De eerste periodetitel is achter de rug. De eerste schifting is gemaakt en er liggen weer nieuwe kansen voor het oprapen. Het is nu de vraag of FC Rijnvogels de koppositie kan behouden en of RCL, GHC en Voorschoten’97 ook omhoog kunnen gaan kijken in 1B op zaterdag. FC Boshuizen is toe aan een overwinning na een zeer povere reeks op rij, terwijl UVS geleidelijk aan het verval tijdens de wedstrijden achter zich gelaten lijkt te hebben.

 

Zaterdag

 

Vorig seizoen lukte het RCL niet om drie duels op rij te winnen. Bij de start van deze competitie zag het er ook niet naar uit, want RCL begon met veel moeite aan deze jaargang. Na vijf duels was de formatie van Frank Bloemheuvel laatste, maar ondertussen hangt de vlag er heel anders bij op de Bloemerd. Eerst werden de punten opgehaald in Delft bij Vitesse, daarna werd Benschop onder de voet gelopen en zaterdag was het de beurt aan SHO om een buiging te maken. Door de opgaande lijn zijn de roodwitten nu plots de nummer negen en daarmee is er aansluiting bij de grote middenmoot in 1B. Komende zaterdag wacht een klus bij BVCB, de ploeg van Edwin Vurens die in de vorige seizoenen nog werkzaam was voor ARC. De komende tegenstander van RCL heeft een punt meer en staat zevende. Op eigen veld werd pas eenmaal gewonnen door Steeds Hooger Oud-Beijerland. RCL scoort vooralsnog 1 op 4 in uitwedstrijden. Vorig seizoen werd het 0-1 in het voordeel van de Leiderdorpers, maar dat was wel in de tweede onderlinge wedstrijd. In het eerste duel had BVCB een niet gerechtigde speler opgesteld, waardoor het duel moest worden overgespeeld. Thom Wijnalda, de laatste weken weer in zijn element, werd destijds matchwinnaar.

 

Ruim een jaar geleden werd Spijkenisse vernederd in Leiden. GHC draaide op volle toeren en zette een score neer van 7-1. Richard Guffens (3), Mo Madani (2), Casper Spaan en Jimmy Raaff deden de Rijnmonders toen verschrikkelijk veel pijn. Een dergelijke uitslag mag zaterdag zeker niet worden verwacht. De ploeg van Peter Wubben was j.l. zaterdag de eerste om FC Rijnvogels pootje te lichten (1-3). Dat was overigens wel een zege die werd ingeleid door de Katwijkers zelf, die in een vroeg stadium voor de goedheiligman speelden. Dat neemt niet weg dat Spijkenisse vierde is in het klassement en naar verwachting zal meespelen voor de bovenste plaatsen. Wubben, ooit nog trainer bij Voorschoten’97, zag er aan het begin van het seizoen acht man bijkomen. Zes spelers vertrokken. Bij GHC bleef het redelijk rustig op de transfermarkt, waardoor het elftal van vorig seizoen nog grotendeels in tact is. In en bij Nootdorp werd het in speelronde acht 1-1, tot groot ongenoegen van Dennis Olamna die zich suf had zitten ergeren aan de one-man-show van een aantal van zijn spelers. GHC verzuimde daardoor twee punten mee te nemen. Toch staat de Leidse formatie er alleszins behoorlijk voor met 14 punten uit acht duels. Bij winst kan Spijkenisse, dat wel eenmaal minder in actie kwam, worden voorbij gestoken.

 

Het duel tussen Voorschoten’97 en Vitesse Delft had al vroegtijdig beslist moeten worden afgelopen zaterdag, maar andermaal konden de groengelen het vizier niet scherp krijgen. De factor pech speelde ook een grote rol, want de paal en lat werden meerdere keren getroffen. Geheel tegen de verhouding in kwamen de bezoekers op voorsprong, maar in de tweede helft kwam het toch nog goed voor de mannen van Marcel de Hoogt. Maurice Fransen bleef rustig vanaf de kalkstip en diep in de tweede helft kroonde invaller Patrick Duarte zich tot matchwinnaar. Duarte is weer bij de selectie gekomen na een blessure, waardoor De Hoogt weer wat meer keuze heeft in de frontlijn. De volgende hobbel is SHO, dat op de ranglijst gepasseerd is. Voorschoten heeft elf punten, terwijl de Oud- Beijerlanders tien punten vergaarden tot dusverre. Vorig seizoen speelden de withemden nog in de tweede klasse, maar net als Voorschoten is er ook een verleden in de hoofdklasse. De ploeg van sportpark De Kikkershoek voelde zich zaterdag tekort gedaan na een bezoek aan de Racing Club Leiderdorp. Het kan dus een boeiend treffen worden, waarbij een driepunter voor Voorschoten zou betekenen dat er zo zoetjes aan omhoog gekeken kan worden.

