De eerste speelronde na de winterstop mag er meteen alweer zijn. Krakers bovenin, streekderby’s, sleutelduels onderin en stadstwisten. Een overzicht van de zaterdagcompetitie.

Eerste klasse

De drie regionale clubs gaan bij de herstart met een compleet programma elders op bezoek. Deze klasse laat zich het best omschrijven als een afdeling waar de ploegen als kippen uit de bio-industrie boven op elkaar zitten. Het verschil tussen de nummer drie en twaalf is bijvoorbeeld maar zes punten. In die groep is er ook plaats voor FC Rijnvogels, GHC en RCL. De Leiderdorpers kwamen afgelopen weekend al in actie en hielden de nummer twee van een zege af. RCL gaat nu op bezoek bij DSO, dat op de ranglijst twee punten minder heeft. OP eigen veld verzamelde de Zoetermeerders tien punten, terwijl de ploeg van Frank Bloemheuvel op vreemde bodem vijf punten wist te vergaren. De laatste ontmoeting in het seizoen 2009/2010 eindigde in een 1-0 overwinning voor DSO. In Leiderdorp werd het eerder dit seizoen 0-0. RCL heeft dus moeite om te muur te slechten van deze flink uit zijn jasje gegroeide club. FC Rijnvogels gaat op de thee bij Alexandria’66. De Rotterdammers pikten tegen RCL een punt en zijn vooralsnog de belangrijkste uitdager van Smitshoek. De Katwijkers rukten voor de winterstop op naar de vierde plaats en verloren sinds 29 oktober geen wedstrijd meer. De opgave voor de formatie van Marchel den Haan is zeker lastig te noemen, want Alexandria behaalde thuis al zestien punten. Daar staat tegenover dat FC Rijnvogels al met tien punten de bus instapten tot dusverre. Hekkensluiter Leonidas is de uitdager zaterdag van GHC. Op papier is de thuisploeg het lelijke eendje uit de klasse, maar bij winst kan er weer een strohalm worden gegrepen voor lijfsbehoud door de ploeg die op 5 november de laatste zege boekte. De Leidenaren kwamen tot nu toe uit op achttien punten, welke hoofdzakelijk werden verzameld op het eigen complex. GHC heeft uit pas twee punten gescoord. De hoogste tijd dus om een keer met een vrolijke toet richting Leiden te gaan. Dat zou goed passen bij de mannen van Dennis Olman, die een succesvol trainingskamp beleefden in Turkije.

Tweede klasse

Komend weekeinde staan er twee krakers op het programma in de top van het klassement. Zes ploegen lijken de dienst te gaan uitmaken, maar staan nog nadrukkelijk in elkaars buurt. DUNO versus HVC’10 is een topper, maar het duel van Valken’68 mag er zeker ook zijn. Koploper DSVP, door de Valkenburgers zeker niet gezien als de grootste titelkandidaat, komt op bezoek op ’t Duyfrak. In Pijnacker eindigde het duel eerder onbeslist (2-2). Op eigen veld is de ploeg van Andries Wendt nog ongeslagen, een status overigens die DSVP ook heeft. Uit kwam de lijstaanvoerder tot acht punten. Bij winst van de Valken komen is het gaatje van drie punten gedicht. Is er bovenin sprake van ‘gaatjes’, Roodenburg bungelt onderaan en zag na de inhaalwedstrijd tegen RAS (2-4) het gat naar de eerste veilige positie stationair op zeven blijven staan. De Leidse ploeg heeft dus grote problemen en moeten die in het veertiende duel zien te verkleinen. Dat moet dan gebeuren ten koste van Zevenhoven, dat evenwel ook meedoet als titelkandidaat. In het eerste duel ging Roodenburg met 0-2 onderuit. Vorig seizoen pakte Zevenhoven ook al zes punten in de twee onderlinge duels. In Zevenhoven werd het 4-1.

Derde klasse

In 3A hebben TAVV en Koudekerk wat recht te zetten. Eerder verloor TAVV in Berkel met 3-1, terwijl Koudekerk te licht werd bevonden bij CVC (4-2). De ploeg van Marcel Valk is de laatste maanden echter aan de beterende hand en heeft de middenmoot in het vizier. De Reeuwijkse opponent is de huidige nummer twee. Het duel tussen TAVV en Berkel is een ontmoeting tussen de nummer vijf en acht. De Ter Aarders willen nog steeds aanhaken bij de top. Begrijpelijk ook, want de achterstand op nummer drie Floreant is pas twee punten. Berkel heeft een achterstand van zes punten op de equipe van Henry Egberts. In 3B krijgen de Leidse ploegen de kans om zich te revancheren van de eerste competitieronde, waarin verloren werd van de komende tegenstander. Lugdunum ging onderuit tegen de huidige koploper, Monster, maar lijkt eindelijk op weg naar eerherstel. In het inhaalduel met sv Houtwijk werd gewonnen, waardoor de ploeg enkele plaatsen opschoof. Dit ging ten koste van Leiden, dat nu gaat spelen de Hagenezen.  Als gastheer verloor Leiden schlemielig met 0-1. LSVV’70 neemt het thuis op tegen Die Haghe, dat eerder een kwartet vol schoot tegen het toen vrijwel weerloze LSVV. Dat zal zaterdag vast anders zijn. De van origine studentenvereniging is in de kikkerpolder een veel taaiere te nemen horde. Alle dertien punten werden op eigen veld bij elkaar gevoetbald. Kagia gaat in West I op bezoek bij Jong Hercules. Een pot waar in Lisserbroek naar uit wordt gekeken met het oog op de tweede periodetitel. Kagia is in de stand tweede in deze reeks, terwijl de Beverwijkers slechts 1 punt minder hebben. De winnaar blijft dus in de race. In de heenwedstrijd had de ploeg met 1-5 niets te vertellen, maar dat was nog in een fase waarin de Kagianen de boel nog niet aan de praat hadden.

Vierde klasse

De competitie is in deze klasse al wel over de helft en het heeft er alle schijn van dat de titelstrijd zich toespitst tussen twee clubs, Blauw Zwart en DWO. Indien Leidsche Boys zich nog wil mengen om de hoofdprijs dan zal er zaterdag gewonnen moeten worden in Wassenaar. De Leidenaren hebben een achterstand op het leidende tweetal van zes punten. Eerder was de nieuwkomer niet opgewassen tegen het blauwzwarte geweld (0-4). In de strijd om de tweede periodetitel zijn DWO en Blauw Zwart ook al de te kloppen ploegen. Hazerswoudse Boys bevindt zich op het vinkentouw met tien punten. Zaterdag komt DoCoS op visite bij de ploeg van scheidend trainer Andre Eggerding. DWO gaat juist richting Leiden om Football Factory op 1 zege te houden. Ook GWS won pas eenmaal en wordt nu onthaald door UVS. In Sassenheim wonnen de blauwwitten nipt met 2-3. Woubrugge zal er alles aan proberen te doen om zo hoog mogelijk te eindigen, na een moeizaam verlopen eerste seizoenshelft. VVSB is de komende tegenstander. In Noordwijkerhout was er een duidelijk krachtsverschil: 2-5. SVOW kan bij winst op Oosterheem op gelijke hoogte komen met de ploeg uit Zoetermeer. In 4B mag Alphia geen steken meer laten vallen en zeker niet bij Oudewater, dat eerder met 3-1 werd geklopt. Ted van Berkel en zijn volgelingen hopen voorts op een misstap van leider DCV. Dat zou ook best eens kunnen, want de nummer drie Linschoten loert op een stuntje.