TS-FCBOSHUIZEN(Zondag, 1B)- FC Boshuizen kreeg een meer dan opgelegde kans om het duel met UVS definitief naar zich toe te trekken. De 2-0 bleef evenwel uit en omdat UVS in leven bleef, kantelde het wedstrijdbeeld en de uitslag (1-2). Voor de derde keer in nog geen jaar tijd en binnen twee seizoenen waren de blauwwitten de ‘kanaries’ dus de baas. Verdediger Adem Dogan kon wel janken.

 

Zondagavond, even voor Studio Sport, nam onze redactie contact op met Dogan. Hij lag thuis languit op de bank en hij was een gebroken man. Toch wilde hij zijn verhaal doen. Collega Firat Koc dankte voor die eer en bood zijn excuses aan dat hij het niet meer over de wedstrijd wilde hebben. Dogans stem klonk alsof hij een doos zware sigaren had gerookt, maar met al zijn overgebleven moed vertaalde hij de wedstrijd van die middag.

Boshuizen UVS 21 okt 2012 3

,,Eigenlijk is voetbal het laatste waar ik over wil praten. Ik wil niets hebben op dit moment van standen en uitslagen. Ik moet hier serieus van bijkomen. Waarschijnlijk ben ik deze domper pas kwijt als we dinsdag op het veld staan voor de bekerwedstrijd met Excelsior Maassluis. Hoewel het mij moeite kost, denk ik dat het anderzijds belangrijk is dat ik deze nederlaag van mij af praat.”

 

FC Boshuizen en UVS waren door de bank genomen aan elkaar gewaagd. Na een vrij vlakke eerste helft met niet al teveel hoogtepunten brak Rafik El Ousrouti de ban voor de thuisploeg na een rake kopbal uit een hoekschop. De spits profiteerde daarna van een verkeerde terugspeelbal van de verder uitstekend spelende Jesper Neuteboom. Doelman Niels van den Burg werd in het duel geklopt, maar daarna verloor El Ousrouti het overzicht. Levi Marengo, die er veel beter voor stond, werd over het hoofd gezien en de nummer negen schoof de bal in het zijnet. Niemand op het nieuwe complex begreep waarom dit geen goal opleverde voor de thuisploeg. Met een 2-0 stand zouden de mannen van Mario Koswal hoogstwaarschijnlijk binnen zijn geweest.

 

Toch was er ook een ander breekpunt in de wedstrijd. Shaban M’Faume, met afstand de beste man bij de gastheren, werd twintig minuten voor tijd gewisseld door zijn trainer. De speler die al eerder zijn kwaliteiten had getoond aan de kade en weer terugkeerde op het nest, leek niet geblesseerd. Navraag bij trainer Mario Koswal leerde dat zijn ingreep te maken had met het gedrag van zijn speler.

 

,,Ik had hem al eerder gewaarschuwd dat hij niet zo moest mekkeren. Dat deed hij tegen teamgenoten, maar ook tegen de scheidsrechter. Hij bleef het echter doen en toen heb ik hem uit bescherming naar de kant gehaald. Aan gele of rode kaarten hebben we niets en dus besloot ik hem tegen zichzelf in bescherming te nemen. Achteraf gezien had ik het niet moeten doen, maar een keuze pakt wel eens verkeerd uit. Ik baal er verschrikkelijk van. Van zijn gedrag, mijn eigen keuze, die enorme gemiste kans en van deze onnodige nederlaag.”

 

Terug bij Dogan stipte hij de twee genoemde momenten ook aan. ,,We waren verschrikkelijk gemotiveerd om van UVS te winnen. De hele week hebben we er naar toegeleefd en we hadden deze wedstrijd ook ‘gewoon’ moeten winnen. Als Rafik die bal aflegt, is het over en sluiten. Dat was absoluut de nekslag geweest.”

 

Van de wissel begreep de centrale verdediger niet veel. ,,Het heeft geen zin om verwijten te maken. Dit is een teamsport en dit verlies pak je met zijn allen. Als je daar niet tegen kunt, moet je gaan dammen of tennissen. Maar ik had Shaban laten staan, puur uit belang voor het elftal.  Ja, hij liep teveel met de bal. Maar hij heeft ook heel veel ballen vast kunnen houden voor de ploeg en na zijn vertrek lukte dat niet meer. Christian (Barros, red.) viel daarna niet bepaald gelukkig in. Shaban mekkert elke week en zo hoor je wel meer in het veld. Je kunt je afvragen of je dan altijd moet wisselen.”

 

UVS toog daarna naar voren. De centrale verdedigers, waarbij ook jongeling Sven Verlaan een puike wedstrijd speelde, schoven door en Boshuizen had geen antwoord op het nieuwe recept van de ploeg van Paul van der Zwaan. Eerst plantte Tarik Akhamrane een vrije trap op het hoofd van Neuteboom en tegen sluitingstijd werkte Mats van der Poel, die hard werkte maar vooral veel op de grond te vinden was, de 1-2 binnen. Van der Poel kroonde zich daarmee niet voor het eerst dit seizoen tot matchwinnaar namens de blauwwitten.

 

Dogan: ,,Je zag het aankomen. We waren nog gewaarschuwd voor hun luchtmacht bij standaardsituaties. Voor de omslag in de wedstrijd hadden we het prima in de smiezen, maar opeens waren we de grip kwijt als zand tussen de vingers. Die spits kwam er geen moment aan te pas en maakte alleen maar overtredingen. Mijn shirt is twee keer zo groot geworden. Juist ik kreeg telkens de overtreding tegen. Onbegrijpelijk, want ik had geen grove middelen nodig want hij zat in de tas. Onvoorstelbaar zuur dat het dan toch zo mis gaat.”

 

Dogan kwam nog wel naar de fraaie en voor deze gelegenheid druk bezochte nieuwe kantine, maar was al snel gevlogen en zat voor zijn gevoel daarna binnen tien minuten in Den Haag. ,,Ik was zo teleurgesteld dat ik er agressief van werd. Het leek me beter om maar weg te gaan. Nee, het had niets met de tegenstander te maken. Maar simpelweg het feit dat we deze wedstrijd uit handen hebben gegeven. Winst op UVS zou een bonus zijn geweest voor ons. Deze wedstrijd ga ik nog tig keer overspelen in mijn hoofd. Ik leef voor voetbal en wat mij betreft was dit de wedstrijd van het jaar. En als je die dan zo verliest doet dat heel veel pijn.”

 

Dogan zag het dus even niet meer zitten, maar hij weet zeker dat Boshuizen deze klap te boven komt. ,,We komen bovendrijven. Geloof me. Het zit nu even tegen, maar we gaan ons daar overheen zetten. Dat moet en dat kan met deze ploeg. Bel me maar weer op als weer in de lift zitten. Dan kan ik je een veel mooier verhaal vertellen.”