Nog twee rondjes ballen en alle beslissingen zijn gevallen. De kampioenen, de degradanten en de clubs die nacompetitie moeten of mogen gaan spelen zijn dan bekend. Niets hoeft dan meer met potlood ingevuld te worden. In de voorlaatste speelronde staan ons weer mooie duels te wachten.

Eerste klasse B

RCL speelt een uitermate belangrijke wedstrijd in Rotterdam bij Alexandria’66. De Leiderdorpers hebben een voorsprong van twee punten op BVCB in de strijd om de tweede periodetitel. Winst op de aanstaande opponent betekent een forse stap in de richting van een even onverwachte als verrassende prijs. Op het veld van de Racing Club deelden de ploegen de punten (2-2). Voor Alexandria staat er niets meer op het spel. De ploeg uit de havenstad maakt zich vanaf de eerste periode op voor de nacompetitie, zeker toen duidelijk werd dat de titel naar ’buur’ Smitshoek ging. Hoewel bijzaak aan de mogelijke prijs zou RCL in de reguliere stand nog derde kunnen worden, een prestatie van formaat voor een ‘groentje’ in deze klasse. Het affiche tussen GHC en FC Rijnvogels mag er zijn, maar feitelijk bezien staat enkel de eer nog op het spel. De Leidenaren zijn officieus veilig, terwijl Rijnvogels al een ticket heeft voor de nacompetitie. Aan de Mientlaan speelden de ploegen in de winter gelijk tegen elkaar (0-0) en dat was zeker niet de meest spraakmakende wedstrijd van het seizoen. GHC loopt al enige tijd op het tandvlees, maar heeft nog wel trek in een lekkere afsluiter van het seizoen op eigen bodem. De Katwijkers zijn al een tijd in goeden doen en zien het wel zitten om een derby eens winnend af te sluiten. Dat geldt enkel ook voor de Groen Hart Combinatie, want ook zij zegevierden nog niet in een duel met een regioclub. Die prijs ‘Koning van de Derby’ was al lang en breed uitgedeeld aan RCL.

Tweede klasse C

De drie regionale clubs bollen uit naar het eind van de competitie. Oegstgeest en Roodenburg hebben zich moeten verzoenen met een terugval naar de derde klasse, terwijl de rol in competitieverband is uitgespeeld voor Valken’68. Geen titel, maar de Valkenburgers kunnen in de nastoot nog franje geven aan een zeker niet kleurloos seizoen. De laatste thuiswedstrijd van Oegstgeest wordt afgewerkt tegen de nummer drie, DUNO. Die ploeg won eerder met 2-0 in een wedstrijd die volgens de toenmalige trainer wed gespeeld in het kader ‘hard werken voor weinig’. De huidige nummer dertien werd in de heenwedstrijd pas na ruim een uur voor het eerst gevaarlijk. Ondertussen moet de ploeg van nu Wim Visser en straks Rob van den Wijngaard zich gaan richten op eerherstel. Die vlieger gaat ook voor Roodenburg. Enkel is het nog de vraag wie als laatste eindigt en wie in elk geval nog 1 ploeg onder zich houdt, voor wat dat waard is. Eerder verloor Roodenburg op eigen veld van RAS en toen werd al duidelijk dat de Leidenaren slechts nog de dans zouden kunnen ontspringen via een mirakel. Dat wondertje bleef uit, maar in Leiden-Noord staat nog wel de wens overeind om het puntenaantal nog op te schroeven. RAS heeft de punten echter hard nodig, wil het de nacompetitie nog ontlopen dus eenvoudig zal het niet worden voor Patrick Kamperveen en zijn volgelingen. Valken’68 ontvangt thuis Forum Sport, dat ook lange tijd kansrijk leek voor de titel maar de titelrace ook niet kon volhouden. Sterker nog, bij winst van DSVP in en op Gouda is de beslissing daar. In Voorburg kwamen de twee ploegen uit op een gelijkspel (1-1), niet in de laatste plaats door de grensrechter van de licht -en donkerblauwen. ,,Dat was veruit de beste man van het veld. Hij bleef wapperen met die vlag en kreeg telkens weer gelijk”, foeterde Andries Wendt destijds.

