ts-ascASC- (zondag, 4A)- Vanaf 2004 maakte John Verschoor heel wat uurtjes bij en voor ASC. Aan het einde van het seizoen stopt de verbintenis. Tot die tijd moet de formatie uit Oegstgeest het seizoen nog trachten kleur te geven. Vooralsnog is een negende stek met twaalf punten uit even zoveel duels niet om over naar huis te schrijven. Vorig seizoen redde de roodzwarten het net niet in de derde klasse, waardoor er weer een stap terug gedaan moest worden naar de haast vertrouwde vierde klasse. De scheidende trainer en ex-speler van onder meer Haarlem en Veendam aan de tand gevoeld

Wegvallen uit de derde klasse en vervolgens spartelen in de vierde klasse. Je had een ander afscheid voor ogen, zo lijkt mij?

,,De stand van zaken is ronduit teleurstellend, dat is duidelijk. Deels wijt ik het aan pech en deels aan onkunde. Mee heeft het niet gezeten, want ik heb nu eenmaal te maken met een kleine selectie. Als er dan het nodige wegvalt, komen we in de problemen. Niels Buikema, een belangrijke speler voor ons, kwam er pas later bij. Onze vaste keeper, Boudewijn Tilman, is al geruime tijd geblesseerd en we hebben nu Paul Goulmy van 43 in het doel staan. Niks ten nadele van hem overigens. Wiger Wijnen missen we ook achterin en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je 14 man hebt en er vallen er zes weg dan gaat dat je opbreken. Anderzijds vind ik nog steeds dat we niet op deze plek thuishoren, dus dat hebben we niet goed gedaan met zijn allen.”

Toch leek er een kentering te komen voor de winterstop. Daar kan ASC mee verder.

,,We hebben de laatste drie potten niet meer verloren. We geloven dan ook dat we terugkomen en we kunnen enkel nog maar gaan stijgen. Dit team moet zeker linkerrijtje kunnen spelen. Het is een fijne groep om mee te werken. We hebben nu voldoende pech gehad en willen naar boven gaan kijken op de ranglijst. Als trainer blijf ik altijd positief. Als je dat niet uitstraalt, kan je beter de brui er aan geven. We kunnen de competitie ook een beetje gaan uitzingen, maar daar ben ik de persoon niet naar. Het zou ook zonde zijn van de afgelopen jaren, waarin we drie keer de nacompetitie haalden en een keer zijn gepromoveerd.”

Waar ging het echt volledig fout en in welk duel liet ASC zien beter te kunnen?

,,Altior uit was niet best en daar gingen we hard onderuit. Warmunda thuis was ook niet bijster geweldig. Daar staat tegenover dat we bij Van Nispen, de nummer 1, tot een kwartier voor tijd op 0-0 stonden. Wij kregen een open kans om op voorsprong te komen, maar verzuimden te verrassen en verloren alsnog. Toch was dat een prima voetbalpot van onze kant.”

Van Nispen wordt het niet in jouw ogen?

,,We zijn daar alles behalve zoek gespeeld. Nee, dat is niet kandidaat nummer 1. Altior ook niet. MMO is een felle ploeg, dat zou wel eens de kampioen kunnen worden. ASC moet nog gaan proberen om zich in de top vijf te spelen en wie weet dat we mee kunnen doen voor de tweede periode. Het zal heel zwaar worden, maar we hopen geleerd te hebben van de eerste reeks wedstrijden.”

Het einde nadert voor jou als trainer. Een vreemd idee na zoveel jaren?

,,ASC is een unieke club om voor te werken. Ik ben er trots op om hier trainer te zijn. Ik had de overgang naar een nieuw complex graag gemaakt. Meer faciliteiten, meer mogelijkheden dan nu. Het was hier vaak behelpen, hoewel dat ook charme had. De club heeft onder mijn leiding toch spelers voortgebracht die het niveau van de tweede klasse aankunnen. Buikema is ook zo’n jongen. Dat is toch leuk voor een club als ASC.”

Wat gaat John Verschoor straks doen?

,,Ach, veel clubs zijn al weer bezet. Ik kijk wat rond. Clubs als UDO en UVS passen ook wel in mijn straatje, maar ze moeten je ook willen hebben. Ik ga nu eerst de periode van 8 jaar ASC netjes afsluiten. Buiten Leiden? Dat moet dan wel heel interessant zijn. Ik ben nu eenmaal een gezelligheidsdier en wil toch graag mijn biertje drinken na afloop. Dus in de buurt heeft zeker mijn voorkeur.”

ASC, in cijfers:

Totaal: 12-12-25-34

Thuis: 6-7-11-13

Uit: 6-5-14-21

Grootste zege: 4-6 bij Bernardus (uit)

Grootste nederlaag: 5-2 bij Altior, 3-0 bij MMO en Van Nispen (allen uit)