voorbeschouwing167x60Ze speelden met (in het Leids Elftal, red.) en tegen elkaar en treffen elkaar komende zondag als trainer van FC Rijnland enerzijds en Leidsche Boys anderzijds. Een Leids onderonsje dus waar vooral bij de ploeg van Richard de Graaf, de Vlietclub, reikhalzend naar wordt uitgekeken. Ronald Mink ziet ook uit naar de confrontatie, maar is niet geheel vrij van zorgen.

 

Niet alleen won Leidsche Boys recent voor het eerst sinds mensenheugenis, maar ook diverse andere wedstrijden mochten als ‘hoopgevend’ worden beschouwd. Daarnaast is tegenstander FC Rijnland niet bepaald voortvarend uit de startblokken geschoten, ondanks de hooggespannen verwachtingen. De beide trainers komen in deze Voorbeschouwing van de Week aan het woord.

 

FC Rijnland kwam de voorbije weken niet in actie. Hebben jullie wel activiteiten op de mat gelegd?

ts-rijnlandRM: ,,Afgelopen zondag hebben we een oefenwedstrijd gespeeld tegen Real Zoetermeer, maar dat was niet om over naar huis te schrijven. Sterker nog,het was niet om aan te gluren. We wonnen met 6-5, maar daar is alles mee gezegd. Binnen een halfuur had ik er wel acht af kunnen halen. Om die reden hebben we het oefenduel met Graaf Willem II VAC afgezegd. Dinsdagavond hebben we benut voor een groepsgesprek, want het moet beter en anders.”

 

De resultaten vallen tegen bij FC Rijnland, zoveel is zeker. Wat is er meer aan de hand?

RM:,, Iedereen moet maar eens in de spiegel kijken. We trainen op zich hard, maar tijdens de wedstrijden komt het er niet uit. Iedereen weet te vertellen hoe het moet, maar dat moet zich dan wel  vertalen naar het veld. Ik heb er op zich geen moeite mee dat de jongens mondig zijn, want dat was ik zelf ook als speler. Maar dat gemekker moet eruit. De laatste weken is dat er ingeslopen. En het spel baart me zorgen. Met alle respect, maar het feit dat onze backs regelmatig de beste zijn..dat mag natuurlijk niet.”

 

Bij Leidsche Boys wordt ook niet geslapen en ruikt men bloed. Kansen dus voor jullie ploeg?

 

ts-leidscheboysRdG: Op voorhand zeg je dat FC Rijnland wint. Op papier is FC Rijnland een kampioenskandidaat .Ze hebben er veel goeie spelers bij, maar enkel loopt het nog niet. Daar kunnen wij met een portie inzet en strijd van profiteren. Bij ons kunnen ze ook zeuren, maar de opdrachten worden wel uitgevoerd. Soms laat ik ze lopen op een training en daar hebben ze het niet zo op, maar het hoort er wel bij. Ik denk dat ik toch werk met een ander slag mens bij Leidsche Boys.”

 

Diverse spelers gaven de voorbije weken al aan dat de komende pot erg leeft bij Leidsche Boys. Hoe is dat in de laatste week, nu het duel voor de deur staat?

 

RdG: ,,Ja joh, niet normaal. Onze wedstrijd van afgelopen zondag tegen Bernardus werd op het laatste moment ingelast. Yoska Ruigrok en Kevin Groenendijk zouden er niet zijn vanwege werk, maar die hebben alsnog een vrije dag geregeld. Iedereen wil dolgraag spelen en dat geldt al helemaal voor de wedstrijd van zondag. Enkel is het de vraag of we kunnen beschikken over Danny Kollen, Ricardo Heruer en Stephan van der Meer. Dat zijn belangrijke pionnen, maar zij hebben lichte blessures op dit moment.”

 

Wat is jou bekend over Leidsche Boys?

 

ts-rijnlandRM: ,,Ik lees jullie site ook uiteraard en weet dat ze daar goed bezig zijn en dat de aanstaande wedstrijd enorm leeft. Ik moet Richard een compliment geven, want ze boeken resultaten en hebben zichzelf al een paar keer tekort gedaan. Dat neemt niet weg dat wij normaal gesproken de drie punten moeten kunnen pakken. Op alle posities hebben wij betere spelers, maar bij ons is er een aantal nog zoekende. Spelers spreken over looplijnen en tactiek, maar het is in eerste instantie zaak om positioneel goed te staan en om te reageren in de omschakeling. Maar eerst moet dat mauwen tegen elkaar klaar zijn bij ons. En durven en willen voetballen.”

 

Zondag werd er onnodig verloren van Bernardus en zo heeft Leidsche Boys wel meer punten verkwanseld. Jouw ploeg had hoger kunnen staan op de ranglijst.

 

ts-leidscheboysRdG: ,,Dat is waar, maar als dit en als dat telt niet. Ik denk dat het in veel situaties met concentratie te maken heeft. Daar was afgelopen zondag ook weer een voorbeeld van.Het was ontzettend leuk om van Warmunda te winnen, maar een dag later ben ik dat weer kwijt. Dan moet je je richten op de volgende tegenstander en als je dan verliest, sta je gewoon weer met beide voetjes op de grond. Van Roodenburg en Kickers hadden we moeten winnen, maar dat is nu eenmaal niet gebeurd.”

 

Gezien de stand is er nog niets verloren en FC Rijnland speelt nog zes duels voor de winterstop, waarvan vier thuis. Dus hoe staat jouw ploeg er tegen die tijd voor?

 

ts-rijnlandRM: ,,Momenteel hebben we iedereen aan boord, hoewel we nog in afwachting zijn van de schorsing van Boudewijn Kamphues na zijn rode kaart bij SEP. Het wordt nu tijd voor een inhaalslag met deze groep en daarmee moeten we kunnen aanpikken bij de top vier. Van daaruit moeten we verder bouwen. Bij mij is de overtuiging nog ruimschoots aanwezig dat het goed gaat komen. Kijk, wanneer je door een tegenstander wordt weggetikt dan heb ik daar vrede mee. Daar is bij ons echter geen sprake van geweest en in de wedstrijden met ASC en SEP zat het ons niet mee met de leiding, zeg maar. De club doet er alles aan om het iedereen naar de zin te maken en het zou mooi zijn om dat zo zoetjes aan terug te gaan betalen. Vrijdagavond gaan we met zijn allen een biertje pakken en zondag gaan we met de groep ontbijten. Zondag moeten we knallen en die lijn doortrekken. Ik zet in op 14 punten erbij voordat de winterstop start. Zondag? 3-1 voor ons.”

 

Wat verwacht je van de tweestrijd, Richard?

 

ts-leidscheboysRdG: ,,Ik denk dat we het hun lastig kunnen gaan maken. Maar dit is en blijft een merkwaardige klasse. De uitslagen zijn niet te peilen. Wij zouden ook zomaar met 6-0 kunnen verliezen, maar als wij strijd leveren dan hebben we ook een aardige ploeg die op 1-1 kan afkoersen. Waarom niet?”