donderdag, april 25, 2024
Home3e Divisie, hoofdklasse en eerste klasseLFCEen (slot)avondje aan de Boshuizerkade

Een (slot)avondje aan de Boshuizerkade

-

TS-FCBOSHUIZENVolgend jaar geen hoofdklasse in Leiden. Die conclusie moet worden getrokken na afloop van het duel FC Boshuizen – DEM aan de Boshuizerkade en is even definitief als pijnlijk. Boshuizen leek eens te meer niet met de druk te kunnen omgaan, maar toonde zich wel veel strijdvaardiger dan in het ‘kampioensduel’ tegen UVS.

In plaats van een korte training vol met zomeravondvoetbal koos GHC-trainer Dennis Olman ervoor om met zijn selectie naar FC Boshuizen te gaan kijken. Hijzelf is natuurlijk ex-trainer van de club aan de Boshuizerkade, en met ex-spelers zoals Danny Maaskant, Michael de Roode en Marvin Sloos is de verbondenheid van GHC met Boshuizen snel gelegd. Iedereen gunde het de Leidenaren, in elk geval meer dan DEM en dit tekent de saamhorigheid in de Leidse voetbalwereld.

De eerste wedstrijd eindigde in een 3-2 nederlaag voor het team van Mario Koswal. Een uitslag die thuis absoluut kon worden goedgemaakt. De sfeer was dan ook ontspannen op het sportcomplex, maar dat had ook alles te maken met de welbekende benauwde Nederlandse hitte. Een paar honderd man lieten de terrasjes in Leiden centrum links liggen en kozen ervoor om te kijken of Boshuizen zich zou kunnen verzekeren van de volgende ronde in de nacompetitie. De slippers, korte broeken, shirts en zonnebrillen waren weer van stal gehaald, wat het ietwat troosteloze en verouderde sportcomplex van Boshuizen deed opfleuren.

Boshuizen begon uitstekend en kwam dan ook snel op 1-0 na een grove fout van DEM. Het was eigenlijk vreemd om te zien dat de Boshuizenaren veel meer passie en beleving toonden dan in de wedstrijd tegen UVS. Het had er alle schijn van dat Leiden ook na afgelopen donderdagavond nog kans zou maken op een ploeg in de hoofdklasse.

Maar toen menigeen al in de kantine een verfrissend biertje aan bestellen dan wel drinken was, ging het mis. Een vrije trap van DEM vloog op wonderbaarlijke manier binnen en ineens was het weer een wedstrijd. De tweede helft was niet goed, maar wel spectaculair. Er werden doelpunten gemaakt, maar nog veel meer kansen werden door beide teams gemist. Het weer was nog altijd zeer aangenaam, dus slechts weinigen gingen naar huis. Iedereen wilde zien hoe dit schouwspel zou eindigen, want na de 3-2 eindstand zou een verlenging volgen.

De eerste van die verlenging was een formaliteit. De tweede helft was absoluut voor Boshuizen, maar weer werden er teveel kansen verprutst. Het publiek ging er naarmate het spannender werd steeds meer achter staan, waardoor het op het veld af en toe een stuk feller word. Maar de goed leidende vrouwelijke scheidsrechter liet zich niet van wijs brengen. Penalty’s moesten de beslissing brengen, voor elven zou niemand thuis zijn. Behalve Kees van Tongeren, assistent-trainer van GHC, die met nog drie penalty’s in de reguliere penaltyreeks te gaan inzag dat hij zijn avondklok niet zou halen en besloot eieren voor zijn geld te kiezen door huiswaarts te keren.

Na de misser van Roberto Escudero en de goed genomen penalty’s van DEM had het er alle schijn van dat het seizoen van Boshuizen in meer dan een mineur zou eindigen. Keeper Jeffrey Loozen herstelde de fouten en pakte twee penalty’s knap. Bij de laatste penalty dacht meer dan de helft van de toeschouwers en spelers dat Boshuizen het tweeluik gewonnen had, en het veld werd overspoeld met supporters. Helaas moest er nog een penalty genomen worden voor het echte feest kon losbarsten. Souphian Boukhidous was de aangewezen man, maar hij schoot ongecontroleerd naast en over, tot ontsteltenis van iedere Leidenaar aanwezig.

DEM bleef vervolgens koeler, Arnold Amondo schoot de laatste penalty zonder enige overtuiging in en de uitschakeling van Boshuizen was een feit. Dit keer konden de meegereisde supporters van DEM het veld bestormen. De Leidse ploeg staat met lege handen, na een dramatisch verlopen tweede seizoenshelft en dat gunt niemand hen. Het was inmiddels na elven, van de zon was allang niets meer over en de eerste vesten en truien werden aangetrokken. Sneller kan een sportcomplex niet leeglopen. Het onrecht was aangedaan, de teleurstelling was groot en de glazen bier te klein.

Het spiksplinternieuwe complex van FC Boshuizen herbergt volgend jaar helaas een eersteklasser.