voorbeschouwing167x60Dit keer een summiere voorbeschouwing op de clubs die komend weekend aan de bak moeten om in de race te blijven of om mogelijkerwijs het vege lijf te redden. Het weekend start op donderdag voor FC Boshuizen en maandag, Pinksteren, zal de spanning ook om te snijden zijn.

Zoals gezegd trapt FC Boshuizen als eerste af. Op eigen veld zal DEM worden ontvangen en de Leidse ploeg gaat die wedstrijd in met een 2-3 achterstand. In Beverwijk leek er afgelopen zondag geen vuiltje aan de strakblauwe lucht voor Mario Koswals volgelingen, maar na de rust verdween de 0-2 als sneeuw voor de zon. De boodschap is nu duidelijk: bij winst met meer dan een doelpunt verschil kan FC Boshuizen zich gaan opmaken voor de finale tegen HFC, dat zich al plaatste voor de eindronde over de rug van Neptunus.
De eerste wedstrijd zal aanstaande maandag plaatsvinden en op 3 juni is het slotstuk. Mocht de missie van FC Boshuizen donderdag stranden dan zal er ook volgend seizoen gebald moeten worden in de eerste klasse. Opnieuw wachten er dan krakers tegen UVS en SJC.

Zaterdag is het de beurt aan Valken’68 om de eerste ronde te overleven. De mannen van Andries Wendt verdedigen een 1-0 voorsprong uit het eerste duel tegen Zuidland. In Valkenburg is er veel vertrouwen, maar denkt men massaal wel aan een nek-aan-nek race in de buurgemeente van Hellevoetsluis. Het vertrouwen bij de nu ook nog tweedeklasser is evenwel niet minder groot, gezien een kreet op de website van de blauw-oranje brigade: Voor Zuidland gold afgelopen zaterdag op sportpark ’t Duyfrak in Valkenburg maar weer eens het aloude adagium: ‘ Als je zelf niet scoort, dan doet de tegenstander dat wel’….

Lugdunum zat net als FC Boshuizen op rozen, maar liet een 0-3 voorsprong uit de glibberige handen schieten. RAS komt nu met een voorsprong naar Leiden toe, maar ook bij de kikkers leeft het idee dat het in leven gebleven varkentje nu toch echt gewassen gaat worden. De winnaar van het tweeluik zal straks in nog twee duels tegen de winnaar van Soccer Boys/ SEV gaan uitmaken wie zich straks mag gaan melden in de tweede klasse. Die stap kan ook worden gemaakt door Kagia. De eerste heuvel is al succesvol genomen, want bij BOL in Broek op Langedijk won de formatie van Ramon Hageraats met 1-3. Op het eigen kunstgrasveld kan de beslissing worden geforceerd om vervolgens te stuiten op de winnaar van Jong Holland en Haarlem/ Kennemerland.

LSVV’70 komt voor het eerst in de ring en ontvangt zaterdagmiddag GDA, dat al een nederlaag op zak heeft. De Leidse studenten kunnen zich in een prima uitgangspositie wurmen door een overtuigende uitslag neer te zetten. Haagse Hout kan zich daar dan een week later op stuk bijten.
Hazerswoudse Boys wil ziedend graag in de derde klasse uitkomen om zo dus misschien weer tegen LSVV te kunnen spelen. De ploeg van scheidend trainer Andre Eggerding is zaterdag gastheer van Oudewater, dat in de eerste rondgang gelijk op ging met Vredenburch (2-2). De zwartwitten zullen volgend jaar onder leiding staan van Ed Kluivers. Voor het tweede elftal is overigens Joop Lamers gestrikt, dit seizoen trainer van de zaterdagtak van UVS.

FC Rijnvogels en VV Leiden komen niet in actie. De Katwijkers speelden gelijk in de eerste wedstrijd en kunnen volgende week in huis de stap richting de hoofdklasse zetten. Zaterdag speelt de concurrentie tegen elkaar. Achilles Veen, gelegen tussen de Maas en de Maasdijk, komt op eigen complex uit tegen VVGZ, dat dus eerder remiseerde met de Vogels (1-1). VV Leiden speelt ook volgende week een finale, na de verpletterende zege op Te Werve (12-2). Verburch, de andere ploeg uit de poule, weet dus wat er verwacht wordt om de pole position in te kunnen nemen ten koste van de Leidenaren. Op donderdag speelt Leidsche Boys al tegen Kamerik, omdat die ploeg zaterdag niet kon spelen. De Boys uit Leiden zijn eigenlijk al kansloos voor promotie naar de derde klasse, na de 5-0 zeperd in Bodegraven tegen Rohda’76.

UDO gaat maandag op herhaling tegen SVV. Op eigen veld  kwamen de Oegstgeestenaren in last door twee rode kaarten. De 1-1 baart zorgen. Mocht UDO nu wel de juiste keuzes maken dan wacht waarschijnlijk Meerburg, dat VEP kansloos (3-0) liet. ROAC kwam bij Full Speed uit op 1-1 en heeft best aardige papieren om zich bij de laatste twee ploegen te scharen voor een plek in de tweede klasse. De tegenstander komt in elk geval uit de winnaar van de strijd tussen VFC en SJZ (eerste duel eindigde in 0-0). Voor lijfsbehoud in de derde klasse speelt Alkmania de eerste nacompetitiewedstrijd bij Nicolaas Boys. Ook Stompwijk start pas komend weekend en wel tegen RVC’33. Zowel Nicolaas Boys als RVC’33 dolven in het eerste duel tegen een niet regiogenoot het onderspit. Altior staat al wel in de finale, maar moet nog een weekje extra wachten om de arena in te mogen.

Op hoger niveau kunnen Alphense Boys en Ter Leede nog feest gaan vieren en moet Voorschoten’97 alles uit de kast halen om degradatie te ontlopen uit de hoofdklasse. Alle duels zullen min of meer belicht worden via het Leidsch Dagblad en leidenamateurvoetbal.nl (geen publicatie op maandag!).