Voor de regionale zaterdag tweedeklassers breken er belangrijke tijden aan voor de winterstop. Valken’68 moet de aansluiting zien te vinden bij de kopgroep, terwijl nieuwkomers TAVV en Kagia alle zeilen zullen moeten bijzetten om niet al op een onoverbrugbare achterstand gezet te worden in de strijd om het lijfsbehoud. De zondagtak van Voorschoten’97 bevindt zich in een mindere fase, maar bewees al wel dat de tweede klasse niet te hoog gegrepen is.

 

Zaterdag

 

Na de schrobbering bij DSO (7-1), opgeteld bij nog enkele recente uitglijders, was het j.l. zaterdag van het grootste belang voor Valken’68 om weer eens op te staan. Koploper DUNO kwam naar ’t Duyfrak en de ploeg van Andries Wendt moest dus met het mes tussen de tanden voor de dag komen. Op karakter ontspon zich een enerverend duel, waarbij de spanning te snijden was. Nadat de klok al over kwart over vier was gelopen en er nog niet gescoord was, prikte routinier Bastiaan de Mooij alsnog raak. De Valkenburgers vierden de zege alsof de titel binnen was geloodst, maar vooralsnog is dat succes nog ver weg. De driepunter was in elk geval wel van grote waarde om niet verder af te drijven. De Valkenburgers hebben nog wel zes ploegen voor zich staan, maar de achterstand werd niet groter op de nieuwe koploper Haaglandia.

 

Die formatie won van Kagia in een eveneens meer dan boeiend duel. Gezien de stand op de ranglijst hadden de Rijswijkers geen kind aan Kagia, waardoor het al 3-0 was bij de thee. De hekkensluiter was evenwel niet gekomen om zich voor schut te laten staan en in de tweede helft was er opeens een omslag. De Lisserbroekers kwamen terug tot 3-3 en de thuisploeg stond erbij en keek ernaar. Trainer Jerry Ubink zag dat zijn ploeg zelfs kans kreeg op meer, maar verder dan drie goals kwam het niet. In het laatste kwartier ging het alsnog fout en Kagia bleek niet in staat om nog eens de rug te rechten. De 4-3 nederlaag gaf in ieder geval hoop voor betere tijden voor de promovendus. Scoren was lange tijd geen handelsmerk, maar in de laatste twee duels werden vijf goals gemaakt. Punten leverde het niet op, maar de oranje brigade lijkt inmiddels gewend te zijn aan de tweede klasse. Komende zaterdag wacht SEV uit Leidschendam op het kunstgras in Lisserbroek. Die ploeg heeft acht uit acht en Kagia zal dus eigenlijk moeten winnen om de achterstand naar drie punten te verkleinen. SEV verloor eerder onder meer ruim van Valken’68, dat zaterdag klaar moet staan voor een derby. TAVV is zaterdag gastheer. De Ter Aarders speelden tweemaal gelijk en wonnen slechts eenmaal. De rest van de ontmoetingen ging verloren. De overwinning van de troepen van Henry Egberts dateert van twee maanden geleden. Naaldwijk werd destijds een kopje kleiner gemaakt.

 

Zondag

 

Voorschoten’97 gaat zondag op bezoek bij HMSH, ofwel Houdt Moedig Stand Haag. Die ploeg, onder leiding van Richard Douw, heeft na de voorbije speelronde drie punten meer dan de mannen van Mo Bougrine. HMSH won van Vredenburch (2-3), terwijl Voorschoten’97 aan het kortste eind trok op eigen bodem tegen het historische VUC. Voorschoten’97 heeft tot nu toe zes punten binnengehaald uit vier ontmoetingen elders, terwijl HMSH zeven uit vier scoort wanneer het de loper uit moet leggen voor bezoekers. De laatste ploeg die voor de dag kwam aan de Haagse Vrederustlaan was GDA en zij werden met een 6-2 nederlaag van het kastje naar de muur gespeeld. Voor Voorschoten’97 gingen de laatste drie wedstrijden verloren, waardoor de ploeg van Adegeest wegzakte uit de subtop en zo zoetjes aan niet al teveel punten meer in reserve heeft ten opzichte van de onderste vier ploegen. Paniek is er allerminst, want het heeft de groengelen niet bepaald mee gezeten en ook de personele problemen mochten als excuus gelden voor de minder wordende resultaten. Het laatste onderlinge treffen vond plaats in het seizoen 2006/2007, toen nog in 3A. Voorschoten’97, dat een plaats lager eindigde in de subtop dan HMSH, verloor toen met 2-0 in de hofstad. Meerburg, de andere ploeg uit de regio, neemt het op tegen Schipluiden.