voorbeschouwing167x60Vanwege omzettingen in het programma start de eerste klasse B zaterdag met het streekduel Voorschoten’97 tegen RCL. Op voorhand een interessant duel, niet in de laatste plaats omdat twee broers tegenover elkaar zullen staan. Voor de ploeg van Marcel de Hoogt is dat Charlie en voor de Leiderdorpers Daley Windhorst.

 

Beide spelers zijn nieuw bij hun club. Ambitieus en maf van voetbal. Al weken kijken de broers, waarbij Charlie (22) twee jaar ouder is dan zijn opponent van komende zaterdag, en de ganse familie uit naar de seizoensopening. Onze redactie sprak met het duo in de Voorbeschouwing van de Week.

 

Hoe zijn jullie terecht gekomen bij je nieuwe club:

 

CW: ,,Ik wilde eigenlijk al weg bij DSO. Een belangrijke reden was dat ik een stapje hoger wilde gaan voetballen en het boterde niet zo met de trainer (Piet van Duijn, red.). Toen ik hoorde dat hij bij tekende, had ik het wel gehad. Bij DSO werd er ook van alles beloofd, maar de gemaakte afspraken werden vaak niet nagekomen. Zo hoefde ik geen contributie te betalen en ook gele kaarten zouden door de club worden betaald. Uiteindelijk hebben we als spelers gewoon moeten betalen en dat valt dan rauw op je dak. Iets na de winterstop was Steef Roodakkers bij ons komen kijken en scouten. In de eerste plaats ging het niet om mij, maar kennelijk heb ik zijn aandacht getrokken. Zo is het balletje gaan rollen, temeer omdat Hein van Heek mij ook kent. Ik doe namelijk de opleiding Sport Management in Den Haag en daar is Hein docent op de HALO. Ik zag het al vrij snel zitten, want de gesprekken waren zeer positief. In het verleden had ik Voorschoten’97 al een paar keer zien spelen in de voorbereiding tegen Feyenoord. Uiteindelijk is het jammer dat ze het niet hebben gered om in de hoofdklasse te blijven. Zo blijft het stapje hoger spelen dus nog uit, maar ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn beslissing. De overstap is hoe dan ook beter voor mij.”

 

DW: ,,Bij mij is het later gaan spelen. In mei van het afgelopen jaar. Nicky Wijsman had mijn naam laten vallen bij de trainer en die liet er geen gras over groeien om mij te benaderen. Na een tweetal gesprekken was het rond en is het RCL geworden. Ik had al vanaf eind 2011 niet meer gespeeld, omdat ik hartproblemen had gekregen. Er werd mij geadviseerd om lager te gaan spelen. Nu kreeg ik de kans om na ADO toch weer aan de bak te komen.”

 

Hartproblemen. Heftig.

 

DW: ,,De schrik zat er goed in, ja. Bij een controle bleek ik een hartafwijking te hebben. In januari van dit jaar ben ik gedotterd en is er een zogeheten stand geplaatst. Dat is op dezelfde dag gebeurd allemaal, om precies te zijn de 24ste januari. Daarna heb ik twee weken op de bank gelegen en vanaf die tijd ben ik beetje bij beetje opgekrabbeld. Eerst vijf minuutjes aan mezelf werken, dan tien en zo verder. Mijn revalidatie heeft plaatsgevonden bij Rijnland in Leiden. Verder zit ik veel op de sportschool. Natuurlijk vond ik het jammer dat het tijdperk ADO erop zat, maar misschien kan ik in de toekomst toch nog terugkomen op dat niveau. Als ik de klachten niet had gekregen, zou ik nog wel in Den Haag hebben gezeten. Ik heb gedurende tien jaar daar de jeugdopleiding doorlopen. Vervolgens een jaartje NAC en dan toch nog een jaartje ADO.”

 

Voorschoten degradeerde niet alleen, maar ook een groot deel van de selectie verliet Adegeest. Zag je het gaandeweg nog wel zitten?

 

windhorst broersCW: ,,Af en toe gaven signalen mij wel te denken, maar ik wist ook dat Voorschoten er alles aan deed om de opengevallen plekken weer in te vullen. En dat is heel aardig gelukt, als ik zo terugkijk op de eerste weken. Er staat weliswaar een jonge, maar zeker wel kwalitatief sterke groep. De jongens hebben stuk voor stuk de ambitie om Voorschoten weer terug te brengen naar de hoofdklasse. En weet je, bij de meeste clubs is het elk jaar een komen en gaan dus ik heb er niet wakker van gelegen dat er een goeddeels nieuw elftal zou komen te staan. Stefan is uiteindelijk overgestapt naar VVSB, maar met Marcel hebben we ook een prima trainer voor de groep staan. Ik houd van eerlijkheid en deze man is ook eerlijk. Een rustige, aardige kerel met een visie. Wat dat betreft was het bij DSO allemaal geen hosanna. Veelal was het de opzet om de spits maar aan te spelen. Die zou er wel 25 in trappen en dan kwam het goed. Nu spelen we met een doel en ik vind de organisatie veel beter bij mijn nieuwe club.”

 

Jouw broer is dus heel blij met zijn keuze. Kan jij daar al iets over zeggen nu je in de hoofdmacht staat bij RCL?

