TS-FCBOSHUIZENHet geluk dat FC Boshuizen vorig seizoen in de eindfase van de competitie regelmatig ontbeerde, had de ploeg zondag eens aan zijn zijde. In een wedstrijd die afstevende op een doelpuntloos gelijkspel, pakten de Leidenaars op de valreep de volle buit. Aanwinst Johnny Engel tekende op bezoek bij Excelsior ’31 een minuut voor tijd voor de enige treffer.

 

Achterin de nul houden en vlak voor tijd de zege kapen: het is een vorm van zakelijkheid die we niet gewend zijn van FC Boshuizen. De Leidse ploeg heeft de laatste jaren immers patent op grote uitslagen. Met een surplus aan aanvallende kwaliteiten was de honger naar doelpunten nooit gestild. Het ging nog wel eens ten koste van het verdedigende werk.

 

FC-Boshuizen okt 2011 82Verdediger Bart-Jan Neuteboom (op archieffoto) reageerde nuchter dat hij ‘zijn werk had gedaan’. ,,Boshuizen staat natuurlijk bekend om zijn creatieve spelers. Dit seizoen hebben we ook weer een stuk of vier jongens die het verschil kunnen maken. Onze trainer houdt ons ook voor dat we geduldig moeten blijven en het achterin dicht moeten houden. Met de kwaliteiten voorin komen er altijd mogelijkheden. Anderzijds is het voor die gasten ook wel lekker dat ze op de achterhoede kunnen vertrouwen.”

 

Engels doelpunt was er één uit het boekje. ,,Hij kreeg de bal aan de zijkant, kwam daarna vanaf de zestien naar binnen en schoot met links hard in de kruising”, beschreef Neuteboom. De verdediger was van mening dat Boshuizen de gelukkigste was geweest in Schiedam, bij de club waar de roots van Danny Koevermans liggen.

 

,,Als je in de 89e minuut scoort, neem je al snel de smaak van gestolen in de mond. Ik denk dat een gelijkspel verdiend was, het had beide kanten op gekund. Excelsior is een fysieke, defensieve ploeg die ons aardig dwars heeft gezeten”, vindt Neuteboom. ,,Zij werden vooral gevaarlijk uit vrije trappen en corners. Wij voetbalden tot aan de zestien goed, maar waren onzorgvuldig in de eindpass. Er waren weinig kansen. Ik denk dat de neutrale kijker vorige week tegen SJC meer genoten heeft.”

 

De individuele klasse van Boshuizen gaf toch de doorslag, waardoor de Leidenaars revanche namen voor de nederlaag van vorig seizoen in Schiedam. Met zes punten uit twee duels kent Boshuizen vooralsnog een prima start. Toch heeft Boshuizen nog tijd nodig, beseft Neuteboom. ,,Vandaag speelden we met zes tot zeven nieuwe jongens. Het is nog aftasten, je ziet dat we nog niet op elkaar ingespeeld zijn. Maar zo’n proces wordt natuurlijk wel versneld door het behalen van punten.”

 

Neuteboom durft nog niet te stellen of Boshuizen beter is dan vorig seizoen. ,,In de breedte zijn we sterker geworden. Als we nu wisselen worden we daar niet slechter van. Qua eerste elf zal het nog moeten blijken, daarvoor zijn we nog niet goed genoeg op elkaar ingespeeld. Een verschil is wel dat het spel vorig jaar vooral op Garry (Mendes Rodrigues, red.) geënt was. Nu zijn we minder op een speler gericht.”