voorbeschouwing167x60Het begint het handelsmerk van RCL te worden, beslag leggen op de derde periode. De voorgaande twee seizoenen gingen de Leiderdorpers ermee aan de haal en ook dit jaar zijn ze hard op weg. Sterker nog, de periodetitel ligt met nog twee wedstrijden te gaan voor het grijpen. ,,Nu we er zo dichtbij zijn, moeten we hem pakken ook”, stelt linksback Jelmer Vijlbrief.

Als een club promoveert zijn de verwachtingen doorgaans bescheiden. In negen van de tien gevallen wordt lijfsbehoud als doelstelling geformuleerd. Aan de Bloemerd in Leiderdorp was dat niet anders toen RCL via de nacompetitie na 25 jaar een terugkeer in de eerste klasse bewerkstelligde (zie foto, nacompetitie seizoen 2010-2011). Niemand had durven voorspellen dat de Racing Club Leiderdorp twee speelronden voor het einde nog in de race zou zijn voor promotie naar de hoofdklasse. ,,Het was degradatie ontlopen dit, degradatie ontlopen dat”, vertelt Vijlbrief. ,,Niemand had dit durven dromen. Bizar eigenlijk. Het is de kers op de taart van een toch al geslaagd seizoen.”

RCL promotiewdstr 2011 203RCL verdedigt in derde periode een voorsprong van twee punten op BVCB. Nootdorp en Breukelen maken met twee punten achterstand ook nog een theoretische kans. Zaterdag gaat RCL op bezoek bij nummer zeven Alexandria ’66, terwijl concurrent BVCB nummer elf Spijkenisse ontvangt. ,,Met vier punten uit laatste twee duels zijn we er“, stelt Vijlbrief. ,,Het is belangrijk dat we zaterdag goed doorkomen. In het beste geval verspeelt BVCB zaterdag punten en hebben we volgende week tegen Breukelen aan een puntje genoeg.”

Vijlbrief heeft er geen verklaring voor dat RCL de laatste drie jaar zo goed voor de dag komt in de derde periode. ,,Ik zou eigenlijk niet weten hoe dat komt.” Voor de kracht van RCL heeft de toekomstig verdediger van VVSB dat wel. ,,Ons sterke punt is dat iedereen vuile meters voor elkaar wil maken. Het is belangrijk dat er een goede band in de selectie is. Veel eersteklassers hebben betere spelers, maar wij hebben het betere team. Als je zo aan je punten kan komen, geeft dat veel voldoening. Zo blijf je ook plezier houden.”

Het is nog maar de vraag of Vijlbrief zaterdag aan de aftrap verschijnt. De linksback liep twee weken terug tegen Gravezande een liesblessure op en is nog altijd herstellende. ,,We moeten kijken hoe ik de groepstraining donderdag doorkom. Dinsdag heb ik alle oefeningen zonder pijn doorstaan. Maar ik wil graag spelen en ben best bereid risico’s te nemen, zeker omdat ik aan mijn laatste wedstrijden voor RCL bezig ben.”

Vijlbrief vertrekt immers naar zondagtopklasser VVSB. Een besluit dat hem veel pijn en moeite kostte. ,,RCL is mijn club, we hebben een leuke groep en ik ben hier verzekerd van een basisplaats. Dat is bij VVSB nog maar afwachten, hoewel ik daar wel voor ga. Ik heb heel erg getwijfeld, maar ik wil het er toch een jaartje op wagen. VVSB is toch een topklasser.”

Het is de tweede keer dat Vijlbrief zijn club de rug toekeert. Als E-junior vertrok hij al eens naar de jeugdopleiding van Sparta. Na ook nog een aantal jaar UVS keerde Vijlbrief vorig jaar terug bij zijn jeugdliefde. Mogelijk kan hij met een tweede promotie op rij RCL in stijl achterlaten. ,,Dat zou onwijs mooi zijn, twee keer achter elkaar promoveren.”

Dan dient zaterdag tegen Alexandria ’66 een goed resultaat behaald worden. Vijlbrief verwacht een lastige pot. ,,Ik vind Alexandria een van de betere ploegen van de afdeling. Thuis werd het 2-2 en dat was een goede verhouding. We spelen op kunstgras en dat biedt mogelijkheden om te voetballen. Als het aan mij ligt spelen we vol op de aanval.” Toch is de speelwijze ondergeschikt aan het resultaat, blijkt als Vijlbrief even later een voorspelling voor zaterdag doet. ,,Ik hoop dat we geheel onverdiend in de laatste minuut met 0-1 winnen, door een klotegoal.”