vrijdag, maart 29, 2024
HomeVoetbalnieuws-leidenVan Tongeren: ,,Het snot voor de ogen gewerkt"

Van Tongeren: ,,Het snot voor de ogen gewerkt”

-

artikel image GHC 3GHC heeft de thuiswedstrijd tegen BVCB winnend afgesloten (2-0). Een belangrijke zege, omdat de ploeg van Dennis Olman en Kees van Tongeren wel een extraatje kon gebruiken om wat verder afstand te nemen van de gevarenzone. De Leidenaren mochten de laatste tijd wel telkens een puntje bijschrijven, maar de drie punten tegen de Bergschenhoekse Voetbal Club Bergschenhoek (zeker niet winnend in de categorie Originaliteit) zorgden ervoor dat GHC weer plaats nam in het linkerrijtje.

Kees van Tongeren, jarenlang van grote waarde voor Lugdunum als speler, noemde de uitslag terecht maar gaf ook aan de uitvoering niet altijd even overtuigend was.

,,We begonnen weer nerveus en dat speelde ons parten in pakweg de eerste twintig minuten. De gemaakte afspraken werden wel redelijk tot goed uitgevoerd en daardoor kwamen we op zich niet serieus in de problemen. Nadat we de schroom, geen idee waar die vandaan kwam, van ons af hadden geworpen werden we sterker. In de eerste helft heb ik vijf grote kansen genoteerd en dat is op zich niet verkeerd. Jammer dat we er te weinig mee deden in de eindfase.”

GHC-RCL 14 05 11 47De Groene Hart Combinatie kwam halverwege wel op voorsprong via Casper Spaan, maar de 1-0 was breekbaar. ,,Daarom hebben we in de rust wat omzettingen gedaan. De wisselwerking verliep niet lekker en hun rechtsback kon veelvuldig mee opkomen. De gaten werden groot en daarom hebben we Tim (Rietkerk, red.) met zijn loopvermogen van de backpositie weggehaald en links voorin gezet. In de tweede helft konden zij hierdoor vanaf die kant niet meer hetzelfde brengen, want Tim heeft die back kunnen temperen. Het is bijzonder prettig dat we Tim op meerdere plaatsen kunnen benutten. Hij speelt zelf het liefst op de rechtsbuitenpositie, maar soms is de noodzaak daar om andere keuzes te maken.”

De 2-0 van Richard Guffens na bijna twintig minuten in de tweede helft kwam op een goed moment voor de gastheren. Even daarvoor moest Mo Madani het strijdperk verlaten met zijn tweede gele kaart, dus GHC speelde een halfuur met tien man. ,,Dat was vorige week ook zo en we kunnen constateren dat iedereen zich het snot voor de ogen heeft gewerkt om die 2-0 over de streep te trekken. Eigenlijk kregen wij zelfs nog de beste kansen op de 3-0. Mo’s eerste gele kaart was wat ongelukkig. Bij een vrije trap stond hij voor de bal en hij kan zich natuurlijk niet onzichtbaar maken. Bij zijn tweede kaart was hij aan het doorjagen en iets te enthousiast. Hij raakte de speler absoluut niet, maar een dergelijk risico moet je niet nemen. Hij heeft zijn excuses gemaakt aan de groep, dus hij weet dat hij fout zat.”

GHC speelde weer met Michael de Roode (rechts op de foto) die een hele reeks wedstrijden had moeten missen. Met zijn ervaring, gogme en sturing was hij direct weer van waarde. ,,Ja, een jongen als Michael heb je er graag bij. Hij heeft al die tijd gewoon zijn arbeid verricht en liet nu anderen meteen weer beter spelen. Je kon wel merken dat hij wedstrijdritme miste, maar dat is niet meer dan logisch. Bij hem en Rich was het ‘nekkie’ eraf. En zo waren er nog wel wat die blij waren met het eindsignaal.”

Van Tongeren wil niet terugkijken en dat is ook wat hij en Olman de groep voorhouden. Toch is de rechterhand van de hoofdtrainer van mening dat GHC zichzelf tekort heeft gedaan in meerdere duels. ,,Jammer, want dan heb je een groter gat naar DSO en Breukelen. Die negen punten is nu vrij veel, maar Nootdorp, een andere ploeg om op te letten, staat nog vrij dichtbij. Een vierde plaats zou mogelijk zijn geweest. Dat neemt niet weg dat we dik tevreden zijn. Het is een leerjaar en dat pakt de groep geweldig op. Nog steeds worden Dennis en ik regelmatig verbaasd door wat die knapen laten zien. Als we doen wat we moeten doen, mag het geen probleem voor ons zijn om ons veilig te spelen.”

Bij GHC zat de al lang en breed gestopte Fabian Schouten op de bank als reservekeeper. Jeroen Pesschier is herstellende van een hersenschudding, maar liet zijn gezicht wel zien aan de Vliet.

Normaliter speelt Guffens ook volgend seizoen bij de Leidse club, maar ondanks zijn ‘nee’ tegen Noordwijk, werd de veelzijdige spits nog eens benaderd. Olman was bepaald ‘not amused’.

,,Nee is toch nee? Zij hebben een spitsenprobleem en willen daar nu ons probleem van maken. Richard heeft zijn beslissing weloverwogen genomen en dan vind ik het niet fatsoenlijk om hem nu weer te polsen. Dat is trouwens ook nog eens gebeurd enkele uren voor de wedstrijd bij DSO. Dat kan al helemaal niet, want wij hebben ook het recht om ons goed voor te bereiden op de tegenstander. Het zal allemaal wel, maar ik ga er absoluut vanuit dat Richard bij ons blijft. Dat heeft hij ook duidelijk eerder uitgesproken.”

Opstelling GHC: El Kourai, Rietkerk, Bueno de Mesquita, Maaskant, Van Voorthuizen, De Roode (Van Heusden), Madani, Sloos, Spaan, Guffens (Annokkee), Schouls (Ouwerkerk).

Redactie
Redactie
De voetbalsite van Leiden en omgeving. Actueel en betrouwbaar.

Must Read