Speelronde 1 staat voor de deur en enkele dagen voordat het zover is, maakt onze redactie een tussenbalans op en blikt het vooruit naar de openingsronde. Waar en tegen wie gaan de regionale ploegen uitkomen in de derde en vierde klasse zaterdag en zondag?

 

Zaterdag

 

Derde klasse A

 

De vijf regionale clubs speelden geen van allen een wedstrijd tegen de tegenstander van aanstaande zaterdag vorig seizoen. Zo kwam Ariston’80 nog uit in de vierde klasse D, terwijl Lugdunum vorig seizoen al deel uitmaakte van de derde klasse. De Leidse ploeg speelt eerst een uitwedstrijd. Bij de kikkers is de grote vraag of er veel aanwas zal worden opgesteld. De ploeg van Hennie de Klerk bleef vrijwel in tact, enkel Gwen Koet vertrok, en veel spelers maakten de gang naar de groenwitten. VV Leiden is zaterdag gastheer van BSC’68 uit Benthuizen. Ook bij de ploeg van Fred Filippo heerst er een hamvraag. En die is hoe de ploeg zich dit jaar zal houden na het vertrek van niet minder dan twaalf van de achttien spelers. Filippo voorziet een loodzwaar seizoen, maar geeft zich verre van op voorhand gewonnen. ,,Als de inzet okay is en de neuzen wijzen dezelfde kant op kunnen we best wel aan onze punten komen. Hier en daar hebben we best leuke potjes gespeeld in de voorbereiding.” Roodenburg opent het bal met een treffen bij Koudekerk. De Leidenaren speelden vorig seizoen nog in 2C, terwijl Koudekerk al derdeklasser was maar dan niet in de ‘Leidse’ afdeling. Beide ploegen kwamen elkaar in het verleden nog wel eens tegen. In het seizoen 2009/2010 was dat voor het laatst. Tweemaal vielen er zes doelpunten. Aan de Gruttolaan werd het 3-3 en in Leiden-Noord 4-2 voor de thuisclub. Oegstgeest gaat het opnemen tegen DWO, de onbetwiste kampioen van het vorige seizoen. Dit dan wel in de vierde klasse. Oegstgeest spelde vorig seizoen nog twee klassen hoger. Aan Rob van den Wijngaard de taak om de schade weer te herstellen.

 

Vierde klasse:

 

Football Factory wil het schamele puntenaantal van vorig seizoen verbeteren en lijkt ook een betere ploeg te hebben dan vorig seizoen. VVSB is evenwel van plan om zich te mengen in de top van het klassement, dus of de punten in Leiden blijven is maar de vraag. Vorig seizoen werd het 0-2. In een Leids onderonsje gaan Leidsche Boys en DoCoS uitmaken wie de eerste punten op het bord mag gaan zetten. DoCoS is uit op eerherstel na de fikse 5-2 nederlaag in het seizoen 2011/2012. Woubrugge en Blauw Zwart worden door kenners aangewezen als de belangrijkste titelkandidaten en prompt komen deze ploegen elkaar tegen. ,,Een heerlijk begin, we weten meteen waar we staan”, gaf Arie van Duijn al eerder aan. De Katwijker is maar met één  doel gekomen en dat is om Woubrugge weer terug te brengen naar de derde klasse. De uitslag van de vorige editie was onbeslist: 2-2. LSVV’70 en UVS spelen zaterdag op loopafstand van elkaar. De Leidse studenten willen weer eens bovenin meedraaien na een pover seizoen in de derde klasse met degradatie als finale gevolg. UVS wenst geen grijze muis te zijn zoals vorig seizoen het geval was. De andere duels gaan tussen Aarlanderveen en SVOW en DVC en Wassenaar.

 

Zondag

 

Derde klasse:

 

Het programma in deze klasse voor 2 september: Alkmania- VCS, UDO- Stompwijk, SJZ- Alphen, MMO- ROAC, Foreholte- Teylingen en FC Lisse- DOSR.

 

Vierde klasse:

 

Naast Van Nispen- Kickrs’69 en SEP- Bernardus zijn er nog vier andere wedstrijden, waaronder een Leidse derby. GOL Sport zet de poort (aanvankelijk tenminste) open voor DoCoS om daarna te zien of er een andere uitslag uitrolt dan een jaar terug. Toen werd het 2-2 op de Boshuizerkade, waar GOL  Sport de eerste officiële thuiswedstrijd speelt op een nieuw complex. Altior ziet Leidsche Boys op bezoek komen en het heeft er alle schijn van dat er een andere wedstrijd zal worden gezien door de belangstellenden dan de 8-0 van vorig seizoen. Toen werden de Boys door iedereen en alles met huid en haar opgevreten, maar de voorbereiding heeft aangetoond dat er niet meer te spotten valt met de roodwitten. De Vlietclub kreeg veel nieuwe spelers over de vloer en het wordt dit jaar menens. Kan Leidsche Boys eindelijk weer eens een competitieduel gaan winnen? FC Rijnland hoeft niet ver te reizen, want de KNVB heeft bepaald dat ASC de eerste tegenstander is. In Oegstgeest werd het vorig seizoen 3-2, maar de Leidenaren hebben serieuze plannen om beduidend meer overwinningen te gaan vieren in dit komende seizoen. Roodenburg heeft soortgelijke wensen en daar zal het dan zondag een begin mee moeten maken wanneer Warmunda de tegenstander is. De blauwzwarten speelden nogal wisselvallig in de oefencampagne en in de bekerstrijd, maar volgens de laatste berichten is de ploeg uit Leiden-Noord gereed voor het seizoen.