Scouting volgens Wolters woordenboek: 1 terreinverkenning, verkenning, opsporing (van goede spelers, talenten enzovoorts 2 padvinderij…

 

Beelden van vroeger

 

In de jongensboeken die in de vijftiger jaren van de 20e eeuw werden geschreven, kwam het thema “scouting” regelmatig aan de orde, al noemde niemand het toen zo. Het basisverhaal was altijd hetzelfde:  Klaas en Teun, zo’n 16 jaar oud, voetbalden bij dorpsclub Rood Zwart en ter voorbereiding op de jaarlijkse kraker tegen Groen Wit werd er samen met hun vrienden, die ook allemaal bij Rood Zwart speelden, driftig gevoetbald op het dorpsplein, waarbij de op de grond gestapelde jassen als doelpaal dienst deden. Want training op het veld was er maar één keer per week,  omdat de vader van Klaas, die de enige jeugdtrainer bij Rood Zwart was,  alle andere avonden de koeien moest melken.

Bij  zo’n partijtje op het dorpsplein fietste dan toevallig een man met regenjas en zonnebril langs die zijn fiets neerzette en onopvallend van achter de struiken  ging staan kijken. Na een half uurtje kwam de man tevoorschijn, liep naar Klaas en Teun en vroeg of zij ervoor voelden in Italië te gaan voetballen ; want de man op de fiets met de regenjas en de zonnebril was toevallig scout van Juventus. En twee jaar later waren Klaas en Teun de helden die door hun doelpunten Juventus lieten winnen van Inter Milaan, en ook in het Nederlands Elftal hadden ze  allebei hun debuut  al gemaakt!

 

Scouting in onze regio anno 2012/2013

 

Jaja, het bovenstaande is een mooi verhaal maar zo ging het niet in de jaren 50 en zo gaat het nu nog niet. Er fietsen maar weinig Italiaanse scouts over de dorpspleinen in onze omgeving  en bliksemcarrières voor 16-jarigen komen maar heel zelden voor. Toch heeft  iedere goede jonge voetballer  uit Leiden en omgeving de kans om “ontdekt” te worden.

Als op zaterdagmorgen en -middag in onze regio overal gevoetbald wordt, trekken ook  een aantal scouts van  betaald voetbal clubs (BVO’s) erop uit. Zij zoeken dan naar  spelers, die misschien kunnen worden uitgenodigd  voor een training of proefwedstrijd   en aan wie later mogelijk  kan worden gevraagd of  ze willen gaan spelen voor de betreffende BVO.

Voor Leiden, de Bollenstreek en de dorpen in het Groene Hart geldt dat de dichtstbijzijnde profclub  met een  erkende Regionale Jeugd Opleiding ADO Den Haag is en de scouts van ADO doen dan ook hun best  om zoveel mogelijk selectie-elftallen  minstens eenmaal  per seizoen te bekijken. “Selectie-elftallen” zijn de A1 t/m de F1 van iedere club plus de A2, B2, C2, D2 en (eventueel) E-top van de grootste jeugdopleidingen (Alphense Boys, UVS en Quick Boys).  In ieder geval worden alle elftallen die uitkomen in de landelijke jeugdcompetities en de jeugdhoofd- en eerste klassen door ADO bezocht, maar er  zal ook worden geprobeerd om alle andere selectie-elftallen in beeld te krijgen. Daarnaast zijn  in de regio ook regelmatig scouts van Ajax, Feyenoord en Sparta  aanwezig terwijl ook verder weg gelegen clubs als FC Utrecht, AZ en zelfs FC Twente wel eens komen kijken!

Daarnaast scouten  ook nog eens de grotere amateurclubs  bij de kleinere in hun buurt.

Daarmee houdt het nog niet op want de KNVB heeft in een aantal leeftijdsklassen regionale selectieteams, dus je kunt ook de KNVB-scouts in hun blauwe jassen langs de velden tegen komen! En uiteraard worden die wedstrijden van de KNVB-jeugdselecties  weer bezocht door de BVO-scouts….