 

Dat kan FC Rijnvogels niet, want de ploeg van Hein van Heek staat al eerste. Sterker nog, de eerste periodetitel werd een prooi voor de manschappen van de Mientlaan. Toch heerste er niet enkel een juichstemming afgelopen weekend, want er werd voor het eerst verloren. Op eigen veld kaapte Spijkenisse de zege weg, niet in de laatste plaats omdat de gastheren enkele onbedoelde fouten opstapelden na de rust. Van Heek zat na afloop allerminst in zak en as en hij beschouwde de nederlaag als een incident. Of dat zo is moet zaterdag blijken wanneer Geinoord bestreden zal moeten worden. De formatie uit Nieuwegein ging op speeldag acht snoeihard onderuit tegen Delta Sport (1-5), dat echter niet voldoende goals maakte om FC Rijnvogels te bedreigen voor de eerste prijs van het seizoen. Ruud van der Geest zag zijn volgelingen tweemaal winnen op het eigen complex, van Benschop en SHO, maar naast Delta Sport won ook Spijkenisse met groot gemak op sportpark Parkhout. Geinoord promoveerde eind vorig seizoen op basis van een extra plaats in de eerste klasse door het opheffen van Young Boys. De Katwijkers kwamen tot nu to overtuigend voor de dag op verplaatsing. Enkel Vitesse kon een gelijkspel veiligstellen, maar de andere drie duels leverden negen punten op voor de nog steeds grootste titelkandidaat.

 

Zondag

 

Met SJC tegen UVS staat er weer een heuse streekderby op het programma. De Noordwijkers vallen vooralsnog niet mee, maar kunnen met een inhaalwedstrijd nog in het verschiet, wel afstand doen van de onderste plaatsen. De formatie van Laurens Mouter, eerder werkzaam bij de blauwwitten, liet afgelopen zondag twee gezichten zien. Neptunus-Schiebroek had één helft weinig in te brengen, maar na rust kwam er een kentering en moest de kustploeg alle zeilen bijzetten om nog een punt veilig te stellen. UVS beleefde een rustige zondagmiddag. PFC kreeg geen poot aan de grond en lijkt een belangrijke kandidaat voor rechtstreekse degradatie aan het einde van de rit. Paul van der Zwaan en zijn mannen hadden daar in de met 3-0 gewonnen tweestrijd geen boodschap aan en zagen koploper VOC gevloerd worden. Daardoor liep het verschil terug tot vier punten, waarbij de huidige koploper wel een veel beter doelsaldo heeft. Inmiddels is Uit Vriendschap Saam ook in de plus gekomen en dat geldt eigenlijk ook voor het spel. Waar Van der Zwaan eerder sprak over rapportcijfers die tijdens een wedstrijd terugliepen van een 8 naar een 3, kan de coach onderwijl beduidend rustiger op de bank zitten. Vorig seizoen kwamen beide ploegen tot een 2-2 gelijkspel. De Van Gijlswijken scoorden namens SJC, terwijl Tommy Bekooij en Gökhan Yazici de blauwwitten lieten juichen. Op eigen veld won UVS met 3-0, waarbij een uitslag in de dubbele cijfers niet had misstaan. Op deze site is overigens een dubbelinterview terug te lezen met twee A-junioren van UVS die zich hebben opgewerkt tot de hoofdmacht.

 

FC Boshuizen hield aan de voorbije speelronde een punt over na een bezoek aan Nootdorp. De Leidenaren stonden zelfs met 2-0 achter, maar kwamen toch nog op gelijke hoogte door Levi Marengo en Rafik El Ousrouti. De 2-2 puntendeling viel evenwel toch tegen, want RKDEO had tot aan deze twist louter verloren. Het stokt al weken bij de equipe van Mario Koswal, maar de trainer is er stellig van overtuigd dat de dip van tijdelijke aard is. Op de ranglijst zijn de geelblauwen flink gezakt en terug te vinden op de zevende plaats met dertien punten. Komende zondag komt ADO op bezoek en de amateurs van de grote broer wachten nog op de eerste uitzege van het seizoen. De mannen van Oscar van Alkemade verloren van UVS (1-0), VOC (2-0), Magreb’90 (3-2) en De Meern (2-1). Boshuizen verloor de laatste twee thuisontmoetingen met Magreb’90 (0-1) en UVS (1-2). ADO heeft overigens aardig wat trainers versleten met naam in de voetbalwereld. Denk daarbij aan Ruud de Groot, Albert van der Dussen, Frans Danen, Cor Lems en Wilfred van Leeuwen. Misschien nog wel erger dan de klad die er voetballend (tijdelijk) in zit bij de Leidse ploeg, blijft het feit dat de club vorige week zwaar gedupeerd werd na een brute inbraak. Dit enkele dagen na de officiële opening van South Park. De foto’s in het Leidsch Dagblad spraken boekdelen. Een meer dan treurige gebeurtenis.