Speelronde 1 staat voor de deur en enkele dagen voordat het zover is, maakt onze redactie een tussenbalans op en blikt het vooruit naar de openingsronde. Waar en tegen wie gaan de regionale ploegen uitkomen in de eerste klasse B zaterdag en zondag?

 

Zaterdag

 

Eerste klasse B

 

FC Rijnvogels opent het seizoen in Delft. De Katwijkers gaan op bezoek bij Vitesse Delft en doen dat ogenschijnlijk in een goede vorm. Diverse oefenduels werden gewonnen en ook in de bekerstrijd waren de mannen van de nieuwe trainer, Hein van Heek, succesvol. Tegen ADO werd gelijk gespeeld, maar de andere twee duels werden gewonnen. De Delftenaren overleefden de eerste ronde niet en kwamen onder meer tekort tegen Nieuwenhoorn en Alexandria’66. Tegen PFC werd geremiseerd. Vorig seizoen waren Vitesse Delft, Spijkenisse en Leonidas de enige drie ploegen die tweemaal onderuit gingen tegen de Vogels. In Katwijk werd het 3-0, terwijl op sportpark Tanthof Zuid Rijnvogels met 1-2 te sterk was. Vitesse wordt aan de hand genomen door trainer Manuel Vissers en heeft onder meer de beschikking over ex-Rijnvogel Marciano Weidum. Bij de Katwijkse formatie ontbreken Dirk Varkevisser en naar alle waarschijnlijkheid nieuwelingen Bas Mourits en Niels Hogewoning. Volgens Van Heek mag dat op zich gen probleem zijn, want ‘er is genoeg keus’ in de selectie van FC Rijnvogels.

 

GHC gaat het op eigen veld opnemen tegen BVCB. Die ploeg staat na het vertrek van Koos Waslander onder bewind van ex-prof Edwin Vurens, die vorig seizoen (logischerwijze) degradeerde met ARC uit de topklasse. De onder meer ex- Spartaan was zelfs nog in gesprek met zaterdaglandskampioen Spakenburg, maar dat draaide op niets uit. Vurens heeft het naar zijn zin in Bergschenhoek, maar moest wel erg wennen aan ‘een dorps karakter’. ,,Beetje trainen, beetje lummelen en dan komen we er wel. Nou, dat kan dus niet. Dus er moest discipline in en daar zijn we druk mee bezig geweest. De organisatie staat en dat deze groep wat kan is mij ook al duidelijk”, stelde Vurens vast. BVCB kreeg vorig seizoen de minste treffers tegen en eindigde op en vierde plaats, ondanks drie punten aftrek door de KNVB. In de bekerstrijd was er in de voorbije maand minder succes. Er werd verloren van DHC en Voorschoten’97 en bij UVS werd een puntje gestolen. GHC kende een wisselvallige reeks oefen-en bekerduels, maar vooral over de laatste weken is oefenmeester Dennis Olman tevreden. GHC begint wel danig verzwakt aan de competitie, omdat spits Richard Guffens pas geopereerd is. Hij mist waarschijnlijk het hele seizoen.

 

Onze redactie plaatste gisteren al een uitgebreide voorbeschouwing over het duel tussen Voorschoten’97 en RCL. Dit aan de hand van de gebroeders Windhorst die tegen elkaar zullen uitkomen. Deze twee ploegen kwamen elkaar in het seizoen 2000/2001 voor het laatst tegen in competitieverband. Dat was toen in de tweede klasse C. Voorschoten werd dat seizoen kampioen met twaalf punten voorsprong op jawel..RCL. In Leiderdorp werd het 1-0 voor de roodwitten, maar tijdens het duel in Voorschoten werd de vloer aangeveegd met de Racing Club: 6-0. Voorschoten werkte zich op naar de eerste en zelfs de hoofdklasse, terwijl RCL zich vorig seizoen voor het eerst weer kon manifesteren in de eerste klasse, na precies een kwart eeuw van absentie op dat niveau. De eerste streekderby mag er zijn, want beide clubs hebben het idee een rol van betekenis te kunnen spelen in de eerste klasse.

 

Zondag

 

Eerste klasse B

 

UVS is zondag gastheer voor Neptunus/ Schiebroek, een oude bekende uit de hoofdklasse en later ook eerste klasse. De Rotterdammers sloten tien nieuwe spelers in de armen, waarvan het gros een verleden heeft bij ofwel Oud- Schiebroek of Oud- Neptunus. Meest opvallende namen zijn Max Bronswijk (onder meer ASWH en Excelsior), Faybian Hertstein (BVCB), Kelly Giessen en Marry Assaiti, familie van je kent hem wel. In de selectie komen we ook de naam tegen van Sander van Gool, die onder meer achter een bal aanliep bij ARC. De ploeg staat onder leiding van Rob Jacobs, bepaald geen onbekende van de voetbalkenner. UVS heeft met Paul van der Zwaan een trainer binnengehaald die eerder werkzaam was in de Kikkerpolder. De resultaten van de blauwwitten waren aanvankelijk nog niet om over naar huis te schrijven, maar in het bekertoernooi kregen de Leidenaren de smaak te pakken en werd de eerste plaats een feit in de poulefase. UVS heeft wat recht te zetten, want in de voorbije jaargang ging de equipe uit de havenstad er twee keer met de winst vandoor (0-1 in Leiden en 2-1 in Rotterdam). De 2-1 viel overigens te noteren in het openingsduel. Gökhan Yazici maakte de enige treffer voor de ploeg van toen nog Nico van der Salm.

 

300112 Boshuizen SJC 3FC Boshuizen wil niets liever dan de nare smaak wegpoetsen van het vorige seizoen. Een seizoen waarin de geelblauwen lange tijd dominant waren, maar waarin de formatie van Mario Koswal de voorsprong als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Ook in de nacompetitie ging het geheel en al fout. Boshuizen zag een groep spelers vertrekken, maar had wel het vermogen om weer uitstekende spelers aan zich te binden. In de voorbereiding werd er druk geoefend en hier en daar werden in het oogspringende prestaties neergezet. Hoofdklasser Alphense Boys werd verslagen en Quick Boys moest tot aan het gaatje gaan om de Leidenaren nipt voor te blijven. Opvallende naam in de selectie is die van Shaban M’Famme Ramadhani, die weer terugkeerde aan de kade. Met hem werd een schutter binnengehaald en deze behendige voetballer moet daarmee het gat vullen die Garry Mendes Rodrigues achterliet. Boshuizen ontvangt in het eerste duel SJC, dat vorig seizoen in beide gevallen in het stof moest bijten. In Noordwijk werd het 3-6 en thuis deed Boshuizen het nog eens dunnetjes over : 3-1. Rafik El Ousrouti, Gio Godeken en Roberto Escudero deden de Noordwijkers pijn.