ts-leidscheboysLeidsche Boys (zaterdag, 4A)- Met DoCoS, Blauw Zwart en Leidsche Boys kreeg de vierde klasse er een aantal clubs bij die het eens op zaterdag wilden proberen. Leidsche Boys mag halverwege het seizoen best een verrassing worden genoemd. Opvallend is wel de grilligheid in de uitslagen. Henk de Cler is een van de trainers en met hem sprak onze redactie over hoe het bevalt aan de Vliet.

Na ruim vijf maanden kan er een tussenbalans worden opgemaakt. Leidsche Boys op zaterdag telt mee?

,,Tot nu toe is het mij 100% meegevallen. We hadden onszelf niet echt doelstellingen gesteld. Gewoon lekker ballen en plezier hebben. We hebben ook bewust de keuze gemaakt om iedereen speelminuten te laten maken. Van de groep van 20 man waren er enkel vier spelers langdurig geblesseerd, zij sluiten nu aan bij de groep. En dat zijn zeker niet de minsten.
Verwachtingen hadden we niet, maar al snel bleek dat we best uit de verf konden komen in deze klasse. Ook wordt er flink getraind en daar heb ik wel wat andere ervaringen mee in het verleden bij mijn vorige club. Als er een beetje wind stond, lieten bepaalde spelers het al af weten.”

Leidsche Boys staat op een keurige derde plaats. Zit er nog meer in eventueel?

,,We hebben eerst het accent willen leggen op de defensie. Veel jongens kwamen mee van Lugdunum 2 en daar werd wel vrolijk aan aanvallen gedacht, maar verdedigend liet het te wensen over. Op dat gebied is er vooruitgang geboekt, waardoor we na de winterstop ook de aandacht kunnen verleggen naar de aanval. Als daar balans komt, heeft dit Leidsche Boys een aardig ploegje.”

Opvallend is dat er regelmatig met ruime cijfers wordt gewonnen, maar dat de tent ook diverse keren heeft open gestaan. Heb je daar een verklaring voor?

,,In een paar wedstrijden stond het ook verdedigend goed, maar verloren we in no time ons hoofd. Als je dan drie goals tegen krijgt in tien minuten, en dat is vaker gebeurd, is de wedstrijd gespeeld. Zeker op het moment dat een enkeling zich niet kon inhouden en met een rode kaart mocht vertrekken. Gelukkig lijkt die onbezonnenheid er ondertussen uit.”

In de toppers ging Leidsche Boys zwaar onderuit. Dat verschil is nog te groot?

,,Kan ik niet eens zeggen. Tuurlijk was het een schande dat we zo dik verloren van DWO (9-1, red.). Eenmaal op grote achterstand moet je je neerleggen bij een nederlaag en geen gekke dingen meer doen. Van Blauw Zwart verloren we thuis met 0-4, maar in die pot werden we niet weggespeeld. Wij kregen de beste kansen op 1-0, maar ook in dat duel waren we uiteindelijk in een poep en een scheet gezien. De nederlaag bij Woubrugge was simpelweg terecht.”

Ga jij er vanuit dat Blauw Zwart en DWO het gaan uitmaken?

,,Dat zijn wel de sterkste ploegen. Toch is het gat pas zes punten en wij hebben bijvoorbeeld bij GWS twee punten laten liggen. Toen waren we negentig minuten sterker, stapelden we de kansen op maar kwamen we niet verder dan 0-0. Bij UVS vergaten we te verdedigen en kwamen we met 3-0 achter. Na de 3-2 kregen we nog kans op meer, maar de paal en lat stonden een doelpunt in de weg. Ook daar dus dure punten weggegooid. Maar goed, als telt nu eenmaal niet.”

Wat was de beste en wat de slechtste wedstrijd?

,,Oosterheem en VVSB hebben we opgerold. We liepen toen goed te voetballen. En zoals ik zei speelde we tegen GWS in Sassenheim gewoon goed, maar scoorden we niet. Gek genoeg was het thuis niet best, maar wonnen we met 6-2.”

Wanneer ben je tevreden?

,,Als we derde worden hebben we het goed gedaan. Nacompetitie zou leuk zijn. We blijven met beide benen op de grond, maar als het bij ons loopt zijn we niet te houden. Zolang we onze hersens maar blijven gebruiken. Dat besef is ook doorgedrongen bij de jongens. Met rode kaarten dupeer je je maten.”

De overstap met een grote groep spelers en begeleiding van Lugdunum is bevallen?

,,Zeker. Iedereen heeft het naar zijn zin en binnen de club is ook iedereen tevreden hoe het gaat met de zaterdagtak. Ramon Barends en Henk Kersten zijn echt vrienden van mij en met Hen Noordervliet erbij hebben we een prima gezelschap voor de groep staan. In de club is er veel bereidheid om elkaar te helpen. Aan het begin van het seizoen moesten we een paar keer terugvallen op spelers van lagere elftallen en zij stonden meteen klaar. Er zijn nog geen gesprekken geweest, maar zoals het nu gaat wil ik doorgaan met bouwen. Het zou ook zomaar kunnen dat er jongens bijkomen. Die geluiden vang ik op en dat is positief voor deze club.”

Leidsche Boys, in cijfers:

Totaal: 13-25-39-32

Thuis: 7-18-30-12

Uit: 6-7-9-20

Grootste zege: 8-1 tegen Football Factory (thuis)

Grootste nederlaag: 9-1 tegen DWO (uit)