vrijdag, maart 29, 2024
HomeUit de oude doosOude clubhelden In gesprek met Cock van Weerlee

In gesprek met Cock van Weerlee

-

Een afspraak maken met Cock van Weerlee is een sinecure. Als ik met hem heb afgesproken plof ik al een dag later op de bank in een gezellig huisje in een gezellig straatje achter de Leidse Herenstraat.  De halfbroer van Koos en Isaac van Weerlee maakt in ieder geval van zijn hart geen moordkuil. De 61-jarige Leidenaar vertelt onder meer over de vele clubs in zijn carrière, zijn uitstapje naar een andere sport en waar hij zich nu  mee bezig houdt.

Lange loopbaan met veel clubs

Oude-doos-cock-van-werleePas op 40-jarige leeftijd besloot Van Weerlee op het hoogste niveau te stoppen. Bij UVS gaat hij dan nog een aantal jaren door in een lager team .  Zijn voetballoopbaan  begint bij de Kanaries van LFC. Vervolgens komt hij uit voor Roodenburg, UVS, Leidsche Boys, weer LFC ,  Floreant en tenslotte UVS.  U merkt het al, hij was niet bepaald honkvast te noemen.  Van Weerlee  heeft daar gewoon een simpele verklaring voor : ,,Ik  keek gewoon waar het meeste te halen viel “, steekt hij niet onder stoelen of banken. Dat begon al bij Leidsche Boys. In zijn prille loopbaan bij de Boys wedde hij om een halve kip  met Marius Snackbar aan de Da Costastraat dat hij binnen  no time  op een hoger plan zou komen te voetballen.  U raadt het al; hij won de weddenschap glansrijk. Hij maakte de overstap naar LFC. Van zijn jeugdperiode moest Van Weerlee het niet hebben. Een vergroeiing aan zijn been betekende hij dat hij van 14e tot zijn 17e aan de kant moest staan.  Het betekende ook dat hij iedere dag zijn been moest inzwachtelen, Iets wat de jonge Van Weerlee destijds maar moeilijk trok.  

Bloeiperiode

Zijn bloeiperiode was dus bij LFC, waar hij  met de grote jongens mee mocht doen.  Het was geen onverdeeld succes . Met jongens als Aat Heijmans, Wim Visser en  Piet Gubler wordt de kern van het elftal genoemd.  Als je toen de kranten opensloeg  waren ze lyrisch over Van Weerlee; ongrijpbaar, tweebenig tot snel. Niettemin vond hij zelf dat koppen zijn specialiteit was. En dat met een lengte van niet meer dan 172 centimeter.   Eèn ding zat de frêle middenvelder wel  dwars: hij had èn heeft nogal een eigen mening,  wat een aantal arbiters niet veelde. Dat mondde uit in totaal 5 rode kaarten. En ook daar had Van Weerlee een oplossing voor. Hij ging dan een tijdje bij rugbyclub DIOK trainen en spelen.  Hij speelde toen met klinkende namen als Bob del Prado en Eric-Jan Berendsen.       

 Zijn voetbaltalent  viel ook op in Den Haag  en Rotterdam . Het betaald  voetbal  lonkte. Sparta kwam als eerste langs bij LFC.  Ondanks dat hij zo kon tekenen bij de roodwitten  bleef hij in Leiden:  ,,Sparta betaalde zo weinig  dat ik geen reden zag om te verkassen.  Je moet weten,  LFC zat toentertijd aardig in de slappe was en had een goed team. Bovendien moest ik naar Rotterdam reizen waar ik al helemaal geen trek in had.’’   Ook FC  Den Haag kreeg later bij de Leidenaar nul op rekest.

Zaalvoetbal

Ook het binnenwerk schuwde hij niet.  Na Swift –’t Winkeltje met de legendarische Wim van Duivenbode op het doel was FC Grovo zijn nieuwe club. De Boskoopse club betaalde goed -200 gulden per wedstrijd –  en verwelkomden naast Van Weerlee, de Leidenaars Richard Klein, John Verschoor en Ron Bekooy. Ook dat deed hij op het hoogste platvorm.   Hier hield hij het zes jaar vol.    

UVS

Op 30-jarige leeftijd streek Cock van Weerlee neer op de Kikkerpolder. Na het avontuur  bij  Floreant wilde hij het nog èèn keer op het hoogste niveau proberen. Dat werd dus UVS.  Dat werd zijn eerste onbetaalde club.  Hij zou er met een onderbreking van een jaar tot zijn 40ste in het eerste blijven.  En in dat ene jaar zat hij bij RCL omdat hij in het geheel niet met de toenmalige trainer Arie Lagendijk kon opschieten. Die overstap maakte hij overigens met de gebroeders Paul en Marcel van der Blom. Na dat ene seizoen bij RCL kwam hij  voor twee jaar terug bij UVS.  In die periode stond hij in het veld met  klasbakken  zoals Marcel Valk en Gerry Jansen.       

Huisman

Tegenwoordig is Van Weerlee huisman.  De kwieke zestiger verveelt zich echter geen moment. Naast het opvoeden van zijn ( jonge) kinderen, zijn vriendin werkt,  beleeft hij een hoop lol als caddy van de  professionele golfer Tjeerd Staal : ,,Ja, ik rijd in zo’n karretje rond, samen bepalen we met welke club er geslagen wordt, en als ie hoog eindigt, krijg ik nog een percentage ook.’’   Daarnaast deed hij voor   oefenmeester Hans van Leeuwen analyses voor de komende tegenstanders.  Toch zag hij daar al snel het  nut niet van in omdat de tegenstanders vaak in wissellende formaties optraden.  Vandaag de dag bezoekt hij met regelmaat UVS (en af en toe Rijnsburgse Boys), waar hij ook hier en nu zijn mening niet voor zich houdt. En daar weet de huidige oefenmeester  Nico van der Salm alles van.                                                                                                                                                 
 

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read