In 1B op zaterdag nam de spanning bovenin fors toe na het afgelopen weekend. Rijnvogels bleef koploper, maar wordt weer nadrukkelijk in de nek gezeten door de concurrentie, waartoe wellicht ook GHC inmiddels gerekend mag worden. RCL moet onderin weer opletten en Voorschoten zoekt naar balans. Dat laatste geldt ook voor UVS op zondag, terwijl FC Boshuizen zich weer aan het oprichten is.

 

Zaterdag

 

Meerwaarde

ts-ghcNa tien duels mag GHC vooralsnog toch wel de verrassing worden genoemd van het seizoen. Zoals alom bekend kreeg de ploeg van Dennis Olman tegenslag op tegenslag in de voorbereiding te verwerken, maar na een aarzelende start is de Leidse ploeg net als vorig seizoen een zeer lastig te nemen klip. Dat bleek ook weer afgelopen weekend. Bij koploper FC Rijnvogels werd met 1-2 gewonnen, waardoor GHC weer verder omhoog kan kijken en zelfs nog maar vier verliespunten meer op het conto heeft dan de Katwijkse verliezer van j.l. zaterdag. Coach Olman kon er niet om heen om aan te geven zelf ook wel aangenaam verrast te zijn met de positieve ontwikkeling, maar waakte op hetzelfde moment voor overschatting. ,,Komende zaterdag wacht Benschop, de nummer laatst. Alleen als we het daar ook goed doen, heeft deze overwinning op Rijnvogels meerwaarde.”

GHC won al tweemaal op verplaatsing en op driepunters op een andere bodem dan de eigen Vliet moest de formatie vorig seizoen lange tijd wachten. Uiteindelijk werd enkel Spijkenisse geklopt. Zoals gezegd is Benschop de volgende tegenstander en die ploeg wacht nog steeds op de eerste victorie. Zoals te verwachten viel werd in en bij Spijkenisse verloren met 3-1 , waardoor de achterstand op de nummer voorlaatst al vijf punten bedraagt. In Guus Tennekes heeft de hekkensluiter zijn topscorer met vier goals. Voor het overige kwam Benschop pas tien keer tot scoren en werden dertig doelpunten geïncasseerd.

 

Herpakken

ts rijnvogelsDe topper in 1B mag absoluut de botsing tussen ’s-Gravenzande en FC Rijnvogels worden genoemd. Beide ploegen hebben 22 punten, evenveel als Delta Sport. Spijkenisse heeft drie punten minder, maar kwam ook eenmaal minder op het veld. Rijnvogels, in uitduels nog ongeslagen, moet zich herpakken van de nederlaag tegen GHC. ’s-Gravenzande won vier van de vijf thuiswedstrijden, maar moest wel de punten laten aan BVCB. In de voorgaande twee seizoenen speelden de ploegen ook al tegen elkaar. Vorig jaar won Rijnvogels met 0-3 en in het jaar daarvoor bleef de thuisploeg aan de juiste kant staan van de score (3-1). In het reeds geplaatste ‘Interview van de Week’ meer aandacht voor deze wedstrijd met Dirk Varkevisser namens de volgelingen van Hein van Heek.

 

Jojo

ts-voorschotenVoorschoten’97 vertoont nog steeds de karaktertrekken van een jojo. Dan wordt verloren, dan weer gewonnen. De ploeg van Marcel de Hoogt presteert niet evenwichtig op een zelfde niveau, waardoor nogal wat punten ingeleverd werden. Daar leek het afgelopen zatedag ook op. BVCB kwam op 0-2 en leek Voorschoten in rouw te dompelen, maar met Maurice Fransen voorop in de strijd boog de thuisploeg de score om naar 3-2, waardoor de pion nu weer wat plaatsen vooruit mochten worden geschoven op de ranglijst. De Hoogt heeft nog steeds veel vertrouwen in een opgaande lijn, maar het is hem al tijden een doorn in het oog dat er moeizaam wordt gescoord. Tegen de brigade van Edwin Vurens was het wel een keer driemaal raak, zonder dat de Voorschotenaren nu een batterij aan scoringskansen kregen. Zaterdag kunnen de geelgroenen Rijnvogels helpen door Delta Sport te kloppen. Daarnaast zou de eigen kloof tot de Vlaardingers terug worden gedrongen tot vijf punten. Voor Voorschoten is het vooral zaak om Jordao Pattinama aan banden te leggen. Hij was afgelopen zaterdag de grote animator in het uitduel bij RCL.

