Hij was voorbestemd om voetballer te worden. Zijn vader was een oer-Lugdunummer en zag zoonlief graag in het groene shirt van de Kikkerpolderploeg.  Maar verder dan een modale  voetballer bij Unitas Leiden werd hij niet. Pas op 27-jarige leeftijd kwam zijn echte passie te voorschijn. Wijnand Rijsdam, inmiddels 73, werd scheidsrechter en is nog steeds niet weg te denken in de Leidse voetbal – en scheidsrechters scene. Met recht kunnen we de geboren Leidenaar de eminence grise van het Leidse amateurvoetbal noemen.

 

Unitas Leiden, consul en zaalvoetbal

 

oude helden rijsdam 1Het was al snel duidelijk voor de jonge Rijsdam dat voetbal  een belangrijk gegeven was in de familie.   Tot spijt van Pa Rijsdam was het niet Lugdunum, maar het toen nog bestaande Unitas Leiden dat zijn club werd. De club, toen spelend op de velden waar nu de LUMC zetelt,  had onder andere de bekende huisarts Har Meijer in zijn gelederen. Het werd geen groot succes. Verder dan de Leidse afdeling kwam hij niet. Door toedoen van oud-scheidsrechter Bart Honsbeek ging Wijnand Rijsdam kijken of het scheidsrechteren voor hem was weggelegd.  ,,Ik moest mijn examen afleggen in het nu nog bestaande Eigenzorg aan de Stationsstraat.  Je begrijpt dat ik slaagde voor mijn examen’’, aldus Rijsdam. Het was het begin van een lange carrière waarbij hij diverse functies  zou vervullen. Dat voetbal in zijn vezels zat blijkt wel uit uit het feit dat hij scheidsrechter (veld), scheidsrechter (zaal), rapporteur en consul werd. Dat laatste leverde wel eens problemen op omdat hij tegen de zin van clubs wel eens velden goed keurde tegen de zin van verenigingen die op dat moment te maken hadden met een waslijst aan blessures. De clubs zagen de velden liever afgekeurd worden, maar Rijsdam gaf juist het startschot.  In de zaal mocht hij  het op het hoogste niveau de Silva Boys fluiten waar toen onder meer de jonge Edwin Grunholz  acteerde. Tussendoor floot hij zaalvoetbalwedstrijden met het grote Ajax- met Cruyff in de gelederen- als geintje.   

 

Politie

 

Hij maakte ontaard veel leuke dingen mee. Zo was hij jarenlang zaalscheidsrechter bij de roemruchte politiekampioenschappen in de Groenoordhal.  Met een bakkie teveel  op werd Rijsdam door dezelfde politie keurig naar huis geëscorteerd. Met dien verstande dat Rijsdam zelf zijn auto bestuurde. Maar ook  Oom agent nam de arbiter weleens in de maling. Zo werd hij lang achtervolgd door  de sterke arm. ,,Het liep dun langs  mijn broek toen ik eens achtervolgd werd. Wat wilden ze eigenlijk van me.  Ik zat niet echt lekker, maar toen ik  uit mijn auto stapte klonk uit een megafoon dat ik een geweldige chauffeur was.  Ja ze wisten mij in de maling te nemen”, besluit de huidige inwoner van Leiderdorp met een lach.     

    

Loopbaan

 

Als u nu denkt dat de voetballerij zijn eten was dan komt u bedrogen uit.  Opgeleid tot timmerman  maakte hij  op zijn 35ste de switch naar  het huismeesterschap. Dat is hij tot aan zijn pension blijven doen. In zijn spaarzame  vrije tijd besteedde hij aandacht aan zijn vrouw en kinderen. Zoonlief Rijsdam speelde ooit nog voor de ijshockeyclub Leiden Lions, die toen landelijk nog hoge ogen gooide. Rijsdam was veel van huis, maar zijn huewelijk kwam nooit in gevaar. Volgend jaar wordt het 50-jarig huwelijk gevierd.

 

Rijnsburgse Boys

 

Momenteel mag hij zich de gastheer  noemen van topklasser Rijnsburgse Boys. Hij ontvangt zowel de arbiters als de bezoekende verenigingen. Deze werkzaamheden kwamen voort uit de zoektocht van de afzwaaiende preses die nog iemand zocht. ,,Daar had ik wel oren naar. ’’  Een goed woordje heeft hij niet over voor de bekende TV-persoonlijkheid en trainer Hans Kraay junior. ,,Toen hij vorig jaar bij ons op bezoek was als trainer van SVZW, heeft hij werkelijk 2x drie kwartier lopen vloeken op de scheidsrechter. Op tv doet hij zich voor als een heilig boontje, maar het is eigenklijk een draak.”  

 

Al mag hij 73 zijn, voetbal bepaalt nog steeds zijn leven. Hij ziet vaak wedstrijden op TV maar ook op de amateurvelden is hij nog niet weg te slaan. Bij speciale gelegenheden speldt de fitte Rijsdam  zijn verkregen speldje van de bond op, als lid van verdienste. Hij mag dan als official al 46 jaar zijn verbonden aan de KNVB, van stoppen is geen sprake. Zijn bevlogenheid is onverminderd groot.