De tweede speelronde na de winterstop mag er meteen alweer zijn. Krakers bovenin, streekderby’s, sleutelduels onderin en stadstwisten. Duels waar naar uit wordt gekeken of waar tegenop wordt gezien. Een te nemen horde, een lastige kluif. Vragen zijn er alom. Welke eersteklasser kan naar boven kijken en welke ploeg moet op zijn tellen gaan passen in die klasse? Weten GHC en FC Rijnvogels nu wel een voorsprong vast te houden? Blijft RCL een onneembare vesting in de Bloemerd?  Kan Valken’68 in de tweede klasse een aanval doen op de koppositie en kan Roodenburg eindelijk weer eens juichen? Blijven TAVV en Koudekerk winnen in de derde klasse A. En wat te denken van Lugdunum en vvLeiden in B? Komt LSVV’70 af van het ‘uitsyndroom’ ? Gaat Woubrugge in 4A een sprint inzetten en kan Leidsche Boys de aanval openen op de nummer 1. Waar gaat het er sportief aan toe en waar gaan spelers over grenzen heen? En wie gaan er aan de lopende band scoren en welke doelman is niet te kloppen? En zo zijn er nog tal van vragen. Voor de messte ploegen betreft het de vijftiende speelronde, anderen kwamen pas dertien keer in actie. Een overzicht van de zaterdagcompetitie.

Eerste klasse

Oegstgeest maart 2011 96Over de uitslag in het eerste duel sprak Frenk van der Kleij over ‘ongrijpbaarheid in het voetbal’. Een veilige 1-3 voorsprong werd te grabbel gegooid door FC Rijnvogels en zo kon Breukelen toch nog een punt overhouden aan de ontmoeting. Zijn opvolger Marchel den Haan is er nu alles aan gelegen om de volle buit te halen. De Katwijkers staan er prima voor in de tweede periode, maar een nieuwe nederlaag gooit onherroepelijk roet in het eten. Afgelopen zaterdag deed FC Rijnvogels zichzelf ook al tekort bij Alexandria’66 (3-2). BVCB tegen RCL moest eerder overgespeeld worden, omdat de Bergschenhoekse Voetbal Club Bergschenhoek een speler had opgesteld die niet had mogen spelen. RCL mocht daardoor thuis spelen en won ‘uit’met 1-0. Zaterdag ontvangt de ploeg van Frank Bloemheuvel, nummer 7, de nummer 5. Beide ploegen hebben evenveel punten, mede doordat BVCB drie punten in mindering kreeg. RCL is al meer dan twintig duels ongeslagen op eigen bodem in competitieverband. De laatste nederlaag dateert van 6 maart 2010 (thuis tegen SVC’08). De ‘dader’ van de een-na-laatste nederlaag is jawel BVCB. De Leiderdorpers zijn dus gewaarschuwd. GHC behaalde zestien van de negentien punten op eigen veld. De winst leek in het uitduel bij ‘s- Gravenzande al in de pocket, maar na een 0-3 voorsprong halverwege ging het alsnog fout. ,,Terwijl we daar op 0-4 of 0-5 hadden moeten komen. Onervarenheid.”
Woorden van trainer Dennis Olman op die desbetreffende middag. GHC is inmiddels niet meer groen en zal alle pijlen richten op een winstpartij, om zichzelf zo te kunnen handhaven in de middenmoot.

Tweede klasse

Het verschil in de eerste klasse tussen de nummer 1 en 8 bedraagt vier punten. Een Hitchcockachtige ontknoping lijkt dan ook in de maak, tenzij er een ploeg is die nu korte metten gaat maken met de tegenstanders. Onder het dubbele kwartet kanshebbers is ook Valken’68, dat afgelopen zaterdag andermaal ongeslagen bleef op het eigen complex door DSVP terug te wijzen. Enkel HVC’10 heeft tot nu toe 1 punt meer behaald dan de ploeg van Andries Wendt. Tegen RAS werd eerder met 3-2 gewonnen. De ‘snelle jongens’ uit Den Haag wonnen recentelijk nog in Leiden-Noord, op bezoek bij Roodenburg. Die ploeg kwam zaterdag niet in actie en hoopt dat zaterdag wel te doen als SVC”08 over de vloer komt. Deze tegenstander was tot nu toe de enige ploeg die in de thuishaven drie punten moest afstaan aan Roodenburg. In het heenduel misten beide ploegen een strafschop, maar was Erwin Verkuylen met twee doelpunten wel doeltreffend. Winst is een noodzaak voor Roodenburg, want de ploeg van Patrick Kamperveen heeft al acht punten achterstand op de nummer tien. Die plek geeft pas absolute veiligheid aan het einde van de rit. Oegstgeest reist af naar Haaglandia, een ploeg die eerder te sterk bleek. Vooral in het laatste halfuur werd de formatie van Arie van Duijn destijds overlopen. De laatste zege voor het ook in degradatienood verkerende Oegstgeest stamt van medio november. Daarna werden nog drie duels op rij verloren, met de alleszeggende cijfers: nul voor en tien tegen.

