Het is nog te voorbarig om na twee oefenpotjes direct al conclusies te trekken. Dat zullen de nieuwe oefenmeester Hein van Heek en zijn twee rechterhanden Marchel den Haan en Huig Hoek dan ongetwijfeld ook nog niet hebben gedaan na de gewonnen wedstrijd (3-1) tegen zondag eersteklasser SJC en de remise tegen topklasser VVSB (1-1), dat eveneens op zondag haar wedstrijden afwerkt. Van Heek weet wat hij aan zijn met hem meegekomen spelers van Voorschoten ’97 heeft en Den Haan en Hoek kennen van de vorig seizoen trouw gebleven spelers alle ins en outs.

Het waren duels die nogal van elkaar verschilden. De krachtmeting met SJC viel niet alleen in cijfers, maar ook in de veldverhouding  in het voordeel van de rood-witten uit . Vrijwel alle selectiespelers (op enkele geblesseerden na) mochten hun kunnen tonen en natuurlijk zette een ieder z’n beste beentje voor om zich in de basis-elf voor het nieuwe seizoen te spelen.

Het treffen met topklasser VVSB was heel andere koek, waarin de thuisclub zich zeker in de eerste helft leek te verslikken. De paarsgelen domineerden, waren balvast en sneller met hun acties die echter voor de thee geen rendement opleverden. Al moest Orlando Ouwehand zijn reeds gepasseerde doelman Peter Messemaker (ex-Quick Boys) op de doellijn als reddende engel te hulp schieten. Slechts een vrije trap van Mitchel Beijersbergen die rakelings naast vloog was de enige reële optie voor een Rijnvogeltreffer.

Na de thee (met diverse wijzigingen in de teams) werd de balans evenwichtiger. De gastheren toonden zich brutaler en doken  vaker voor Kenny Heemskerk op. De VVSB sluitpost was echter kansloos op de 1-0 van Carl Krayenoord. De spits tikte na fraai aangeven van (de al dan niet buitenspel staande Bas Mourits) het leer simpel naar de 1-0. De eer van de topklasser te na. Nadat eerst Peter Messemaker een zeker lijkende lob met kunst- en (letterlijk vliegwerk) had verijdeld, vond Tobasio van Zeijl met een diagonaal schot in de verre hoek achter Robbert van der Post, de vervanger van Messemaker, de touwen, 1-1.Vervolgens kregen beide teams in de slotfase nog enkele mogelijkheden om de balans in hun voordeel te doen uitslaan, maar de 1-1 bleef verder onaangetast. Al had Bas Mourits liever niet gezien dat Kenny Heemskerk bij zijn laatste doorbraak niet in de weg had gelegen.

Over het geheel gezien kreeg VVSB iets te weinig, maar het gaat in deze fase nog niet om den brode. Dus hadden de beide equipes vrede met het eindresultaat van deze oefenpot. Aanstaande zaterdag spelen de Vogels om 14.30 uur thuis tegen eersteklasser CSW.

Piet van Kampen, FC Rijnvogels