voorbeschouwing167x60Niels Hogewoning (FC Rijnvogels) vindt het een wedstrijd waar een randje aan zit, voormalig ploeggenoot van Voorschoten ’97 Maurice Fransen spreekt van een pikant duel. Het moge duidelijk zijn: bij FC Rijnvogels – Voorschoten ’97 spelen zaterdag de nodige sentimenten.

 

Even terug in de tijd: we noteren december vorig jaar. Een bericht van de belastingdienst heeft sportpark Adegeest opgeschrikt. Voorschoten ’97 heeft een naheffing van 350.000 euro gekregen van de belastingdienst voor niet opgegeven kantineopbrengsten en spelersbetalingen. Om de club financieel gezond te maken moet er flink bezuinigd worden. Onder meer de begroting voor het eerste elftal wordt drastisch teruggeschroefd. 

 

Die beslissing valt rauw op het dak van de selectie. Vrijwel de gehele basiself trekt zijn conclusies. In navolging van trainer Hein van Heek vinden liefst vijf spelers (Joey Zandbergen, Pieter van den Breggen, Bas Mourits, Niels Hogewoning en Raymond Baten) onderdak bij de ambitieuze eersteklasser FC Rijnvogels. Na de degradatie van Voorschoten uit de hoofdklasse staan zij (Baten niet, want hij sluit pas in november aan, red.) komende zaterdag op de Kooltuin voor het eerst tegenover hun oude werkgever.

 

Voorschoten-aanvaller Maurice Fransen verwijt zijn voormalige ploeggenoten niets, maar stelt zijn vraagtekens bij de overstap naar de buren van de Valkenburgse vliegbasis. ,,Ik heb er begrip voor dat die jongens zijn vertrokken. Ze zijn jong en hebben nog een hele carrière voor zich. Alleen begrijp ik de keuze voor Rijnvogels niet. Als je een goed seizoen in de hoofdklasse gedraaid hebt, zoals die jongens allemaal wel gedaan hebben, snap ik niet dat je teruggaat naar de eerste klasse.”

 

Niettemin is Niels Hogewoning content met zijn nieuwe werkgever. Hij beschouwt FC Rijnvogels als een hoofdklasse-waardige club. ,,We hebben een ontzettend leuke en goede groep, die niet zou misstaan in de hoofdklasse. Met deze selectie wordt het tijd dat we de stap eens gaan zetten. Je merkt dat een hoop mensen bij de club er echt tegen aanhikken.”

 

De Rijnsburger benadrukt dat hij aanvankelijk bij Voorschoten ’97 wilde blijven. ,,Als selectie hadden wij niet de intentie om weg te gaan. Maar toen duidelijk werd dat er hel veel zaken niet waren geregeld, werd dat een ander verhaal. Maar Rijnvogels wordt mijn vierde club in vier jaar tijd (na eerder ook  Rijnsburgse Boys en Noordwijk, red.) en dat is niet helemaal de bedoeling. Ik heb geen zin om ieder jaar van club te wisselen.”

 

Rijnvogels kende zaterdag een ongelukkig begin van de competitie. Op bezoek bij Vitesse Delft werd in de blessuretijd de 2-2 geïncasseerd. Hogewoning hield niet alleen aan het resultaat, maar ook aan het wedstrijdverloop een zure nasmaak over. ,,Wij zijn als ploeg veel beter, maar Vitesse speelde zó ontzettend laf. Ze speelden erg ver teruggetrokken en wij kwamen er niet doorheen. Ik had zelf een tegenstander die binnen een straal van een meter bij mij bleef. Zelfs naar de wc was hij nog meegegaan.”

 

Voorschoten maakte met een 4-1 zege op RCL een flitsende start. Fransen is – gezien de ontwikkelingen van afgelopen jaar – zeer te spreken over de huidige selectie. ,,In februari/maart had niemand verwacht dat we zo’n leuk elftal zouden hebben. Veel spelers gingen weg, evenals de technische commissie. Nieuwe mensen moesten nieuwe jongens halen. Daar zijn we behoorlijk in geslaagd. Nu moeten we met het team stappen gaan maken.”

 

Dat Fransen nog van de partij is, mag merkwaardig genoemd worden. De geroutineerde aanvaller kwam terug op zijn beslissing om te stoppen, nadat hij vrijwel het hele vorige seizoen miste door een reeks van hamstringblessures. Op zo’n manier wilde hij geen afscheid nemen. In deze nog prille voetbaljaargang miste Fransen nog geen minuut.

 

In zijn laatste seizoen als voetballer hoopt Fransen positief te verrassen met Voorschoten. ,,Wij hebben niets te verliezen. Het belangrijkste is om de club organisatorisch op de rails te krijgen. Alles wat wij pakken is meegenomen. Wij zijn geen titelkandidaat, maar een plek bovenin moet mogelijk zijn. Zaterdag gaan wij gewoon lekker voetballen. Als Rijnvogels vol op de aanval gaat spelen, liggen er met onze aanval zeker mogelijkheden.”

 

Hogewoning zet in op winst van Rijnvogels. ,,Ik verwacht aardig wat weerstand, maar in principe zijn wij de betere ploeg. We hebben een goede selectie, waarin alle posities dubbel bezet zijn. Bovendien is iedereen bereid voor elkaar te werken. Wij moeten van eigen kracht uitgaan. Ik verwacht dat Voorschoten wil voetballen, meer als Vitesse Delft in ieder geval. Ik gok op een 3-1 overwinning.” Collega Fransen zet in op 2-2.