nabeschouwing167x60(Zaterdag, 1B)- Twee regioclubs met opvallende gelijkenissen stonden zaterdag tegenover elkaar. GHC en RCL – clubs die zich vorig seizoen bij hun entree in de eerste klasse B in positieve zin lieten gelden –  waren de nieuwe voetbaljaargang moeizaam begonnen. Beide verenigingen voetbalden niet slecht, maar werden daar niet altijd ook voor beloond. De grote vraag voorafgaand aan de streekderby was dan ook: welke club kruipt uit het dal en wie moet pas op de plaats blijven maken?

 

GHC gaf het antwoord met een 3-1 thuiszege. Door de overwinning hebben de Leidenaars de aansluiting volledig teruggevonden. GHC staat met zeven punten uit vijf duels precies in de middenmoot. ,,Dit hadden we wel even nodig”, stelde Michael de Roode. De Leidse middenvelder was vooral tevreden over de doelpuntenproductie. ,,Ik ben blij dat de voorhoede gescoord heeft. Er werd ons een syndroom aangepraat dat we niet konden scoren. Dan is dit wel heel lekker.”

GHC-RCL 14 05 11 351De Roode sprak van een terechte zege van GHC. ,,De eerste twintig minuten waren wij iets beter. Na de gelijkmaker van RCL kregen wij een mindere fase, lieten we hun teveel in hun spelletje komen. De tweede helft was weer voor ons. Heer en meester is misschien een groot begrip, maar we hadden het goed onder controle.”

 

Tim van Luxemburg, die de RCL-treffer voor zijn rekening nam, had een iets andere lezing.  ,,De tweede helft hebben we een lesje in efficiëntie gekregen. Zij maken twee goals zonder dat ze nou echt grote kansen creëerden.” Wel stak de linksback de hand in eigen boezem. ,,De tweede helft waren we geen schim meer van de eerste helft, toen wij de betere partij waren. Waar dat aan ligt, is moeilijk aan te wijzen. Zij zetten ons de tweede helft wel meer vast, waardoor wij gedwongen werden de lange bal te spelen. Daardoor kwamen we niet meer echt aan voetballen toe.”

 

GHC was het duel met een wijziging in de spitspositie begonnen. Michel Schouls (op de archieffoto tegen RCL), die het de laatste weken niet kon waarmaken, begon op de bank en werd vervangen door Ron Annokkee. ,,We hadden vier wedstrijden weinig gescoord, dus gooiden we het op een iets andere boeg”, zei De Roode. ,,Maar Ron had het ook zwaar. Michel Schouls had geluk dat hij als invaller nog zijn goaltje mee kon pikken. Dat vind ik leuk voor die jongen. Aan werklust ontbrak het hem niet. Dit is een soort van sportieve revanche.” 

 

Schouls bepaalde de eindstand op 3-1. Marouane El Idrissi tekende na rust voor de 2-1. Al na tien minuten had Nabil Amarzaguio de eerste GHC-treffer voor zijn rekening genomen. De buitenspeler schoot uit een strafschop in twee instanties raak. De bal ging op de stip na hands van rechtsback Gwen Koet. De gelijkmaker werd – zoals eerder al gemeld – gemaakt door Van Luxemburg. De verdediger was doeltreffend uit een corner.

 

Voor RCL zijn de druiven momenteel zuur. De Leiderdorpers staan met een karig puntje uit vijf duels gedeeld laatste. Van paniek is echter nog geen sprake aan De Bloemerd.  ,,Er heerst totaal geen gevoel van mineur, we zijn ook pas vijf wedstrijden onderweg”, zegt Van Luxemburg. ,,Van irritatie is geen sprake. We hebben een leuk en sfeervol team, dat zal iedereen beamen. We werken met z’n allen keihard. Als het een kwestie van instelling was, valt er makkelijk iets te veranderen. Maar dat is het niet.”

 

,,Misschien dat tegenstanders na onze klassering van vorig seizoen meer rekening met ons houden”, vervolgt Van Luxemburg. ,,We hebben nu een duwtje in de goede richting nodig, een bevestiging van onze kwaliteiten in de vorm van een overwinning. Dat we kunnen voetballen, hebben we vorig jaar laten zien. Het huidige team is nagenoeg vergelijkbaar.”

 

Opstellingen:

GHC: Peschier, Kuyvenhoven, Bueno de Mesquita, Gonlag, Maaskant, De Roode, Sloos, Amarzagouio, Annokkee, Madani, El Idrissi.

RCL: De Vreede, Koet, Koot, Hillebrandt, Van Luxemburg, Nagtegeller, Scheurwater, Van der Pot, Oude Veldhuis, Van Vliet, Jansen.

 

Aan Leidse-zijde kwamen Elmer Weekhout, Michel Schouls en Tim Rietkerk nog in de arena, terwijl Leroy van Westrienen, Daley Windhorst en Thom Wijnalda voor RCL ook nog een douchebeurt nodig hadden.