voorbeschouwing167x60Over het algemeen zijn voetballers terughoudend met voorspellingen. Vaak is de redenering dat slapende honden niet wakker gemaakt moeten worden. Niets van dit alles echter bij Roy Dijkstra. De aanvaller voorspelt dat Oegstgeest tegenstander Ariston ’80 zaterdag van de mat gaat spelen. ,,We gaan ze vegen. Dat durf ik wel met zekerheid te zeggen.”

 

Op basis van de voorgeschiedenis heeft Dijkstra wel enig recht van spreken. Vorig seizoen waren de clubs nog twee niveaus van elkaar gescheiden. Na de degradatie van Oegstgeest en de promotie van Ariston zijn ze dit seizoen sparringpartners. Een niveau hoger vergaat het de Delftse studenten ronduit moeizaam. Uit de eerste zes wedstrijden werd slechts een punt gepakt. De derde klasse lijkt vooralsnog te hoog gegrepen.

 

Roy DijkstraOegstgeest acteert juist onder zijn niveau, vindt Dijkstra. ,,Ik vind de derde klasse helemaal niets en wil zo snel mogelijk terug. Dat is ook de doelstelling van de club. In de tweede klasse is het niveau veel hoger, er wordt gewoon beter gevoetbald. In deze competitie zijn er al zes tegenstanders waarvan we makkelijk moeten kunnen winnen. Er zijn drie goede ploegen en die zullen het samen bovenin wel uit gaan maken.” Naast zijn eigen team rekent Dijkstra ook de huidige koploper Floreant, Lugdunum en Roodenburg tot de kanshebbers.

 

Dijkstra is blij dat de verhoudingen bij Oegstgeest weer enigszins genormaliseerd zijn. Het vorige seizoen verliep uiterst turbulent met een trainerswissel – coach Arie van Duijn werd de wacht aangezegd – en de uiteindelijke degradatie. ,,Het was gewoon een rotseizoen”, vertelt de spits. ,,Na de winterstop was het eigenlijk al gedaan. Iedereen vond het wel prima. Wim Visser was op een gegeven moment onze trainer, maar we kregen geen training van hem. Sommige spelers gingen op vrijdag stappen terwijl we zaterdag moesten voetballen. Het zat niet goed in de koppies. We kregen klap na klap en konden niet goed met tegenslagen omgaan.”

 

De nieuwe coach Rob van den Wijngaard trok de duimschroeven stevig aan. Het lijkt effect te sorteren, want de laatste twee duels tegen Kamerik en BSC ’68 werden op eigen bodem gewonnen. ,,We begonnen het seizoen met een domper. Tegen tien man van DWO gaven we een 2-0 voorsprong weg. Maar inmiddels gaat het de goede kant op. Er is een stijgende lijn zichtbaar, het wordt iedere week beter. De sfeer is goed en er wordt goed getraind. We hebben een grote en brede spelersgroep, waarin veel concurrentie is. We zetten weer een stapje extra voor elkaar op het veld.”

 

Persoonlijk kent Dijkstra ook een goede start van het seizoen. Met vier goals uit evenzovele duels loopt hij 1 op 1. ,,Qua cijfers gaat het goed en qua spel eigenlijk ook. Ik ben een speler die op intuïtie speelt. Je moet mij niet teveel opdrachten en regeltjes meegeven. Ik mag nu steeds in het midden beginnen en lekker de gaten induiken.”

 

Van Ariston ’80 verwacht Dijkstra niet al teveel tegenstand. ,,Ik heb nog nooit tegen ze gespeeld, maar ik verwacht een zelfde ploeg als Kamerik: grote en fysiek sterke gasten, die niet kunnen voetballen. We gaan ze vegen. Dat durf ik wel met zekerheid te zeggen.Vooral thuis zijn we dit seizoen sterk, hoewel we pas een uitwedstrijd gespeeld hebben.”

 

,,Er breken cruciale weken aan”, gaat Dijkstra verder, doelend op de wedstrijden tegen onder meer Koudekerk, Floreant en Lugdunum. ,,Als we die goed doorkomen, gaan we echt meedoen. We hebben er in ieder geval wel de ploeg voor.”