Dat scouten gaat niet meer “stiekem” zoals dat misschien vroeger gebeurde, maar de scouts (en zeker die van de grote regio-BVO’s en de KNVB) melden zich netjes in de jeugdcommissiekamer van de  thuisclub en zijn vaak ook uiterlijk herkenbaar aan hun clubjas. Als een speler wordt uitgenodigd voor een training of proefwedstrijd bij een BVO gaat die uitnodiging  nooit rechtstreeks naar de speler, maar altijd via de vereniging. De clubs vinden het in de regel  een eer wanneer één van hun spelers wordt geselecteerd door een BVO en werken vrijwel altijd graag mee.

 

Waar kijkt een scout zoal naar?

 

In de eerste plaats natuurlijk naar de techniek. Hoe is de balaanname, de passing, het schot, de dribbel ? Is een speler links, rechts of tweebenig?

Daarnaast spelen natuurlijk  meer factoren een rol. Sprintsnelheid en loopvermogen, duelkracht, fysiek, kopkracht (aanvallend en verdedigend), scorend vermogen en doelgerichtheid,  inzicht in het spelletje, “voetbalslimheid”. Maar zeker ook mentaliteit: heeft de speler een winnaarmentaliteit, hoe gedraagt hij  zich bij een achterstand, hoe gaat hij om met tegenslagen, hoe reageert hij op tegenstanders, medespelers en scheidsrechter; is hij aanspreekbaar voor zijn  trainer?

Bij dit alles is het wel zo dat de scout begrijpt dat nog niet ieder punt al helemaal ontwikkeld hoeft te zijn. Dat hangt mede af van de leeftijd, een 10-jarige hoeft nog niet zo ver te zijn als een 16-jarige; de trainers van de BVO kunnen een jonge speler nog heel veel bijbrengen. Maar de potentie om een betere voetballer te worden moet  natuurlijk wel aanwezig zijn!

 

Spelen er veel jongens uit onze regio bij profclubs?

 

Dat zijn er meer dan je waarschijnlijk denkt. Natuurlijk zijn er  een paar spelers uit onze regio die al heel ver zijn:  internationals zoals Dirk Kuijt (Quick Boys),  John Heitinga (ARC) en sinds kort ook Ricardo van Rhijn (DOCOS)  en  eredivisiespelers als  Erik Falkenburg (Oegstgeest,UVS) , Jens Toornstra (TAVV, Alphense Boys)  en Stanley Elbers (UVS). In de Eerste Divisie vinden we o.a.  Wesley de Ruiter (Lugdunum,Noordwijk) , Michel Vakalopoulos (RCL), Santi  Hulst (RCL)  en Randy Wolters (Lugdunum,UVS) ; en wie kent Edwin van der Sar (Foreholte, Noordwijk) niet?

In de jeugdopleidingen van zowel Ajax, Sparta ,Feyenoord, FC Utrecht als FC Twente vinden we dit seizoen (2012/13) één of meer spelers uit onze regio. Bij ADO Den Haag zijn er  in dit seizoen zelfs meer dan  30  spelers uit onze regio actief. Zij zijn afkomstig van 19 clubs:  UVS, Quick Boys, FC Lisse, Noordwijk, Ter Leede, Foreholte, Rijnsburgse Boys, ASC, DOCOS, GHC, Voorschoten’97, RCL, SJZ, Meerburg, Hazerswoudse Boys, ROAC,  DOSR,  Floreant en Alphense Boys: de geselecteerden komen dus niet alleen uit grote, maar ook uit  kleine clubs!

 

Tips van Leidenamateurvoetbal.nl

Een paar tips  voor  alle jeugdspelers met ambitie om profvoetballer te worden:

  • Word  lid van een vereniging, de kans “op straat” gescout te worden is minimaal;
  • Sla geen kans om te trainen en wedstrijden te spelen  over;
  • probeer  je voetbaltechniek voortdurend  verder te ontwikkelen;
  • kijk naar voetbal op televisie of in het stadion en verbeter daardoor je tactisch inzicht;
  • probeer op te vallen op de punten zoals genoemd  in “waar kijkt een scout zoal naar”
  • maar bovenal:  heb plezier in voetbal, ook al is die scout te dom om jouw talent te zien!