Speeldag zesentwintig staat voor de deur bij de diverse klassen. Enkel in de vierde klasse A gaat het om de 22ste ontmoeting en in 4B spreken we over speelronde 24. Waar gaat het nog ergens om en waar kunnen ploegen vrijuit spelen? Een overzicht van de zaterdagcompetitie.

Eerste klasse

Voor FC Rijnvogels staat er al weken niet veel meer op het spel. De ploeg van Marchel den Haan is louter gefocust op de nacompetitie. De Katwijkers zijn al definitief minimaal derde en kunnen eventueel nog Delta Sport passeren op de ranglijst. Komende zaterdag komt Gravenzande naar de Kooltuin. Eerder won de ploeg die dolgraag de stap zet naar de hoofdklasse gedecideerd met 0-3. In de vorige seizoenen (7) eerste klasse kwam Rijnvogels al drie keer eerder toe aan de nacompetitie en was de derde plaats op de ranglijst tot dusverre de beste prestatie.
GHC gaat op bezoek bij Vitesse Delft, dat als eerste tegenstander drie punten mee nam vanuit Leiden. Beide ploegen verzamelden tot nu toe evenveel punten, waarbij aangetekend dient te worden dat de mannen van Dennis Olman een punt aftrek kregen van de KNVB. Beide clubs zijn officieus veilig en er moet een ontaard dramatische slotdag aan te pas komen om nog echt in de problemen te komen. Spijkenisse heeft als nummer elf drie punten minder en een negatief doelsaldo. De Delftenaren en Leidenaren staan op plus 6.
RCL speelt zaterdag voor een prijs. Breukelen, de nummer twaalf, kan bij winst over de Leiderdorpers heen gaan, maar de bezoekers van RCL kunnen de dans al niet meer ontspringen voor de nacompetitie om lijfsbehoud te bewerkstelligen. Dat betekent automatisch dat RCL van Breukelen geen gevaar te duchten heeft. Enkel Delta Sport kan RCL de voet nog dwars zetten, maar het doelsaldo van Frank Bloemheuvel en de zijnen is beduidend beter. Een gelijkspel zou al als winst kunnen doorgaan voor de verrassende roodwitten. Delta Sport eindigt de competitie tegen het Rotterdamse Alexandria’66.

Tweede klasse

De drie regionale clubs spelen nauwelijks wedstrijden van waarde. Oegstgeest neemt het in Hoek van Holland op tegen HVC’10. De ploeg van Wim Visser is al uit de tweede klasse gekegeld en kan bij een overwinning hooguit nog op negentien punten uitkomen. In het seizoen 2005/2006 degradeerde de formatie uit de tweede klasse met slechts veertien punten.
Ook Roodenburg speelt enkel nog voor de eer. In Leiden-Noord komt Valken’68 op bezoek. De Leidse ploeg kan enkel nog van de laatste plaats afkomen met een driepunter, maar dan moet Oegstgeest volledige averij oplopen. Valken’68 kan nog bij de eerste vijf uitkomen, maar bij de equipe van Andries Wendt is er nog maar één doel dat er echt toe doet: de nacompetitie. De eerste confrontatie tussen de Leidenaren en de Valkenburgers eindigde in 4-1 voor de ploeg die enkele weken de ranglijst aanvoerde, terwijl Oegstgeest eerder op eigen veld ten onder ging tegen de fusieclub, die nog steeds kampioen kan worden en daar ook recht op heeft volgens onze regionale trainers.

Derde klasse

In 3A komt Koudekerk uit tegen het al gedegradeerde Moerkapelle, terwijl de ploeg van Marcel Valk zich juist veilig speelden vorige week. Koudekerk, nu de nummer acht, kan reëel gezien nog een plaats stijgen of zakken. TAVV wil op de slotdag ook nog een plaats stijgen. In dat geval zijn de Ter Aarders alsnog kampioen, LSVV sep 2011 40 kopienadat vorige week de slag om de titel werd verloren tegen Soccer Boys. De blauwwitte brigade moet in elk geval te sterk zijn voor Rohda’76, terwijl de Bleiswijkse koploper  het moet opnemen tegen Berkel, een ploeg die de beste papieren heeft voor de derde periodetitel.
In 3B zijn de beslissingen gevallen voor de Leidse clubs. LSVV’70, VV Leiden en Lugdunum gaan de nastoot in. De eerste twee ploegen om het derdeklasserschap vast te houden, terwijl Lugdunum de kans krijgt om zich richting de tweede klasse te spelen. De duels op de slotdag zijn: VV Leiden- Loosduinen (reeds afgedaald naar de vierde klasse), Lugdunum- VCS (al maanden terug gedegradeerd) en SEV- LSVV’70.
Ook Kagia speelt in West I zonder belangen in de slotronde van de competitie. De Lisserbroekers spelen tegen Voorland en bereiden zich eveneens voor op de nacompetitie.

Vierde klasse

In deze klasse werd de laatste wedstrijddag met een week uitgesteld, dus daar komen de twaalf ploegen alsnog in actie. Bij vier wedstrijden zijn er nog belangen, terwijl twee duels noch vis noch vlees op het bord hebben liggen. Die ‘smakeloze’ duels zijn DoCoS- SVOW en DWO- GWS. Johan Peper zal met ‘zijn’ SVOW’ nog wel graag willen winnen van de club waar hij werkzaam was. DWO is al kampioen en zal het bij slechts twee nederlagen willen houden. GWS speelt voor het laatst een competitiewedstrijd onder deze naam. Hierover heeft onze redactie eerder al een item geplaatst met voorzitter Cor Vink. Voor Hazerswoudse Boys ligt ‘de bek wijd open’ voor de periodetitel. Een overwinning op Football Factory zorgt voor een toetje voor de volgelingen van Andre Eggerding. Leidsche Boys is vrijwel zeker van de nacompetitie, maar heeft de wens om goed af te sluiten bij Oosterheem. Woubrugge heeft nog een minimale kans om de vakantie uit te stellen. UVS, dat op de thee komt, moet in elk geval worden verslagen. VVSB kan ook een prijsje innen, maar moet wel afrekenen met de nummer twee, Blauw Zwart. In 4B speelt Alphia een onbeduidende wedstrijd tegen het zeer povere SPV’81. Ook het team van Ted van Berkel wacht binnenkort meer enerverende duels.