voorbeschouwing167x60De voorbije weken kreeg Garry Mendes Rodrigues de kans zich in de kijker te spelen bij Sparta en ADO Den Haag. De topscorer en aangever bij FC Boshuizen lijkt een contract te verdienen, maar een beslissing valt pas aan het eind van het seizoen volgens de Rotterdammer in Leidse dienst.

Bij Sparta noemden ze Rodrigues een speler in het amateurvoetbal die ‘meer dan opviel’. De dynamische oud-speler van Real Massama (Portugal) kreeg na zijn proefperiode op het Kasteel ook een ‘call’ vanuit Den Haag. Of hij wilde meetrainen en mee wilde op trainingskamp naar Marbella. Rodrigues aarzelde niet en na een prima indruk te hebben achter gelaten in Rotterdam viel hij ook in het pulletje bij de formatie van Maurice Steijn.

Rodrigues gaf eerder al aan dat hij voelde dat het moment er aan zit te komen. Misschien via een omweg, maar de begin twintiger wil zijn kansen grijpen. Jens Toornstra ging hem als regionale voetballer voor. Gekomen van Alphense Boys veroverde hij zijn plek bij ADO en op termijn wordt hij ingeschaald als een gegadigde voor Oranje.

FC-Boshuizen okt 2011 20

Je gaat dus afscheid nemen van FC Boshuizen?

,,Het plan is om naar ADO te gaan, maar niet per onmiddellijke ingang. Ik ga het seizoen afmaken bij FC Boshuizen en wil met dit elftal kampioen worden en het seizoen succesvol afsluiten.”

Daar zal FC Boshuizen mee in zijn nopjes zijn. Maar hoe verder?

,,We zijn overeengekomen dat ik wel eenmaal per week meetrain bij ADO. Dat is puur om te wennen en om te zien of de overstap er kan komen. We werken toe naar een contract. Verder train en speel ik gewoon in Leiden. Het is nu vooral zaak om mijn best te blijven doen. Sparta houd ik voorlopig ook nog open en wie weet komt er nog wel een club. Er is veel aandacht geweest van de media, dus men weet het complex van Boshuizen wel te vinden.”

Ben je zelf tevreden over het verloop van de afgelopen weken?

,,Ik denk te mogen stellen dat het bij beide clubs goed verlopen is. Steijn vond bijvoorbeeld dat ik mij uitstekend had aangepast aan het niveau. Het is natuurlijk wel een stap van een eersteklasser naar een profclub, maar ik had de basis al meegenomen vanuit mijn jeugdjaren bij Sparta en Feyenoord. Dat scheelt wel. Verder ben ik mezelf gebleven en heb ik te horen gekregen goed te zijn gevallen in de groep.”

Hoe zou je de ervaring willen omschrijven?

,,Ik heb echt veel geleerd. Het was een mooie ervaring, zeker dat trainingskamp. Er werd zeer professioneel gewerkt en je moet mentaal sterk zijn om mee te kunnen. Iedereen en alles ving mij goed op en daardoor voelde ik mij op mijn gemak. Ik was sociaal en verder ben ik gewoon een rustige, bescheiden jongen. Zowel Sparta als ADO was een prima ervaring. Bij ADO gaat het allemaal net wat sneller en is het meer volwassen.”

Er zouden nog meer clubs jou volgen?

,,Dat heb ik ook gehoord, maar dat is niet concreet geworden. Ik merk het vanzelf wel. In elk geval is de aandacht ook goed voor de club. Hier lopen meer voetballers met mogelijkheden en die zijn extra gemotiveerd om op te vallen. Het mes snijdt zo aan alle kanten.

Afgelopen zondag viel je in. Niet omdat je gepasseerd was, maar je was niet fit. Wat was het probleem?

,,Ik had een probleem met mijn voet. Ik was op de training verkeerd terecht gekomen en daardoor was mijn voet wat dikker. In de tweede helft heb ik toch nog even gespeeld. Eigenlijk was het niet nodig, maar we zaten wat krap in de spelers na de wissels en wat blessures. Maar zondag ben ik er gewoon weer bij, hoor. En Nelson Monteiro kan ook weer spelen. Ik schat in dat Mehmet Güngor over maximaal twee weken weer inzetbaar is.”

FC Boshuizen bewaart prima herinneringen aan het eerste duel met SJC, de tegenstander van zondag. Jullie wonnen daar ruim en je scoorde vier keer.

,,Het was een mooie dag daar, zeker ook voor mij. Misschien staat er nu wel iemand anders op om er zoveel in te schieten. In elk geval heb ik er een goed gevoel over. Ik zet in op 3-0 en een mooie wedstrijd. Het gevaar bij SJC? Dan denk ik toch vooral aan hun voorhoede. Gevaarlijke jongens die makkelijk scoren. In het hart van hun verdediging zijn ze meer kwetsbaar.”

Komende zondag speelt Rodrigues dus mee met FC Boshuizen in het thuisduel met Laurens Mouters SJC. In Noordwijk werd het eerder 3-6. Een bezoek lijkt om meerdere redenen de moeite waard.