ts rijnvogelsHet is voorbarig om na één duel al conclusies te trekken. Natuurlijk zullen Hein van Heek en zijn beide rechterhanden Marchel den Haan en Huig Hoek het nodige in zich hebben opgenomen tijdens de eerste oefenpot van het nieuwe seizoen.

Op enkele geblesseerden na mochten alle selectiespelers tijdens het duel tegen de Noordwijkse zondageersteklasser SJC opdraven en de honger naar de bal bleek bij een ieder weer aanwezig. Van Heek weet van enkele discipelen die met hem mee kwamen van Voorschoten ’97, wat zij in hun voetbalbagage hebben en Marchel den Haan en Huig Hoek weten wel zo’n beetje alles van de grote groep spelers van vorig seizoen die de FC Rijnvogels trouw zijn gebleven. Het is aan het trio om er de komende weken de door hen beoogde formatie van te smeden.

De artiesten mochten op het kunstgras hun kunsten vertonen. De rood-witte Vogels bleken dit kunstje het beste beheersen want zij trokken  na een aardig duel aan het langste eind. Dat de mannen van de Sint Jeroens Club uit het buurdorp bij het scheiden van de markt nog de eretreffer achter Peter Messemaker schoven, deed toen al niet meer ter zake. Het overwegend bovenliggende thuisteam was over het geheel genomen het meest in de aanval en de 3-1 zege was een logische afspiegeling van wat er aan de -eveneens weer hongerige- supporters werd voorgeschoteld.

De aanvalsdrift in de openingsfase werd al vroeg beloond. Aanvalletje over links, Carl Kraayenoord haalt uit maar treft de vuisten van doelman Andrew Jansen. De van Voorschoten ’97 overgekomen Pieter van den Breggen schatte de rebound op waarde in, 1-0. De gasten zochten wel vol overgave de omgeving van doelman Robbert van der Post (ex-ARC), maar vonden slechts éénmaal het zijnet. Dit was overigens niet het resultaat van een gevaarlijke aanval, maar deze situatie kon op het conto van nonchalance in de Vogeldefensie worden geschreven. Het liep derhalve met een sisser af. Halverwege de eerste rondgang had de 2-0 moeten vallen maar Thomas Dijk (ex-Quick Boys) zag zijn ‘dijk van een actie’ die het leer gevaarlijk voor het hok van Jansen bracht, niet door Carl Kraayenoord verzilverd. Een naast zeilende vrij trap van Stefan Schaafsma en enkele dreigende momenten leverden voor de thee verder geeen rendement op. Ook de Noordwijkse schutterij, nauwelijks in de gelegenheid gesteld door de Rijnvogeldefensie, kon in de stand geen verandering brengen. Hun kruit bleef vooralsnog droog.

Na de pauze betrad een gewijzigde Rijnvogelformatie de groene mat. Het beeld van de eerste helft bleek vrijwel identiek. Een licht dominerende thuisclub dat even aan het schrikken werd gebracht toen een (gericht of verdwaald?) schot het aluminium boven Peter Messemaker (na de rust onder de lat) toucheerde, maar uitgespeelde kansen wisten de gasten zich verder niet te scheppen. Doch de 1-1 had zomaar een feit kunnen zijn toen wederom een nonchalant moment voor het Rijnvogeldoel had moeten worden afgestraft. De Noordwijkse frontlinie wist toen zelfs het lege doel niet te vinden. Een tweede Katwijkse treffer van Mitchel Beijersbergen werd terecht wegens buitenspel geannuleerd en een volgende poging van Mitchel zoefde keihard over. Toch kreeg hij zijn goaltje. Yuri van Es rukte op, tikte door aan Bas Mourits (ex-Voorschoten ’97) en deze vond Mitchel in de kleine ruimte. Genoeg om het leer van dichtbij langs de kansloze Jansen te prikken. Het ‘zomerduel’ leek kort voor tijd in een reguliere 2-0 voor de gastheren te eindigen, maar een overtreding binnen de zestien op Carl Krayenoord was rijp voor de kalkstip. Nieuwkomer Niels Hogewoning (eveneens ex-Voorschoten ’97) stuurde vanaf elf meter invaller doelman Roy Haasnoot vervolgens het verkeerde bos in, 3-0. In de dying seconds zag SJC toch nog kans om via een eindelijk goed uit gecounterde aanval middels Richard Verstegen de bal achter Peter Messemaker in de touwen te schuiven en derhalve de spreekwoordelijke eer te redden. Aanstaande dinsdagavond volgt de tweede van de serie oefenwedstrijden. Zondag topklasser VVSB komt dan de Kooltuin met een bezoek vereren. Het duel begint om 19.30 uur.

Piet van Kampen, FC Rijnvogels