De winter van 2011/2012 zou volgens vele weerdeskundigen een ‘strenge’ worden, maar tot nog toe is van die voorspelling weinig terechtgekomen. Weliswaar zitten we pas op de helft van januari en heeft het toevallig afgelopen zondagnacht voor de tweede keer gevroren deze winter, maar we hopen natuurlijk dat de Piet Paulusma’s van deze aardbol (dit keer) geen gelijk gaan krijgen. Aankomende zondag is het dan eindelijk zover:  na vier weekenden zonder amateurvoetbal zullen de onderstaande clubs proberen meer punten te halen dan in de eerste seizoenshelft.

Eerste klasse

Ondanks dat het gat met nummer twee VELO zes punten bleef, wil koploper FC Boshuizen zich revancheren voor de 3-2 nederlaag van voor de winterstop in de derby tegen UVS. De ‘Wintermeister’ gaat op bezoek bij de nummer een-na-laatst HVV. Vorig seizoen wist het in twee wedstrijden niet te winnen van de ploeg uit Den Haag. Stadgenoot UVS neemt het in eigen huis op tegen Neptunus-Schiebroek. Een lastig duel voor de ploeg van trainer Nico van der Salm, aangezien de Leidenaren eerder dit seizoen verloren van dat elftal en de Rotterdammers bovendien veel vertrouwen opdeden na de winst op VELO in de laatste wedstrijd voor de winterstop. UVS is daarom ook gewaarschuwd. Tot nog toe verzamelde de ploeg van de Kikkerpolder, en de huidige nummer drie van de ranglijst, 23 punten, terwijl de aanstaande tegenstander van zondag met 20 punten terug te vinden is op de zesde plaats. SJC, de laatste van het rijtje regioclubs uit de eerste klasse, zal zondag met veel fiducie aantreden in de wedstrijd tegen GDA. Vorig seizoen eindigde het duel in Noordwijk namelijk in een monsterzege: 8-1. In dat duel was SJC-aanvaller Dorus van der Voort de uitblinker; hij scoorde toen vier doelpunten voor zijn club. Zijn doelpuntenteller staat nu nog op zes voor dit seizoen, maar kan hij het aantal op dubbele cijfers brengen door zijn prestatie te evenaren?

Tweede klasse

UDO treedt aankomende zondag aan – met zijn nieuwe trainer Ronald van Wattum, op de bank als vervanger voor de vertrokken Eelco Fielemon – tegen de verrassing dit seizoen, vorig jaar nog uitkomend in de derde klasse, Nieuwkoop. De huidige koploper wist dit seizoen zowel UDO als AVV Alphen te verslaan in de heenronde. AVV Alphen neemt het op haar beurt in eigen huis op tegen Vredenburch, een ploeg die vorig seizoen in de derde klasse ook twee keer de tegenstander was van de ploeg uit Alphen a/d Rijn. Toen eindigden beide wedstrijden in een waar doelpuntenfestijn met de thuisploeg als overwinnaar (4-3 en 5-4). Overigens doet Vredenburch het een stuk beter dan de Alphenaren; met acht punten meer staat het veilig in de middenmoot, terwijl de ploeg van – de na dit seizoen vertrekkende hoofdtrainer – Erwin van der Zee, moet vechten tegen lijfsbehoud. Opvallend is wel dat alle de drie  winstpartijen op eigen bodem behaald werden door Alphen.

Derde Klasse

Voorschoten’97 hoopt haar zegereeks van zeven aankomende zondag een vervolg te geven door te gaan winnen op bezoek bij middenmoter ROAC. Dit gaat echter geen gemakkelijke opgave worden. Eerder dit seizoen, in de openingsronde, hield de ploeg van Loek Hendriks, de huidige koploper op een gelijkspel (3-3). Streekgenoot DOSR speelt een uitduel tegen nummer vijf Concordia, terwijl de buurman van DOSR, Alkmania een belangrijk duel speelt om lijfsbehoud tegen Teylingen. Nummer twee SJZ moet de punten pakken tegen rode lantaarndrager Moordrecht, terwijl achtervolger Meerburg ook favoriet is op eigen veld tegen Lisse. Een ander interessant duel staat er gepland tussen Foreholte en SVLY. Foreholte won dit seizoen al van SVLY met (2-3), maar heeft wel een achterstand van zes punten op de nieuwkomer dit jaar in de derde klasse.

Vierde Klasse

Koploper Van Nispen wist voor de winterstop haar vierde wedstrijd op een rij te winnen, waardoor het de koppositie behield samen met MMO, dat eveneens de laatste wedstrijd in 2011 winnend wist af te sluiten. Echter komt van beide koplopers alleen MMO in actie, omdat Van Nispen een snipperdag heeft vanwege het oneven aantal teams in de competitie. Dat betekent dat de ploeg uit De Zilk nog een weekendje extra winterstop heeft, terwijl de ploeg van Ben Stukart af moet reizen naar Warmond. In het vorige seizoen won MMO beide ontmoetingen met het plaatselijke Warmunda (3-0, 0-1). In het uitduel maakte middenvelder Richard Bakker toen het enige doelpunt voor de Hoogmadenaren. Concurrent voor de titel, Stompwijk, zal moeten winnen van ASC om aansluiting te houden met Van Nispen en MMO; de voorsprong van de twee koplopers bedraagt op dit moment slechts één punt. ASC hoopt natuurlijk minder doelpunten tegen te krijgen dan in de laatste wedstrijd; tegen GOL Sport werd het toen 5-5. Voor GOL Sport geldt uiteraard hetzelfde, maar hebben het op papier toch iets makkelijker aankomende zondag. In de Leidse derby is Roodenburg de tegenstander, dat tot nog toe twee punten minder verzamelde. De overige Leidse ploegen in de vierde klasse zullen de punten in de uitduels moeten halen: Leidsche Boys hoopt nog steeds op de eerste punten dit seizoen, misschien zondag tegen Bernardus, en FC Rijnland neemt het op tegen Altior. Als laatste kan Kickers ’69DoCoS misschien wel een heel interessant duel gaan worden. Zo beloofde Kickers ’69-trainer Kees de Roode laatst in een interview op de site dat er nog heel wat punten gepakt gaan worden na alle pech in de eerste seizoenshelft.