Onder extreme weersomstandigheden hebben de regionale eersteklassers met wisselend succes de eerste duels in de districtsbeker afgewerkt. Voorschoten’97, FC Boshuizen, RCL en FC Rijnvogels wonnen wel, terwijl UVS in balans was met BVCB en GHC onderuit ging bij RKDEO.

 

De eerste maand van het seizoen verloopt voor Voorschoten’97 bemoedigend. Na al een aantal hoopgevende resultaten in de oefencampagne slaagde de ploeg van Marcel de Hoogt erin om hoofdklasser DHC pootje te lichten. Na een halfuur opende buitenspeler Rodney Sno de score aan de Delftse Brasserkade. Dezelfde speeltijd had Remy Constancia in de tweede helft nodig om voor de tweede keer raak te prikken namens de groengelen. Daarna volgde nog wel een offensief van de thuisploeg, maar verder dan 1-2 kwam het niet. De Hoogt: ,,Ik denk dat we nog mild waren met deze uitslag en daarmee hebben we opnieuw vertrouwen getankt. De groep is fit en ondanks de hitte hebben ze het lange tijd prima volgehouden.” Bij de Voorschotenaren speelde Maurice Fransen zijn eerste gehele wedstrijd na lange afwezigheid.

 

,,We schoten ze nog net niet zelf in het doel”,  mopperde Dennis Olman na het optreden van GHC bij RKDEO. De Leidse ploeg verloor met 3-1 en had dat volledig aan zichzelf te wijten volgens de oefenmeester. ,,Bij de eerste goal laat Jeroen Peschier zich verrassen door een rollertje en bij het tweede doelpunt ging Michael de Roode de fout in. Tot overmaat van ramp deed Tim Rietkerk De Roode nog even na in de tweede helft. Drie cadeautjes dus en dan wordt het lastig tegen een ploeg die telkens op de eigen helft opgesteld staat.” Uiteindelijk kon GHC nog iets terugdoen via Michel Schouls, die daarvoor echter ook al had moeten scoren volgen Olman. ,,Al met al werd het en terechte nederlaag. Je geeft de goals zo makkelijk weg en zelf vergeet je die gasten pijn te doen. Op deze manier winnen we nog niet van Bal op het Dak 5. Anderzijds besef ik me maar al te goed dat we weer veel spelers moesten missen. Ik noem bijvoorbeeld Max Bueno de Mesquita, Tim Gonlag en Ronnie Annokkee en dat opgeteld bij de spelers die we voor langere tijd kwijt zijn.”

 

Overigens zit het de Leidenaren sowieso niet mee, want Mohamd El Kourai heeft vorige week dinsdag in en oefenduel met Noordwijk (3-3!) zijn enkelbanden ingescheurd.

 

Hein van Heek wilde niet teveel waarde hechten aan de overwinning van FC Rijnvogels op Quick (1-0)gezien de hitte, maar de zege paste in zijn ogen wel in het plaatje van de voorbereiding. ,,We staan er goed voor. Er is veel concurrentie en er wordt hard gewerkt om klaar te zijn voor de competitie. Enkele spelers verrassen in positieve zin, waardoor we nog meer mogelijkheden hebben.” Tegen de Haagse hoofdklasser, vorig seizoen op het laatste moment voorbij gekomen aan FC Boshuizen, was Emiel Buntsma verantwoordelijk voor het enige doelpunt.

 

Eersteklasser UVS speelde gelijk tegen een equivalent van de zaterdag, BVCB (1-1). Trainer Paul van der Zwaan was van mening dat zijn ploeg in de eerste helft uitstekend had gespeeld. ,,Het verval daarna was echter weer heel groot en dat was niet voor het eerst. Dat zal er uit moeten, want anders krijgen we in de competitie problemen. Voetballend valt het me niet tegen en de organisatie in defensief opzicht staat ook goed.” Ronald Mink droeg zorg voor de 1-0, maar in de laatste minuut kwam de ploeg van Edwin Vurens op gelijke hoogte.

 

FC Boshuizen had een verrassing in petto door hoofdklasser Alphense Boys te verschalken (0-1). Dat doelpunt viel in de gong van de wedstrijd. Spits Rafik El Ousrouti mocht zich de handen laten schudden. De Leidse ploeg, met goeddeels andere gezichten dan in het vorige seizoen oogstte de complimenten van de tegenstander en trainer Mario Koswal heeft zijn ploeg al aardig wat hoopgevende resultaten zien neer zetten. Komende dinsdag komt Quick Boys naar Leiden en dan kan FC Boshuizen weer laten zien dat er andermaal rekening gehouden moet worden met de club die inmiddels een ander fraai onderkomen heeft aan de Leidse kade.

 

In de eerste wedstrijd met een meer prestatief karakter heeft RCL op eigen veld met 2-1 gewonnen van Benschop. Een overwinning die de Leiderdorpse ploeg ook toekwam volgens trainer Frank Bloemheuvel. ,,We hebben er wel veel energie in moeten steken, want zij kwamen na vijf minuten op voorsprong en dat was voor hen meteen het sein om achterover te gaan leunen. Benschop is een regelrechte counterploeg. Gelukkig maakten we vlak voor rust de 1-1 en hebben we zeker op basis van de eerste helft verdiend gewonnen. Na de pauze kregen we meer last van de warmte, maar konden we toch nog de winst pakken.”

Bloemheuvel meent dat zijn selectie in de breedte sterker is geworden en is tevreden over de status van zijn ploeg. ,,Conditioneel is er nog wel werk te verrichten, maar voor het overige staan we er aardig op. Tachtig procent van de groep is in tact gebleven en de jongens die erbij zijn gekomen, maken dat de concurrentiestrijd groter is geworden. Wij kunnen een leuk seizoen neer gaan zetten. In de eerste plaats moet het voetbal beter worden en daarna gaan we straks wel naar de ranglijst kijken.”

Tegen Benschop, ook tegenstander in de competitie, scoorden linksback Daley Windhorst en spits Thom Wijnalda uit een strafschop namens de Racing Club.