 

Streep

ts-rclOver RCL gesproken, de Leiderdorpers gingen fors onderuit tegen Delta Sport (1-4). Aanvankelijk leken de roodwitten nog opgewassen tegen de veel hoger geplaatste tegenstander, maar in de tweede helft werd de Racing Club kansloos gelaten. Eerder schreef onze redactie al dat de ploeg van Frank Bloemheuvel nog een pittig programma heeft alvorens de schaatsen kunnen worden ondergebonden. Geinoord is nu de volgende opponent. Niet zo zeer een hoogvlieger, maar RCL heeft maar twee punten voorsprong op de elf uit Nieuwegein. Bij een nederlaag kan die formatie weer over RCL heen komen en ziet de ploeg uit de Bloemerd de streep weer van dichtbij. In uitduels werd door RCL eenmaal gewonnen (bij Vitesse Delft), maar moest de tegenstander vier keer worden gefeliciteerd. Geinoord heeft thuis zes punten behaald door zeges op Benschop en SHO. Beide ploegen hebben geen denderende start in de strijd om de tweede periodetitel met nul punten uit twee wedstrijden.

 

Zondag

 

Vorm

TS-FCBOSHUIZENDe maand oktober was niet de meest zonnige op sportief gebied voor FC Boshuizen. Tegen Neptunus/Schiebroek werd in Rotterdam met 3-1 verloren en een week later liep de Leidse derby met UVS niet goed af. Na een 1-0 voorsprong wonnen de blauwwitten met 1-2. Misschien nog wel zuurder was de remise bij RKDEO. De Nootdorpers verloren alles tot nu toe, maar FC Boshuizen bleef steken op een gelijkspel tegen de vrijwel zekere degradant. Vorige week herstelden de mannen van Mario Koswal zich tegen ADO. Enkel was de regen spelbreker, waardoor die drie punten (stand 2-0) nog niet binnen zijn. Bij De Meern toonden de kadebewoners evenwel aan dat de vorm weer terug lijkt. Weliswaar kwam de nummer twee op een 2-1 voorsprong, maar daarna namen de Leidenaren het heft in handen met een 2-3 score tot gevolg. Komende zondag komt Nieuwerkerk naar 071 toe. Die ploeg verloor van VOC, de koploper in 1B. Door de resultaten van het voorbije weekend passeerde Boshuizen de gasten van zondag op de ranglijst. Beide staan op zestien punten, maar Boshuizen speelt dus nog 1 helft uit tegen ADO. Die inhaalslag staat gepland voor de volgende zondag. Vorig seizoen won Boshuizen het uitduel met 0-2 door de vertrokken Gary Mendes Rodrigues en Mehmet Güngor. Op eigen veld verloor de toen hevig kwakkelende ploeg van Koswal met dezelfde cijfers. Dat was op 1 april van dit jaar en helaas was dat geen grap voor Boshuizen.

 

Eerherstel

ts-uvsHemeltergend, tenenkrommend en onthutsend zwak. Dat waren lezingen na afloop van de wedstrijd tussen UVS en Excelsior’20, door de bewoners van de kikkerpolder met 0-1 verloren. De nederlaag tegen de laagvlieger sprak vanzelfsprekend niet tot de verbeelding, maar bovenal het veldspel was tegen het zere been van trainer Paul van der Zwaan. Er lukte vrijwel niets en de creativiteit en de overlevingsdrang waren kennelijk thuis gelaten door de nu weer wegzakkende heerschappen van Van der Zwaan. UVS is weggezakt op de ladder en werd gepasseerd door SJC, een ploeg die in het begin van het seizoen nadrukkelijk haperde. Zondag krijgt UVS kans op eerherstel bij Kocatepe, dat twee punten minder vergaarde na tien speeldagen (15 om 13). De wedstrijd tussen Neptunus/Schiebroek en Kocatepe liep afgelopen zondag kort voor tijd bij een stand van 4-2 uit de hand en sancties lijken zeker niet uitgesloten. De Rotterdammers hebben dit seizoen duidelijk een voorkeur voor het spelen van thuiswedstrijden aan ‘De Oldegaarde’. Tien punten bleven achter op het eigen sportcomplex, terwijl er uit pas drie punten werden verzameld. Volgend jaar maart bestaat de club uit Rotterdam-Zuid tien jaar, UVS nadert het tienvoudige daarvan in het bestaan. Als de Leidse ploeg niet met een somber gevoel de winterdagen in wil gaan, zal er gewonnen moeten worden in de havenstad. Na de wanvertoning valt er veel recht te zetten.

 

SJC speelt als derde regiogenoot in Noordwijk tegen ADO Den Haag. De mannen van Laurens Mouter werden in de laatste zes duels niet meer verslagen. Vier keer was er winst en tweemaal een remise.