donderdag, april 25, 2024
HomeUit de oude doosOude clubheldenEen Groninger in Leiden

Een Groninger in Leiden

-

ts-lsvv70Hij kwam op de wereld in het Groningse Delfzijl.  In Winschoten, hij woonde toen al in Nieuweschans waar hij speelde voor de plaatselijke VV, kocht hij zijn eerste voetbalschoenen in de winkel van international Arie Haan. Hij voetbalde even later in de jeugd van Stadskanaal (S.J.S). Ging vervolgens bestuurskunde studeren in Enschede, die studie lag hem echter niet. Daarna maakte hij de overstap naar het verre westen.Hij belandde in Leiden waar hij zijn (andere) studie vervolgde en toch weer de kriebels kreeg en zijn kicksen aantrok. Dit in vogelvlucht. Tegenover mij zit Peter Wierenga (41). Een oer nuchtere  Groninger die zijn voetballoopbaan startte bij Oegstgeest om te eindigen – hoe kan het ook anders- bij LSVV ’70 .

 

NSK, Oegstgeest en filosofie van de oudheid

 

Aangekomen in Leiden studeerde Wierenga klassieke talen. Door de Leidse universiteit kwam hij ook in aanraking  met het voetbal. Al snel was  het Ed Kamerling – verbonden aan de Universiteit – die hem benaderde voor een plek in de beruchte Nederlandse studenten kampioenschappen (NSK), waar hij in ‘92 Nederlands kampioen werd.  Het bleek een voorportaal voor een vervolg  in de Leidse voetbalscene. Dezelfde  Kamerling, actief voor v.v. Oegstgeest, zag wel wat in de Groninger en niet veel later acteerde hij voor de Voscuylbewoners. Daar speelde hij in de jaren 90  met roemruchte spelers als  Frits Bleichrodt, Joris van Benten en Ronald van Delft. Maar ook de opvallende Rick Abma ,die vele doelpunten uit alle standen wist te maken, maakte deel uit van die selectie. Wierenga  bleef niet lang voor Oegstgeest spelen, slechts twee jaar hield hij het uit. Hij tobde toentertijd nogal met zijn gezondheid. Voor hem het sein om zijn studie voorrang te geven.  Wierenga studeerde af in 1996 in de filosofie van de oudheid.

 

Prosinecki

 

oude helden peter wieinga oude heldenNaast zijn werk, hij doceerde op een school in Rotterdam, kreeg hij weer de kriebels om te ballen en zijn oude maat Frans Blom vroeg hem of LSVV’70  niks  voor hem was.  Dat was niet tegen dovemansoren gezegd.  Het bleek liefde voor het leven.   Peter ‘Prosinecki’ Wierenga  was ook één van de eersten die de studentenploeg een zetje gaven  voor een hoger niveau. Zijn geuzennaam, ooit verzonnen door een van zijn teamleden, (wat ook hilarische momenten opleverde bij het oplezen van de opstelling) kreeg hij door  zijn gelijkenis met de Kroaat.   Met aan het roer oefenmeester  Wim Mugge die volgens  Wierenga een standbeeld verdient. ,,Zo stonden wij een keer met acht man tegen Koudekerk. We stonden net zo lang te rekken totdat er een paar man van het derde arriveerden. En dan maar hopen dat de rode shirts er waren . Daar moet je  als trainer wel tegen kunnen’’, kijkt Wierenga  met een lach terug.  Maar ook nu is de Mugge nog trainer van LSVV die niet kan putten uit een jeugdafdeling en elk jaar maar hoopt dat er elk jaar bij de overschrijving iets komt aanwaaien .  Met de komst van Peter Wierenga kwam er wel wat meer schwung in de vereniging. Het werd allemaal wat serieuzer en na het kampioenschap in het seizoen 2002/2003 en later toen LSVV  het Universitair veld verwisselde voor de velden van Lugdunum, kon men spreken van een gedaanteverwisseling. Na degradatie en de nieuwe promotie in 2007 stond er een prachtig team klaar.  Dat had mede te maken met de komst van de gebroeders  Wout, Koen en Freek Jansen. Zij hadden in het verleden al  in de jeugd van  bvo’s  gespeeld  en waren stuk voor stuk een toegevoegde waarde. Bovendien hadden ze in de loop in de jaren een echte keeper gekregen in de vorm van Fokko Versloot. Kortom  een team waar ze jaren mee vooruit konden.

 

Peter Wierenga had toen al besloten om in 2007 zijn voetbalcarrière te beëindigen. Hij was al diverse malen van baan veranderd en maakte de switch naar de journalistiek. Hij begon bij de Staatscourant waar hij prominente politici als Ivo Opstelten en John Remkes interviewden. Niet veel later kwam hij bij De Pers terecht, dat  door tegenvallende  inkomsten geen lang leven beschoren was.  Momenteel  schrijft hij voor Trouw waar hij als columnist zijn brood verdient.

 

Dieptepunt  

 

Het absolute dieptepunt was het overlijden van doelman Fokko Versloot in 2009.  Het liet diepe sporen na bij de studentenvereniging. ,,We waren een weekendje weg in Nijmegen bij oud- ploeggenoot Joep Lagro toen we het bericht te horen kregen. De uitvaart  daarna was meer dan indrukwekkend in de Leidse Pieterskerk. We hebben met zijn allen de kist gedragen naar zijn laatste rustplaats”, aldus Wierenga. Sindsdien wordt elk jaar een Fokko Versloot Memorial  gehouden op de Kikkerpolder, waar de huidige en oud-leden elkaar dan treffen ter nagedachtenis van een veel te vroeg overleden uniek personage.  

 

Mooie tijd

 

,,Het was een mooie tijd bij LSVV, ik heb  veel hoogtepunten meegemaakt. Trainer Wim Mugge haalde mij naar voren en zodoende kwam ik tot zeker 150 tot 200 (!) doelpunten, het juiste aantal weet ik niet meer precies. Recent vroeg hij mij trouwens nog of ik weer wilde aanhaken. Je begrijpt wel dat ik bedankte voor  de eer.  Misschien ga ik eerdaags ballen in een één of ander zaalteam,  ik zie het allemaal wel.  En ook mijn woonplaats is onzeker.   Want als ik ergens anders, of mijn vrouw die arts is, een baan elders kunnen krijgen nemen we in overweging om te verkassen.”    

 

Foto: Laurens Lindhout, VI-Images

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read