voetbal-leiden-0041TAVV had zich afgelopen zaterdag voor eigen publiek tot kampioen kunnen kronen van de derde klasse A. Dan moest er wel gewonnen worden van nummer twee Soccer Boys. Die horde bleek echter een te grote. In blessuretijd moest TAVV toestaan dat Soccer Boys met 2-3 de winst meenam uit Ter Aar.

Bij aanvang van het duel stond TAVV twee punten voor op achtervolger Soccer Boys. Bij winst zou het kampioenschap en promotie naar de tweede klasse een feit zijn. Met een gelijkspel zou er volgende week nog resultaat nodig zijn tegen Rohda ’76. Verlies zou betekenen dat de Bleiswijkers de eerste plaats over zouden nemen en op ‘pole position’ zou komen voor de titel. Een ware kraker dus met grote belangen. Er was dan ook veel publiek op de wedstrijd afgekomen.

Een belangrijke wedstrijd brengt altijd druk met zich mee en wordt vaak gewonnen door het team dat daar het beste mee om kan gaan. TAVV-aanvaller en- topscorer Mitchel van Wijk beaamde dat er sprake was van extra spanning vooraf: ,,Natuurlijk kwam er veel druk bij kijken, er waren ook veel mensen. We hebben een jong team met veel gasten van begin twintig. Iedereen had een strak koppie voor de wedstrijd. Maar toen we eenmaal begonnen was het weg en gingen meteen alle remmen los. We liepen als een trein!”

Het begon inderdaad voorspoedig voor TAVV. Na een kwartier kwam Van Wijk door over rechts. ,,Ik kapte langs de zijlijn twee verdedigers uit, waarna ik de bal meteen richting goal croste.” Daar stond collega-aanvaller Lyndon de Bruijn al te wachten op de bal. Toen hij de keeper vervolgens wilde omspelen, werd hij ten val gebracht. Een penalty was het logische gevolg. Net als Arjen Robben enkele weken geleden, ging hij zelf achter de bal staan. Voor De Bruijn pakte het gelukkig beter uit, want hij schoot feilloos de 1-0 binnen.
Het lukte TAVV echter niet om echt door te drukken na de voorsprong. Na een half uur kwam Soccer Boys na een mooie aanval op 1-1. ,,Soccer Boys creëerde helemaal niets, die 1-1 kwam totaal uit de lucht vallen”, aldus Van Wijk. ,,Gelukkig bleven we voetballen.”

TAVV liet zich niet van de wijs brengen. Vijf minuten na de gelijkmaker kwam de thuisploeg alweer op voorsprong via opnieuw De Bruijn. Samen met Van Wijk ging hij vrijuit richting doel van Soccer Boys. Hij bleef rustig en schoof in de korte hoek binnen. Met de 2-1 voorsprong als tussenstand, ging TAVV als virtueel kampioen de rust in.

De tweede helft was echter een stuk minder van de kant van TAVV. Voetballend viel de club uit Ter Aar ver terug en er werden nauwelijks meer kansen gecreëerd. Aanvankelijk was dat ook het geval voor Soccer Boys, waardoor er lang stand gehouden kon worden. Vlak voor tijd ging het echter alsnog mis toen Soccer Boys steeds opportunistischer ging spelen. Na miscommunicatie achterin viel een lange bal zomaar binnen en was het weer gelijk. De inmiddels gewisselde Van Wijk zag het vanaf de zijkant aan. ,,We hielden heel lang stand. Zij pompten die bal er gewoon in. Gijs Odijk, onze keeper, dacht dat de verdediging die lange bal zou oppakken en andersom ook. En toen lag ie opeens in het net. Dan hoop je dat het in ieder geval 2-2 blijft, dan hou je het nog allemaal in eigen hand.”

Maar het werd nog erger voor TAVV. De 2-3 voor Soccer Boys viel ver in blessuretijd, die alles bij elkaar zo’n tien minuten duurde. Een vrije trap vanaf de zijkant werd direct voor de goal gelegd en goed binnengekopt. Zo gebeurde het dat TAVV het kampioenschap in een kwartier tijd zag verdampen. Hoe kan het toch dat het in de tweede helft allemaal zoveel minder werd? Van Wijk wist daarover wel wat te zeggen. ,,Toch de druk en de zenuwen, denk ik. Na de rust hebben we helemaal niet meer gevoetbald. Dan houd je het nog lang vol. Maar het is gewoon echt kut! Als die 2-2 niet was gevallen, stonden we met zijn allen op de tafels te dansen. Maar je zag dat we ver wegzakten. Supporters zeiden na afloop ook dat het meer wachten was op de 2-2 dan op iets anders.”

Toch is er nog vertrouwen dat het kampioenschap nog niet helemaal uit zicht is. ,,Soccer Boys moet naar Berkel, dat is niet een ploeg die je zomaar verslaat. Henry Egberts, onze trainer, is er zelfs honderd procent van overtuigd dat Soccer Boys daar niet gaat winnen. Wij moeten tegen Rohda, die ploeg hebben we dit jaar al eerder verslagen. Gewoon deze week twee keer hard trainen en zaterdag winnen, dat moet sowieso! Wel is het zo dat we onze doelstelling, nacompetitie, sowieso al hebben gehaald.”

Maar hoeveel zin heeft een ploeg nog in de nacompetitie, mocht het zover komen, als je zo dicht bij het kampioenschap bent geweest? ,,We waren zo dichtbij, dan valt het in eerste instantie wel tegen als je nacompetitie moet gaan spelen. Maar als het zover is, zullen we echt wel ons mannetje staan, hoor. Ik weet zeker dat onze trainer ons wel zo kan klaarstomen dat we weer volle bak gaan. Maar dat het zonde is, lijkt me duidelijk. Laten we hopen dat we niet hoeven.”

Volgende week kan trainer Egberts beschikken over een complete selectie als zijn ploeg op bezoek gaat bij een uitgespeeld Rohda ’67. Pim Verlaan en Jordy van der Hoorn keren dan weer terug van respectievelijk vakantie en een schorsing. TAVV staat nu één punt achter op Soccer Boys en zal zelf in ieder geval moeten winnen om nog kans de maken op het kampioenschap.

Opstelling TAVV: Gijs Odijk; Sebastiaan Vrijlandt, Kevin van Wijk, Lars van der Pijl, Chiel Konings; Sander Egberts (Dennis van Vliet), Marc Drost, Fanuel Waandels, Vincent Hoogervorst; Mitchel van Wijk (Jason Otto), Lyndon de Bruijn.