Voorschoten’97 (zondag, 3A)- Net terug van zijn skivakantie blikte onze redactie terug met Stefan Luykx op de eerste seizoenshelft. Dat was nog voor het j.l. verloren duel met ROAC. Voorschoten’97 was en is echter nog steeds aanvoerder in de derde klasse.

Als koploper de winterstop in. Het kan dus niet anders dan zijn meegevallen?

,,Het gaat op zich goed. Wel hebben we gedurende de reeks wat aanpassingen gedaan in de speelwijze. In de voorbereiding liep het als een tierelier, maar in de competitie tref je natuurlijk andere tegenstanders. Vooral veel ploegen met een verdedigend accent. Daardoor zijn we degelijker geworden en staat het ook beter.”

Wat moet er veranderen om te blijven staan waar je staat?

,,De kansen zullen beter moeten worden benut. We scoren wel veel, maar toch missen we ook de nodige kansen. Daardoor hadden we al wat vaker eerder het verschil kunnen maken. En we moeten meer rust bewaren and e bal, soms willen we veel te snel naar voren. Anderzijds, we zijn wel een derdeklasser, he.”

Hoe hebben jullie de winterstop doorgebracht?

,,Na het laatste duel met FC Lisse hebben we nog eenmaal getraind. Daarna wilde ik ze ven niet meer zien. Uiteindelijk kwam uit de groep het signaal om toch weer een week eerder te beginnen. Een goed teken natuurlijk. We speelden drie oefenpotjes. Nuttig en minder zinvol, zoals bij Bodegraven. Nu bereiden we ons voor op leuke potjes tegen ROAC en Meerburg (tegen ROAC werd dus inmiddels verloren met 1-0, red.).”

Voorschoten’97 wordt door zo ongeveer alle collega’s als de kampioen gezien. Extra druk?

,,Welnee, daar lopen we niet voor weg. Je moet als ploeg altijd willen nastreven om zo hoog mogelijk te eindigen. Maar we zitten pas op de helft. Onze eerste plaats zegt me lang niet alles. Laten we eerst gaan voor een kleine prijs, een periodetitel dus. We zijn een van de kandidaten, maar SVLY is individueel gezien de beste. SJZ doet het ook prima, maar heeft niet zo’n brede selectie. Het blijft me een raadsel dat Concordia zo laag staat. Waarschijnlijk spelen ze te open voetbal, maar dat vond ik absoluut een goeie tegenstander.”

Over welke duels was jij tevreden, gekeken naar het voetbal van je eigen ploeg? En wanneer was het huilen met de pet op?

,,De wedstrijden tegen SVLY en SJZ waren heel goed. Ook tegen FC Lisse deden we het goed. Het is voor mij heel vreemd te lezen dat een trainer van de tegenpartij dat een onterechte overwinning van ons vond. Ze hebben werkelijk geen kans weten te creëren. Teylingen uit was echt heel slecht. Verder vin dik niet dat een wedstrijd per se meteen slecht hoeft te zijn. Het kan dan meer liggen aan individuele fouten. ROAC thuis is zo’n voorbeeld. Drie tegengoals uit standaardsituaties.”

Het is bekend dat Voorschoten’97 teruggaat in de budgetten. Wat merk jij daarvan?

,,Het nieuwe bestuur doet haar stinkende best. We worden keurig geïnformeerd en ze doen er van alles aan om de boel weer vlot te trekken. De club is te groot om om te vallen. Het biedt speelgelegenheid aan een grote hoeveelheid leden. Prima ook dat Steef (Roodakkers, red.) de zaterdag gaat doen. Een bekwame trainer. Het zou goed zijn om met veel eigen jongens te werken. Of dat nu in de hoofdklasse is of een klasse lager.”

Jij gaat dat niet meer meemaken. Een nieuwe uitdaging wacht.

,,Enerzijds jammer, want met dit elftal kunnen nog stapjes worden gemaakt. Wilhelmus is voor mij in elk geval een mooie club op zondag. Ze spelen nu in de top van de tweede klasse en spreken ambitie uit. Een fraaie accommodatie en een mooie club met historie. De jongens hebben heel goed gereageerd op mijn vertrek. Ze gunnen me het van harte.”

Wanneer ben je tevreden dit seizoen?

,,Als we minimaal een periodetitel pakken. De nacompetitie geeft geen garanties, dat weten we inmiddels wel. Natuurlijk willen we het liefst kampioen worden. Je merkt dat de titel leeft, maar we moeten realistisch blijven en van week tot week leven. Taken uit blijven voeren en met beide benen op de grond blijven. Het is makkelijk gezegd door een ander, maar het moet nog wel even gebeuren. Dat hebben we ook vorig seizoen gezien tenslotte.”

Voorschoten’97, in cijfers (tot aan ROAC):

Totaal: 13-32-36-20
Thuis: 7-19-18-8
Uit: 6-13-18-12
Grootste zege: 1-4 tegen Meerburg (uit) en 25-5 tegen SEP (uit)
Grootste nederlaag: 6-3 tegen Concordia (uit)