GHC 6164Kan FC Rijnvogels de koppositie vasthouden? Gaat GHC door met klimmen? Weet RCL zich verder weg te spelen van de gevarenzone? Gaat Voorschoten’97 de jojo nog inruilen voor meer vastigheid? Drijft FC Boshuizen verder boven? Herpakt UVS zich na een mindere fase? Een vooruitblik op speelronde nummer twaalf..

 

 

Zaterdag

 

Koploper FC Rijnvogels gaat op bezoek bij staartploeg Benschop. Het verschil tussen beide ploegen is levensgroot. De blauwwitten hebben pas twee punten in de wacht gesleept, terwijl de Katwijkers al op vijfentwintig staan uit het maximum van 33. Benschop verloor alle thuisduels tot nu toe, terwijl Hein van Heek met zijn ploeg al zestien punten ophaalde op verplaatsing met de indrukwekkende cijfers van eenentwintig goals voor en negen tegen. Bij de roodwitten sloot Raymond Baten, evenals diverse andere spelers overgekomen van Voorschoten’97, aan bij de selectie deze maand en hij scoorde prompt in het wel verloren bekerduel met Olympia. Twee weken terug verloor Benschop, met trainer Emanuel Sluis aan het roer, betrekkelijk kansloos van GHC (1-3). De Vogels wonnen in een regelrechte topper van ’s-Gravenzande (2-3). Deze zege kwam wat gelukkig tot stand, maar de vreugde bij de kooltuinbewoners was er vanzelfsprekend niet minder om. ,,Een overwinning die we voor de poorten van de hel hebben weggekaapt”, sprak doelman Peter Messemaker. Wordt het een eenvoudige middag voor de reus tegen de dwerg of ligt er onderschatting op de loer? Van Heek zal zijn mannen ongetwijfeld op scherp zetten na de midweekse uitglijder voor de beker.

 

dennis olmanGHC is net als FC Rijnvogels bezig aan een uitstekende eerste seizoenshelft. De Leidenaren verloren pas tweemaal en in alle eerlijkheid wordt er aan de Vliet door niemand uitgesproken dat het seizoen volgens verwachting verloopt. De tricolores stelde zich tot doel om vooral boven de streep te eindigen, maar diezelfde streep is in geen velden of wegen te bekennen. De vijfde plaats is vooralsnog de beloning en wellicht zit er nog meer in het vat van Olman (foto) en de zijnen. Komende zaterdag komt Vitesse Delft op bezoek, dat hevig teleurstelt in de eerste klasse. De Delftenaren wonnen pas eenmaal en hebben de voorlaatste plaats in handen. Die driepunter werd overigens wel gevierd in een uitwedstrijd, in en bij Nootdorp. De ploeg van sportpark Tanthof-Zuid zag aan het einde van het seizoen veel spelers vertrekken, maar ook werd er een peloton aan spelers binnen gehengeld. Na elf speeldagen wordt er nog weinig plezier beleefd aan alle nieuwe gezichten. Vorig seizoen werd het in Leiden 0-1 en dat betekende net voor de winterstop de eerste nederlaag voor de Groene Hart Combinatie. Michael de Roode, al maanden in grootse vorm, kreeg in dat duel een rode prent.

 

In Leiderdorp staat zaterdag het duel RCL versus ’s-Gravenzande op de rol. De ploeg van Frank Bloemheuvel heeft drie heel zware kluiven in de laatste weken voor de winterpauze. Gisteravond moest de ploeg van Frank Bloemheuvel het in de beker opnemen tegen Barendrecht. De topklasser kende grote moeite met de Racing Club en mocht opgelucht adem halen met de 2-1 overwinning. De ploeg van Jack van den Berg won drie dagen eerder eenvoudiger van Katwijk (0-4). Zaterdag dus de nummer vier van de ranglijst en volgende week wordt de eerste seizoenshelft afgesloten bij lijstaanvoerder FC Rijnvogels. RCL neemt na elf wedstrijden de tiende plaats in met evenveel punten als wedstrijden. Deze plaats zou aan het einde van de rit veiligheid opleveren en dus een nieuw seizoen eerste klasse. Bij de equipe van Bloemheuvel is William van Vliet nog steeds geblesseerd, maar voor het overige is de ziekenboeg leeg. Ook de pijlsnelle Nick Permanand komt weer zachtjes aan in de buurt van zijn rentree. Vorig seizoen bleven de punten achter in de Bloemerd (3-2), terwijl er een puntendeling uitrolde in de eerste botsing tussen de beide ploegen.

