artikel image Rijnvogels 1Katwijk- FC Rijnvogels maakt er al jaren een gewoonte van om zich uitstekend te profileren tijdens de oefenreeks. De doorgaans meer dan hoopgevende resultaten boden vooralsnog niet de garantie om de stap te zetten naar de verlangde hoofdklasse.

Ook dit seizoen is de start van de Katijkers voortvarend te noemen. Eersteklasser SJC werd met 3-1 verslagen, topklasser VVSB kwam op de Kooltuin niet verder dan een 1-1 gelijkspel en afgelopen zaterdag werd CSW uit Wilnis opzij gezet (3-1). Het lijkt er dus op dat het vertrouwen al flink wordt opgekrikt, maar aan de Mientlaan is men door schade en schande wijs geworden.

Hein van Heek, bezig aan zijn eerste weken als trainer van de Vogels, was na afloop allerminst tevreden over het spel. ,,Zeker niet, er ging veel fout. Maar dat zegt me nu nog bijzonder weinig. We zijn net twee weken onderweg en er is tot nu toe en karrevracht aan spelers aan bod gekomen. Dan is het onmogelijk om al ‘dijken’ van wedstrijden te spelen. Stilaan zullen er spelers gaan afvallen en daarna wordt pas inzichtelijk waar we staan.”

Daar valt inderdaad nog weinig over te zeggen, maar tegen de eersteklasser uit het district West 1 was het spelniveau nog niet dusdanig om er als aanhanger voor terug te komen van vakantie. De eindscore was ook niet in lijn met de krachtsverhoudingen, want de twee clubs ontliepen elkaar nauwelijks iets. Drie van de vier doelpunten waren weggevertjes.

Zo verzuimde Orlando Ouwehand de bal tijdig weg te schieten uit het strafschopgebied en kon CSW de leiding nemen. Daarna mocht Niels Hogewoning op goedkope wijze aanleggen vanaf elfmeter en kon Bas Mourits de eindstand bepalen na geklungel in de defensie van de bezoekers. Enkel de 2-1 van weer Hogewoning, op aangeven van Carl Krayenoord, mocht er zijn.

Rijnvogels startte met acht spelers die er vorig seizoen ook al bij waren. Daarnaast was er plek ingeruimd voor Hogewoning, die mee kwam in het kielzog van Van Heek. Tussen de palen was Peter Messemaker te herkennen, die Quick Boys achter zich liet. Op de linksbackpositie kwam Andreas Stam voor de dag, vorig seizoen nog speler van het tweede. Laatstgenoemde is een gegadigde voor een positie die nog niet ingevuld lijkt voor het komende seizoen. Van Heek sprak logischerwijs nog niet pover ‘zekerheidjes’, maar de contouren heeft de Leiderdorper gewis al in zijn gedachten.

Na de pauze was het onder meer de beurt aan Pieter Guijt, Robert Talsma, Emiel Buntsma, Mourits, Thomas Dijk en Joey Zandbergen (die overigens voor rust al inviel vanwege een blessure bij Eef Schoneveld). Vooral Dijk kan voorin zorgen voor deining en de ex-spelers van Voorschoten moeten ook stuk voor stuk van waarde kunnen zijn. Pieter van den Breggen ontbrak nog, terwijl na Jan Groen en Robbert Susan ook Arie Jonker heeft aangegeven alsnog niet naar Rijnvogels te komen. Desalniettemin heeft Van Heek een niet geringe keuze en mag verwacht worden dat Rijnvogels geen figurantenrol zal gaan vertolken. Ook nu is het echter veel te vroeg om over de hoofdklasse te spreken. ,,Eerst maar eens een basisplaats afdwingen”, stelde Zandbergen zijn eerste prioriteit vast.

Opstelling eerste helft FC Rijnvogels: Messemaker, Ouwehand, Schaafsma, Schoneveld (16. Schoneveld), Stam, Van Es, Van Wijk, Van der Horst, Beijersbergen, Krayenoord, Hogewoning.

Opstelling tweede helft FC Rijnvogels: Van der Post, Guijt, Schaafsma, Zandbergen, Stam, Talsma, Buntsma, Van Es, Mourits, Hogewoning, Dijk.

Bron: Leidsch Dagblad/ HK