header voorbeschouwingEen keurige opmars heeft GHC in de subtop van de zaterdagse eerste klasse B gebracht. De ploeg van Dennis Olman is al sinds eind september ongeslagen. Ondanks de goede resultaten is het zeker niet allemaal pais en vree aan de Vliet. Het veldspel van GHC is nog niet op het gewenste niveau en bovendien leeft er wat onvrede binnen het team. ,,We hebben drie verlengstukken van de trainer in het veld en de rest moet zijn mond houden”, zegt spits Michel Schouls, die uitziet naar de derby van zaterdag tegen FC Rijnvogels.

 

Afgelopen maandag luchtte Nabil Amarzagouio zijn hart op deze website. De buitenspeler van GHC vertelde zich te storen aan het negativisme binnen het elftal tijdens wedstrijden. Collega-aanvaller Schouls vindt dat zijn collega voorin een punt heeft. Hem was de negatieve stemming ook al opgevallen. Een groepsgesprek donderdag voorafgaand aan de training moet de lucht klaren.

 

michel schouls,,We moeten terug naar de basis”, vertelt Schouls, die wijst op de hiërarchie binnen het elftal. ,,In principe hebben we drie verlengstukken van de trainer in het veld: Danny Maaskant, Michael de Roode en Tim Gonlag. Dat zijn de jongens die het voor het zeggen hebben in het veld. De rest moet het van positieve coaching hebben. Als anderen ook gaan praten, werkt dat averechts. Ik weet ook niet precies waar de negativiteit aan ligt. Misschien komt het omdat we de laatste wedstrijden wat punten pakken en andere jongens het gevoel krijgen dat zij het voortouw moeten nemen.”

 

Toch moet de zaak volgens Schouls ook niet overdreven worden. ,,Het heeft niet heel veel om handen, het is niet zo dat er veel gescholden wordt. We moeten gewoon even een goed gesprek hebben. Dat hoeft niet eens lang te duren, want het zijn allemaal slimme jongens en goede gasten. Daarna moeten we weer fris in het hoofd zijn voor Rijnvogels.”

 

Na een moeizame start staat GHC inmiddels vijfde. ,,Dat is op dit moment de positie waar we horen te staan”, stelt Schouls. De Leidenaar vindt de top immers nog te hoop gegrepen. ,,Ik vind dat er met Rijnvogels, Deltasport, ‘s- Gravenzande en Spijkenisse vier topploegen in deze afdeling zitten. Wij zitten daar net onder. Als wij ook van die ploegen willen gaan winnen, moet ons veldspel beter worden.” Het brengt ons meteen bij het tweede manco van GHC. Het door Schouls gememoreerde veldspel houdt momenteel nog niet over.

 

,,De resultaten zijn goed, maar het gevoel in de wedstrijd moet beter. De laatste twee wedstrijden hebben we gelijkgespeeld tegen Nootdorp en Spijkenisse. Behoudens het eerste halfuur tegen Spijkenisse was ons veldspel niet goed. Als dat zaterdag tegen Rijnvogels niet beter gaat, gaan we er hard vanaf.” Schouls richt zich als spits vooral op verbeterpunten in de aanvalslinie. Daarnaast staat de verdediging volgens hem toch al ‘als een huis’. ,,We moeten elkaar meer gaan zoeken, elkaar ook willen vinden. Het liefst met 1 of 2 keer raken. Tegen Spijkennisse ging dat met Nabil en Mo Madani het eerste halfuur uitstekend. Natuurlijk moeten zij diep op de helft van de tegenstander acties maken, maar niet op de middenlijn. Want dan moet je nog vier man voorbij. Zelf moet ik meer over de grond aangespeeld worden. Die hoge ballen, daar kan ik niet zoveel mee.”

 

Zelf begint Schouls langzamerhand zijn draai te vinden. Het was moeilijk voor hem toen hij als vervanger van de langdurig geblesseerden Richard Guffens en Marciano Vermeer opeens als buitenspeler in de punt werd gezet. Schouls kreeg de nodige kritiek te verwerken, maar bleef ijskoud. ,,Natuurlijk kreeg ik die kritische geluiden mee. Maar ik sta daar vrij nuchter in. Ik wist dat ik tijd nodig had om te wennen. Bovendien vind ik dat je met kritiek altijd iets moet doen. Het gaat nu aardig goed, hoewel ik besef dat ik me nog wel meer moet laten zien.”

 

Schouls toonde zich kritisch tijdens het gesprek. Toch sprak hij ook lovende woorden. De overstap van het in zijn ogen kille Voorschoten ‘97 naar het warme nest GHC heeft hem bijzonder goed gedaan. ,,We staan nu vijfde en vergeleken met andere clubs is dat ontzettend knap. Er zijn in deze afdeling veel ploegen met veel centjes en wij blijven toch dat volksclubje met een minimale begroting. Ik ben van mening dat GHC de mooiste club van Leiden is. We zijn de afgelopen jaren twee keer kampioen geworden en dat is toch een teamprestatie geweest. In de eerste klasse is dat niet anders. We zijn een grote vriendengroep. Ook het tweede hoort daar bij.”

 

Voor komende zaterdag ligt de focus op Rijnvogels. Schouls waagt zich niet aan voorspellingen. ,,Ik wil iedere zaterdag drie punten pakken en dat is nu niet anders. Maar we kunnen niet zeggen dat we even gaan winnen, dat zou niet realistisch zijn. Rijnvogels is een topteam en staat niet voor niets bovenaan. Ik kijk er zeker naar uit. Bij Rijnvogels speel je bijna altijd in een mooie ambiance, voor veel supporters en op een mooi veld. Wat dat betreft is het hopen op een betere wedstrijd dan vorig seizoen, toen het op een heel slecht veld 0-0 werd. Belangrijk is dat we positief zijn ingesteld.”