Derde klasse

Zaterdag is de dag van de waarheid voor TAVV in 3A. Bij winst op naaste concurrent Soccer Boys dendert de ploeg van Henry Egberts door van de vierde naar de tweede klasse. Egberts gaf voor het seizoen al aan vertrouwen te hebben in zijn team en een plek in het linkerrijtje moest minimaal haalbaar zijn. Zijn zienswijze bleek geen stoere praat en van meet af aan won TAVV de nodige wedstrijden. Toch werd er onnodig veel gemorst, waardoor de Bleiswijkers uit het zich verdwenen. De Ter Aarders bleven echter resultaten boeken en de bovenste ploegen, inclusief de huidige nummer twee konden de weelde niet aan. TAVV kwam alsnog bovenop te liggen en heeft met nog twee duels twee punten meer dan de enige concurrent. Eerder waren de beide ploegen in balans, maar trok Soccer Boys toch aan het langste eind (1-0). Koudekerk speelt de laatste wedstrijd aan de Gruttolaan tegen Schoonhoven. Voor de formatie van Marcel Valk staat er niets meer op het spel. Eerder werd de tegenstrever van komende zaterdag met 0-4 opgerold.

In 3B kan Lugdunum zich definitief veilig spelen bij winst op Houtwijk. En lukt dat zaterdag niet dan komt VCS nog naar Leiden en die ploeg krijgt vrijwel wekelijks alle hoeken te zien. Lugdunum lijkt dus al bijna veilig en kan zich vervolgens gaan voorbereiden voor extra duels om te zien of de stap gemaakt kan worden naar de tweede klasse. LSVV’70 en vv Leiden zullen maar wat blij zijn als zij volgend seizoen weer derdeklasser zijn. De ploeg van Wim Mugge kan zelfs nog rechtstreeks degraderen, maar dan moet Loosduinen eerst nog wel vier punten goedmaken. De kans dat de studentenploeg in de barrage moet, is veel groter. Ook de equipe van Fred Filippo lijkt dat lot te moeten ondergaan. Twee keer winst zou nog uitkomst kunnen bieden, maar dan moeten Lugdunum en Westlandia dusdanig onder de maat presteren in de laatste twee rondjes van de competitie. LSVV treedt als gastheer op voor kampioen Naaldwijk, terwijl Leiden gaat sparren met middenmoter Duindorp, dat zichzelf de laatste weken overtuigend in veiligheid bracht.

In West I moet Kagia zich kunnen vrijwaren van degradatiezorgen. De Lisserbroekse mannen nemen het op tegen Vlug en Vaardig in Amsterdam. De hoofdstedelingen zijn al gedegradeerd en konden pas eenmaal winnend afsluiten. Bij winst heeft Kagia voldoende lucht en kan de formatie van Ramon Hageraats zich klaarstomen voor het toetje, dan wel voor een plek in de tweede klasse.

Vierde klasse

Afgelopen weekend stond er een programma op de rol in deze klasse. Door plotseling hevige regenval vervielen twee duels, waarvan op dit moment nog niet duidelijk is wanneer er wordt ingehaald. Belangen liggen er nog voor DWO, Hazerswoudse Boys, VVSB en Woubrugge. De Zoetermeerders hebben de titel voor het oppakken, tenzij GWS nog eenmaal boven zichzelf uitstijgt. De andere clubs strijden nog voor een plek in de nacompetitie. Om die reden zijn de duels tussen Hazerswoudse Boys en Football Factory, VVSB- Blauw Zwart en Woubrugge- UVS nog van belang. Voor het overige komen Oosterheem en Leidsche Boys nog uit tegen elkaar en speelt DoCoS thuis tegen SVOW. In 4B bezoekt Alphia SDV. De Alphenaren hebben zich al geplaatst voor de nacompetitie.