Derde klasse

In West I speelde Kagia afgelopen weekend niet. Zaterdag zal er vast wel worden gespeeld op het eigen kunstgrasveld tegen Roda’23. De ploeg uit Amstelveen kreeg thuis alle hoeken van het veld te zien: 0-6. Ramon Hageraats en zijn team doen volop mee in de tweede periode en weten enkel Argon voor zich. Die ploeg speelde echter een duel meer, pakten de eerste titel al en lijken sowieso op weg naar de tweede klasse gezien de stand. In 3A West II gaat het ondertussen prima met Koudekerk. De ploeg van Marcel Valk was lange tijd ‘ziek’ maar verpulverde in de laatste wedstrijden alle tegenstanders die wat dachten te kunnen halen. BSC’68 is zaterdag wel een lastig te nemen horde. In Koudekerk werd het nog 0-3. Met TAVV ging het al crescendo en na afgelopen zaterdag is er zelfs weer zicht op de bovenste plaatsen. Schoonhoven werd thuis met 2-1 geklopt. Henry Egberts had destijds ‘een halfuur genoten’. Na de rust rook Schoonhoven bloed, maar de Ter Aarders wonnen toch. Dat gebeurde al acht keer, hetgeen de keurige derde plaats een verklaring meegeeft.
Met twee van de drie Leidse clubs gaat het na een matige start ook stukken beter. vv Leiden en Lugdunum hebben iets weg van een Siamese tweeling. Uit de laatste drie wedstrijden werden negen punten opgehaald. Lugdunum won zelfs viermaal op rij. Leiden zou daar zomaar een duel aan vast kunnen plakken. VCS, met een been al in de vierde klasse, lijkt een haalbare zaak. Bij de eerste confrontatie moesten de volgelingen van Fred Filippo wel diep in de buidel tasten: 3-4. Lugdunum verloor destijds van KMD, ondanks een 0-2 voorsprong bij rust. Op dat moment waren de kikkers echter nog niet in goeden doen, maar de vorm van de voorbereiding op het seizoen is ondertussen gevonden. Gewezen koploper Monster kan daar over mee praten. LSVV’70 was thuis kansloos en moet het ergste vrezen voor de uitbeurt. Niet alleen werd er nog geen punt verdiend bij een uitduel, maar de kampioenskandidaat is juist op eigen bodem moeilijk te verslaan. Dat lukte zelfs nog geen enkele opponent.

Vierde klasse

Woubrugge gaat op bezoek bij koploper DWO. Thuis werd het 0-1. De ploeg van Jan Wouters moet eigenlijk winnen om enigszins in de buurt van de top drie te blijven. Daarnaast zijn er nogal wat ‘hijgers’ in de nek van de geplaagde ploeg die zo graag wil terugkeren naar de derde klasse. De laatste uitoverwinning werd drie maanden geleden genoteerd.  Hazerswoudse Boys wil ook terug naar de derde klasse, maar ook daar werden dit seizoen al veel punten gemorst. Over een paar dagen wacht de lastige confrontatie bij VVSB, dat gelijk speelde tegen Woubrugge in de vorige speelronde. VVSB was in het eerste duel met de ploeg van Andre Eggerding met 1-2 te sterk. Een Leids onderonsje wordt gespeeld bij DoCoS. Daar komt UVS op bezoek. De eerste ontmoeting eindigde onbeslist: 2-2.
Blauw Zwart gaat een bezoek brengen aan GWS. Op de ranglijst David en Goliath, maar je weet maar nooit hoe een Sassenheimse koe een Wassenaarse haas vangt. Leidsche Boys blijft het goed doen en krijgt in de naderende speelronde SVOW als noot te kraken. Dat lukte in de heenwedstrijd wel. De ploeg van Johan Peper heeft tot nu toe negen punten minder bij elkaar gevoetbald. Oosterheem ontvangt Football Factory, dat bijna vijf treffers per week moet incasseren. In de thuisbeurt in elk geval wel.