 

DW: ,,Uit de gevoerde gesprekken sprak veel vertrouwen. Frank (Bloemheuvel, red.) kon uitstekend uitleggen hoe hij vindt dat RCL moet spelen en daar kan ik mij in vinden. Ik ben een gevoelsmens en zijn uitleg maakte mijn keuze niet moeilijk. Laatst zijn we op trainingskamp geweest in Soest en dat was geweldig leuk. Na de training op donderdag blijft iedereen hangen en dat is ook wekelijks gezellig. We hebben een leuk elftal staan en de resultaten in de voorbereiding zijn steeds beter geworden. Deze week wonnen we van Montfoort voor de beker, een ploeg die net uit de topklasse gedegradeerd is.”

 

Hebben jullie in het verleden al met of tegen elkaar gespeeld?

 

CW: ,,Twee keer met elkaar, maar tegen elkaar nog niet. Ik ben begonnen bij BSC’68 en maakte daarna de overstap naar ADO. Vanwege mijn motoriek ben ik er weggestuurd. In die tijd heb ik wel met Daley gespeeld. Ik zat in de E-Top en hij in de E1, omdat hij dus iets jonger is. We speelden toen een potje bij GDA op een groot veld. Dat was voor hem nieuw. Later speelde ik ook nog een keer met hem op een toernooi bij Oliveo. Met DSO, waar ik vanaf de C-jeugd ben gaan spelen, kwam ik mijn broertje nog bijna tegen bij een oefenduel. Dat was toen ik in de A1 speelde en hij eerstejaars B was bij ADO. Na de warming-up moest het gebeuren, maar de lichtinstallatie viel uit. Toen kwam het er dus niet van. Vandaar ook dat de wedstrijd van komende zaterdag heel bijzonder is.”

 

DW: ,,Ik moet ook eerlijk zeggen dat ik wel een beetje hoopte dat Voorschoten zou degraderen. Ik was toen al binnen bij RCL en samen zijn we gaan kijken naar de groengelen in de nacompetitie. Natuurlijk gunde ik Voorschoten op zich geen degradatie, maar het zou wel dé manier zijn om eindelijk tegenover Charlie te komen staan, want zoals gezegd…het is er nog nooit van gekomen.”

 

Wat weten jullie van de tegenstander van zaterdag?

 

CW: ,,Vrij veel. Nick Wijsman is een vriend van mij en met hem ga ik zelfs op vakantie. Dan praat je veel over het spelletje. RCL heft snelle buitenspelers en een goeie spits. Thom Wijnalda kan ‘dodelijk’ zijn in de zestien. William van Vliet is de grote aanjager en mijn broertje is op zeker een grote aanwinst. O, en ze hebben ook nog een prima keeper en leuke middenvelders. Het kan dus boeiend worden bij de start van de competitie.”

 

DW: ,,Mijn kennis van Voorschoten is niet zo heel groot. In elk geval had ik niet verwacht dat ze zouden degraderen, maar daarin ben ik niet de enige. Naar mijn idee hebben zij wel een iets betere ploeg dan wij en ons jaar kan wel eens lastiger zijn dan vorig seizoen. De clubs kennen RCL nu wel. Maar goed, zaterdag gaan we gewoon voor de winst. We moeten nog wel wat stappen maken. Scherper zijn voorin en eerder afdrukken. De concurrentie is niet heel erg groot voorin, daar zijn we dus kwetsbaar.”

 

Wordt er goed geslapen vrijdagnacht?

 

CW: ,,O jawel. Maar voor ons is het een extra leuke wedstrijd. De hele familie komt en ook tal van vrienden. Het wordt een gezellige boel.”

 

DW: ,,Ik kijk er al tijden naar uit. Als we hel blijven, spelen we twee keer tegen elkaar. Lijk me echt heel erg leuk. Nee, aan een voorspelling waag ik mij niet. Ik weet alleen dat het een zware pot zal worden.”

 

CW: ,,Ik durf het wel, hoor. Ik zeg 3-1 voor Voorschoten. Hopelijk met een assist of doelpunt van mij. Kan ik daarna met mijn broertje over voetbal praten. Ik ben uit op revanche, want vorig seizoen heb ik met DSO tweemaal heel slecht gespeeld tegen RCL. We hadden het toen heel lastig op het middenveld. Dit Voorschoten moet die slag wel kunnen aangaan.”

 

Beide Windhorsten zijn kennelijk al helemaal gewend bij hun nieuwe club. Tijdens het onderhoud vallen geen stiltes. De oudste wil nog wel het laatste woord hebben.

 

CW: ,,Daley is wel wat minder spraakzaam normaliter. Maar hij heeft wel hel veel kijk op voetbal. Als we samen een wedstrijd op tv kijken, geeft hij altijd zijn commentaar. Hij ziet zoveel. Het is een kenner.”

 

Overigens zullen de broers vanaf zaterdag gescheiden worden van tafel en bed. Charlie gaat samenwonen met zijn vriendin. ,,Maar we zitten vijf minuten van elkaar af in Zoetermeer, dus we houden dagelijks contact”, roepen ze in koor. Zaterdag maar eens zien wie het hoogste woord mag hebben..