Het draait nog niet helemaal soepel bij de regioclubs in de eerste klasse. Die conclusie kan worden getrokken na drie speelronden. FC Rijnvogels (1B, zaterdag) en FC Boshuizen (1B, zondag) lijken de uitzonderingen te zijn. De overige clubs boekten maar één overwinning en zijn daarmee het seizoen niet formidabel begonnen. RCL, dat afgelopen zaterdag ruim verloor, behaalde zelfs nog helemaal geen driepunter. 

 

Zaterdag

 

FC Rijnvogels ontvangt DSVP op de Kooltuin. Opmerkelijk genoeg kwamen beide teams elkaar al eerder tegen dit seizoen. Bijna vier weken geleden wonnen de Katwijkers het uitduel voor de beker met 0-3, waardoor plaatsing voor de volgende ronde werd bewerkstelligd. Pieter van der Breggen, Emiel Buntsma en Carl Krayenoord zorgden voor de doelpunten. Het elftal van Hein van Heek presteerde – ook na de uitstekend verlopen voorbereiding – naar behoren. In drie speeldagen werden zeven punten binnengehaald en daardoor staat de fusieclub op dit moment gedeeld aan de leiding in 1B samen met Deltasport, DVCB en FC ’s-Gravenzande. Toch had Rijnvogels het afgelopen zaterdag lastig tegen SHO, niet geheel onlogisch want de formatie uit Oud-Beijerland wil een gooi gaan doen naar de titel. Een 2-0 achterstand werd omgebogen naar 2-3. Door Samenwerking Verkregen Pijnacker versloeg in de voorbije speelronde Voorschoten ’97 in de ‘dying seconds’ met 1-0 en pakte daarmee de eerste drie punten dit seizoen.

 

Voorschoten ’97 speelt een thuisduel. Nootdorp komt aankomende zaterdag Sportpark Adegeest bezoeken. De formatie van oud-prof Arie van der Padt, die in het verleden een seizoen voor FC Den Haag uitkwam en deze zomer Bert de Best opvolgde als hoofdcoach, ging afgelopen zaterdag overtuigend langs RCL (5-2). Ook die punten waren welkom, want Nootdorp stond voorafgaand aan dat duel op een schamele punt. De Voorschotenaren stellen tot nog toe meer dan teleur. Er gingen weliswaar veel spelers weg bij de degradant uit de hoofdklasse, maar niemand rekende op zo’n magere seizoenstart. Alleen in de openingsronde werd gewonnen, terwijl de afgelopen twee wedstrijd verloren gingen tegen Rijnvogels en DSVP. Tijd dus voor eerherstel op Adegeest.

 

RCL gaat in het duel tegen Spijkenisse op zoek naar de eerste overwinning van deze competitie. Een seizoen geleden eindigde het duel nog in 1-1 op Sportpark de Bloemerd. De Leiderdorpers kregen destijds in de slotminuut een doelpunt tegen. In het uitduel won de club uit de regio Rijnmond geflatteerd met 4-1. Dus de statistieken spreken niet in het voordeel van de Leiderdorpers. Bovendien bezet de ploeg van Frank Bloemheuvel – na twee nederlagen en een gelijkspel – op dit moment de een-na-laatste plaats boven Benschop, dat de rode lantaarn draagt. Spijkenisse is nog ongeslagen na een overwinning en twee puntendelingen. De vereniging, die in de 1975 nog algeheel amateurkampioen werd, speelde in speelronde drie gelijk tegen FC ’s-Gravenzande (2-2).

 

GHC reist af naar het Westland. FC ’s-Gravenzande, dat gedeeld de leiding heeft in 1B, is daar de tegenstander. Vorig seizoen eindigde het duel in Leiden in 1-1, terwijl GHC op verplaatsing een ruime voorsprong als sneeuw voor de zon zag verdwijnen (4-3). De sleutelstedelingen pakte afgelopen weekend overigens weer eens drie punten door Geinoord met lege handen naar huis te sturen (3-1). De laatste overwinning dateerde alweer van april, toen Breukelen op Sportpark De Vliet werd verslagen (2-1). Trainer Dennis Olman had zich echter nooit zorgen gemaakt na de lange periode zonder overwinning. ,,Nee, want we speelden niet beroerd, alleen vergaten we onszelf te verwennen met doelpunten’’, aldus Olman.

 

Zondag

 

Mark HermenetUVS ontmoet de amateurs van ADO Den Haag. De komende tegenstanders eindigden afgelopen jaar respectievelijk vierde en vijfde, maar met een gelijk aantal punten. Alleen het doelsaldo sprak in het voordeel van de Leidenaren. Toch verloren de blauwwitten tot twee maal toe van de club uit de hofstad (thuis, 2-4 en uit, 2-0). Overigens is het niet ondenkbaar dat UVS en ADO – net zoals vorig jaar – weer gelijk eindigen in de competitie. Beide ploegen verloren namelijk de eerste twee duels en pakten in de derde speelronde punten. De mannen van Paul van der Zwaan zegevierden in het uitduel bij RKDEO (1-2) en de Hagenaren behaalde knap een punt tegen Neptunus Schiebroek, dat UVS in de openingsronde versloeg met 1-3. Verdediger Mark Hermenet (foto) zal niet van de partij zijn, want hij zit na het duel in Nootdorp in het gips. Hoe lang hij uit de roulatie zal zijn, is vooralsnog niet duidelijk.

 

FC Boshuizen heeft nog een honderdprocent score met drie zeges op rij en kan dit weekend tegen nummer vijf VELO eventueel alleen de leiding pakken in 1B, indien medekoploper VOC punten verspeelt tegen RKDEO. De Boshuizenaren houden nog nare herinneringen over aan het duel van vorig seizoen. Toen gaf de formatie van Mario Koswal in de op-een-na laatste speelronde een 0-2 voorsprong weg tegen de club uit Wateringen. De einduitslag was 3-2, maar de punten hadden voor Boshuizen moeten zijn. En het kampioenschap eigenlijk ook, maar dat is verleden tijd. Inmiddels zijn ze in Leiden-Zuid opnieuw begonnen aan een poging om een sport van de ladder te klimmen. Verdedig En Loop Op, zoals de volledige naam van de club luidt, had de volle buit na twee duels, maar moest zich afgelopen zondag voor het eerst gewonnen geven in het uitduel bij Nieuwerkerk (2-0). Aan het roer bij VELO staat Cees Tempelaar, die menig jaartje deel uitmaakte van de proftak van ADO.