interview167x60De transfer van Garry Mendes Rodrigues heeft niet alleen deuren, maar ook ogen geopend.  In navolging van de huidige FC Dordrecht-speler zien meer voetballers FC Boshuizen als een springplank naar het betaalde voetbal. Zo ook John-Lesley van Engel. Wetende dat de scouts de Boshuizerkade makkelijk weten te vinden, hoopt de aanvaller zich in de kijker te spelen.

 

Van Engel heeft de lat hoog gelegd. Hij wil veel scoren en Boshuizen aan het kampioenschap helpen. Maar bovenal heeft de vleugelspits zichzelf voorgenomen een transfer naar het betaalde voetbal af te dwingen. Met zijn 24 jaar begint de tijd langzamerhand te dringen. ,,Ik heb risico genomen”, zegt Van Engel. ,,Het is een hele stap terug. Maar ik wil mijzelf in de kijker spelen en volgend jaar de stap maken. Zoals Garry dat ook heeft gedaan.”

 

Mendes Rodrigues was overigens niet de enige speler van Boshuizen die hogerop ging. Giovanni Godeken (FC Dordrecht) en Nelson Monteiro (RVVH) verdienden eveneens een transfer. ,,Zij zijn alle drie bij goede clubs terechtgekomen”, weet Van Engel, Hij klampt zich vast aan die gedachte. ,,Zij zeggen tegen mij dat als zij het kunnen, het voor mij ook zeker mogelijk moet zijn.” Met name met Mendes Rodrigues heeft Van Engel veel contact. Zijn goede vriend adviseerde hem voor Boshuizen te kiezen.

 

555596 281847205226292 1739548887 nVan Engel heeft al een bewogen carrière achter de rug. Met name afgelopen seizoen ervoer hij de dunne scheidslijn tussen doem – en droomscenario. In maart maakte hij zijn profdebuut voor de Engelse club Kettering Town, dat uitkomt in de vijfde divisie. Van Engel was in de zevende hemel. ,,Dat was het mooiste moment uit mijn leven. Al die fans die mij naam scandeerden, het was een droom die uitkwam.” De roze wolk waarop hij leefde veranderde echter snel in een donkerzwarte stormlucht. Van Engel ontving enkele maanden geen salaris en keerde voor de tweede keer in zijn leven terug naar Nederland.

 

Op zijn zeventiende was Van Engel al eens eerder naar Engeland vertrokken. Hij vond onderdak bij Southend United, maar keerde met heimwee terug. Toch blijft Engeland het beloofde voetballand. ,,Het voetbal leeft daar onwijs. In de trein hoorde ik mannen en vrouwen over werkelijk alle niveaus praten. Ook de mindere clubs kwamen aan bod. Dat zou in Nederland onmogelijk zijn. Daar gaat het alleen over Ajax, PSV en Feyenoord. We speelden met Kettering Town uit bij Darlington, dat een stadioncapaciteit van 25 duizend heeft. Ik schrok ervan hoe groot het was.”

 

Mogelijk krijgt Van Engel nog een derde kans in Engeland. Zijn toenmalige trainer bij Kettering Town is nu assistent bij de gevallen topclub Portsmouth. ,,Hij heeft me verteld dat als ik het goed doe, ik komende zomer op proef mag komen. Portsmouth is echt een grote club, die nog in de Premier League gespeeld heeft. Het zou toch mooi zijn als je Portsmouth op je cv mag zetten en later aan je kinderen kunt laten zien.”

 

Zijn voetbaltoekomst is echter stof voor later. Vooralsnog ligt Van Engels focus bij Boshuizen. Hij is onder de indruk van zijn nieuwe werkgever. ,,Toen ik voor het eerst meetrainde, zag ik een groep met veel potentie. We hebben een voetballende ploeg, die totaal niet van lange ballen houdt. Ook in de breedte zijn we sterk. Als de trainer wisselt, kan hij altijd een gelijkwaardige vervanger opstellen. Sommige posities zijn zelfs triple bezet.”

 

Toch erkent Van Engel dat Boshuizen nog moet wennen. Zondag speelden de Leidenaars ronduit moeizaam bij Excelsior ’20. Een bevlieging van Van Engel bezorgde Boshuizen vlak voor tijd de winst (0-1). ,,Het was heel moeilijk”, reageert Van Engel. ,,We spelen met acht of negen nieuwe jongens, dus we zijn nog niet op elkaar ingespeeld. Maar ik heb in de rust gezegd dat we moesten spelen als een kampioensploeg. Die geeft nooit op. Daarvoor werden we beloond.”

 

Op eigen veld mag Boshuizen zondag proberen de derde zege in successie te boeken. Van de tegenstander Kocatepe weet hij weinig, alleen dat ploeggenoot Shibi Shubert Rojer er vorig jaar speelde. ,,Ik heb niet zoveel kennis van de eerste klasse. Maar wij moeten van onze eigen kracht uitgaan. Ik wil veel scoren en Boshuizen aan het kampioenschap helpen. Om daarna de volgende stap te maken. Als ik hard werk, kan het alleen maar goedkomen.”