ts-koudekerk2Koudekerk- (zaterdag, 3A)- Met vier verloren duels op rij kende Koudekerk een zeer moeizame start in de derde klasse A, een klasse met ploegen uit het gebied rondom Gouda. Ondertussen stelde de ploeg van Marcel Valk enige orde op zaken, maar de elfde plaats is nog altijd verontrustend te noemen. Met Ruben van den Berg, verdediger/middenvelder, sprak onze redactie over het hoe en waarom.

Een voorspelling over de krachtsverhoudingen op een klasse met veelal onbekende clubs was vooraf lastig, maar halverwege is duidelijk dat er werk aan de winkel is in Koudekerk.

,,De voorbereiding verliep okay en daarin speelden we ook best goed voetbal. We kwamen makkelijk tot kansen en dat hielden we een paar wedstrijden vol in de competitie. De resultaten bleven echter uit en dat vrat aan ons. Door die dramatische start raakten we achterop en dat was balen. Gaandeweg zijn we onze punten gaan pakken. Het is enkel jammer dat we telkens na een goed resultaat stil stonden. Dat is funest om in je ritme te komen. Zo wonnen we ook de laatste twee duels voor de winterstop. Voor ons kwam deze dus niet echt als geroepen.”

Wat zijn in jouw ogen de belangrijkste boosdoeners van de haperende resultaten?

,,We krijgen te makkelijk teveel goals tegen. Gelukkig is Richard van Heiningen terug en daarmee een brok ervaring. Dat maakt ons weer sterker. Een beetje meer geluk zou ook wel wenselijk zijn. Verder denk ik dat het best goed staat, vooral in de laatste duels. De conditie van de groep is in orde en qua oefenstof doet de trainer niets anders dan in het begin van de competitie.”

Zoals gezegd komt Koudekerk uit in een klasse met veel onbekende ploegen.  Wat is jouw mening over de tegenstanders?

,,Het was moeilijk in te schatten hoe zwaar we het zouden krijgen, maar we zijn nergens onderste boven gespeeld. Nee, ik kan niet zeggen dat ik onder de indruk was van een tegenstander, hoewel we er soms eenvoudig af gingen. Dat had echter meer met ons te maken. Be Fair vind ik wel een goeie ploeg en ook TAVV heeft een sterk elftal. Daar spelen veel jongens die ik ken uit de Alphense Boys-tijd. CVC Reeuwijk staat ook hoog, maar daarover spreek ik mijn verbazing uit. Anderzijds, ze winnen veel dus ze zullen wel iets goed doen. We starten trouwens tegen hen, een mooie kans om die 4-2 uit te gummen. We moeten snel punten pakken om zo de aansluiting met het middenveld van het klassement te kunnen bewerkstelligen.”

Valk heeft bijgetekend. Ben je daar blij mee?

,,Zeker wel. Aan het begin waren zijn verwachtingen wat te hoog, maar dat heeft hij bijgesteld. Hij komt natuurlijk ook van een ander niveau. Ik denk dat hij op dit moment goed past bij deze club.”

Koudekerk was vaak niet compleet en dat heeft punten gekost.

,,Mee eens. Richard misten we, maar ook Rick van Tol, Simon van Leeuwen en Oege Pennin hebben we moeten missen. Dat zijn zeer waardevolle spelers voor ons. Iedereen is nu evenwel terug en er zit genoeg voetbal in bij ons. Het moet nu zeker goed gaan komen. Tegenstanders weten dat kennelijk al, want we hebben heel vaak te horen gekregen dat het een raadsel is waarom we zo laag staan. Tja, dat is leuk om te horen maar we stonden op een zeker moment wel ‘gewoon’ laatste. Wat dat betreft was Soccer Boys een goed voorbeeld. Daar verloren we thuis nipt van, maar we boden prima partij. Het onderlinge verschil was er nauwelijks, terwijl zij een titelkandidaat zijn.”

Hoe kritisch ben je naar je eigen functioneren?

,,Ik vind dat ik beter kan. Net als bij Alphense Boys ben ik vaak ingezet in de defensie. Pas de laatste tijd benut de trainer mij op het middenveld en daar kan ik meer beslissend zijn als speler. Achterin heb ik niet echt een toegevoegde waarde naar mijn mening. Maar ik weet niet of ik in de middenlinie blijf staan, want we hebben een overschot aan middenvelders. Als ik het breder trek dan denk ik dat we wel vooruit zijn gegaan. Voorheen waren we voorin te statisch, maar nu is onze speelwijze anders met de rechtsbuiten en spits dicht bij elkaar.”

Koudekerk, in cijfers:

Totaal: 13-14-23-30

Thuis: 7-7-13-17

Uit: 6-7-10-13

Grootste zege: 5-1 tegen Moerkapelle (thuis) en 0-4 tegen Schoonhoven (uit)

Grootste nederlaag: 5-1 tegen Be Fair (uit)