelpuntenmaker haalde nog twee belangrijke elementen naar voren. ,,In de eerste plaats onze volwassenheid. Het is niet voor niets dat we op eigen veld al zo lang ongeslagen zijn. Ook tegen Rijnvogels hadden we de zaakjes organisatorisch van elkaar. En ik vond de wisselwerking tussen Nick Wijsman en Thom Wijnalda ook prima. Zij waren samen heel vervelend voor hun verdediging. Alles bij elkaar opgeteld heeft RCL een mooie groep om verder aan te bouwen.”

Trainer Frank Bloemheuvel had zich verbaasd over het feit dat de zege uiteindelijk relatief makkelijk tot stand kwam. ,,Ik ben van mening dat zij zichzelf uit de wedstrijd hebben geluld. Ze raakten erg geïrriteerd en daar hebben wij van geprofiteerd. Ik vond niet dat wij geweldig speelden, maar we hebben hun spel wel snel kunnen ontregelen. Zeker nadat we Frank van der Marel na tien minuten naar het centrum hebben gehaald en Renaldo Nagtegeller op de backpositie hebben gezet. Zij wilden met de lange bal druk zetten op ons centrale blok, maar toen Frank daar stond kregen we controle.”

Toch was Bloemheuvel niet geheel tevreden. ,,Tegen Delta Sport speelden we vooral in de tweede helft aanmerkelijk beter. Als trainer kijk je nu eenmaal ook naar de uitvoering en die had wel beter gekund. Als je tegen tien man komt te spelen, moet je positiespel kunnen spelen. RCL was de bal echter veel te vaak te rap kwijt. We kunnen absoluut beter dan dat we hebben laten zien. De drie punten zijn natuurlijk wel welkom, want we schieten aardig op richting de 35. Met dat puntenaantal zijn we veilig. En van daaruit zien we wel of er nog wat meer in zit. Door deze zege kijken we gelukkig wel meer naar boven, want zo groot waren de verschillen nog niet met de ploegen om ons heen.”