 

VS zo VS za 37MdHoogtVoorschoten’97 leeft nog steeds in onzekerheid. Moet er nog steeds naar beneden worden gekeken, kan er een plek in de rustige middenmoot worden ingenomen of kan er toch nog worden aangepikt bij de subtop? Het mag dus duidelijk zijn dat de ploeg van Marcel de Hoogt (foto) nog steeds trekken heeft van een jojo en daar willen de groengelen wel eens vanaf. Geinoord komt zaterdag naar Adegeest toe en die ploeg heeft vijf punten minder (14 om 9). Voorschoten is achtste en heeft een doelsaldo dat keurig in evenwicht is. Thuis gaat het zeker niet beroerd voor de ex-hoofdklasser en werden tien punten bij elkaar gevoetbald. De formatie uit Nieuwegein gaat in uitwedstrijden niet echt lekker. Tweemaal werd een gelijkspel afgedwongen, maar drie keer ging het mis en moest de ploeg met de staart tussen de benen de bus in. De club, opgericht in 1952, kwam vorig seizoen nog uit in de tweede klasse. In de tweede periode doen beide ploegen het tot nu toe niet bovenmatig goed. Voorschoten heeft drie uit drie en de formatie van trainer Ruud van der Geest kwam tot een schamel punt. RCL deed zichzelf in dat duel tekort met 2-2. Geinoord verloor in deze lopende periode onder meer van FC Rijnvogels.

 

Zondag

 

Het is overdreven gesteld om te zeggen dat het zondag erop of eronder wordt voor FC Boshuizen, maar het belang van het treffen met VOC mag duidelijk zijn. De Leidenaren zijn de laatste weken duidelijk aan de beterende hand en daardoor is de grijze middenmoot verlaten en wordt nu de derde plaats ingenomen. De jacht op koploper VOC is ingezet en laat dat nu toevallig de komende tegenstander zijn. De ploeg van de Rotterdamse Hazelaarsweg lijkt vooralsnog de te kloppen ploeg en dat werd afgelopen weekend ook in de bekerstrijd gedemonstreerd. Hoofdklasser ARC werd voor joker gezet (5-1) en volgens de Alphense oefenmeester Ron van den Berg mocht zijn ploeg heel content zijn met het uitblijven van een nog grotere afstraffing. De competitiestrijd is natuurlijk andere koek, maar de cijfers liegen er niet om bij de Volharding Olympia Combinatie. Na tien duels, de gestaakte ontmoeting met Magreb’90 staat nog open, heeft VOC 25 punten. Liefst 29 keer werd het doel gevonden en pas tien tegentreffers moesten er worden geïncasseerd. In uitwedstrijden loopt het gesmeerd met dertien uit vijf met de alleszeggende doelcijfers van 13 voor en 3 tegen. VELO (1-4), SJC (1-3) en Excelsior’20 (0-4) werden onder meer eenvoudig aan de kant geschoven. Daar staat tegenover dat Boshuizen nog geen punt afstond in de tweede periode. Trainer Mario Koswal, die zich geen zorgen maakte toen de resultaten wat achter bleven, heeft al weken de focus op VOC gericht. Bij winst is zijn ploeg dus weer volledig terug in de titelstrijd. Met lege handen zal er andermaal plaats moeten worden genomen in de wachtkamer.

 

UVS speelt zondag, net als Boshuizen,  op het eigen complex. De thuishaven is tot nu toe bepaald geen onneembare vesting. Twee potjes werden gewonnen, maar drie keer ging het fout voor de huidige nummer zes. Vooral de laatste thuisnederlaag baarde zorgen, omdat het niet hoog aangeschreven Excelsior’20 redelijk eenvoudig op de been bleef. UVS speelde wellicht de slechtste wedstrijd uit het laatste decennium. Uit Vriendschap Saam herstelde zich daarna slechts ten dele  tegen Kocatepe (0-0), maar het wordt bovenal de hoogste tijd om weer eens drie punten toe te voegen aan het totaal van zestien. De laatste triomf dateert alweer van 28 oktober en wanneer de formatie van Paul van der Zwaan nog enigszins de aansluiting wil pakken voor de winterstop zal er op zeker gewonnen moeten worden van VELO, dat vorig seizoen in oktober de lakens uitdeelde in de kikkerpolder (1-4). Later in het seizoen revancheerden de blauwwitten zich in Wateringen door doelpunten van Van der Voort en Van der Weiden (1-2). De van Katwijk overgekomen Elroy Lammers (foto) is inmiddels weer fit en wellicht kan hij een extra impuls geven en de wisselvalligheid doorbreken met zijn technische ingevingen. De opponenten van zondag wachten nog op de eerste zege in de tweede periode. UVS heeft een gelijkspel op de teller staan, VELO verloor de drie wedstrijden en kukelde naar de twaalfde plaats.