ts rijnvogelsVoor Rijnsburgse Boys zou het een aangenaam opwarmertje moeten zijn aan de vooravond van het bekerduel tegen het grote PSV op Middelmors. Maar de equipe van Niek Oosterlee verslikte zich in het voorgerecht op De Kooltuin. Van de op papier twee klassen verschil was nauwelijks sprake.

 

Vaak gaat het in beker- en oefenwedstrijden zo dat de underdog zich optrekt aan de opponent en het beste uit zichzelf haalt. Trainer Hein van Heek had dat bij zijn Vogels met name in de tweede helft gezien. ‘We hebben goed gevoetbald’, sprak de oefenmeester met een gepaste glimlach. Daarmee deed hij de waarheid geen geweld aan.

 

Eef SchoneveldVan Heek blijkt over een brede selectie te beschikken want zonder Peter Messemaker, Joey Zandbergen, Wesley van Wijk en Sander van der Horst (om uiteenlopende omstandigheden afwezig) wist zijn team de topklasser die overigens niet haar gewenste niveau bereikte, met een 1-0 nederlaag naar huis te sturen. Dat mag ook de verdienste van de Vogels worden genoemd. Er werd hard gewerkt en vooral na de rust speelden de gastheren bij tijd en wijlen zelfs beter dan de mede-gemeentegenoten, in voetbalkringen nog steeds ‘de uien’ genoemd. Misschien zou een gelijkspel over het duel beziend terecht zijn geweest, maar de 1-0 overwinning kan derhalve niet onverdiend worden genoemd. De rake kopbal van Eef Schoneveld (foto) na een corner van Niels Hogewoning, bleek uiteindelijk voldoende om de supporters van de thuisclub met een goed gevoel huiswaarts te doen keren.

 

Aanvankelijk leken de Boys iets beter uit de startblokken te komen met goed positiespel en een licht overwicht. De Vogels trokken zich echter niet terug in hun nest en kwamen er regelmatig uit. Alleen de juiste eindpass ontbrak vaak, maar toch zou Bas Mourits bijna de 1-0 aangetekend hebben doch met een voetreflex voorkwam Ronald van der Meer de openingstreffer. Aan de overzijde poogde Bart Freke met een harde pegel doelman Gert Jan Vlieland te beproeven, maar het schot werd door een van zijn kompanen vroegtijdig gekraakt. Toen de snelle Remon van Bockhoven Damiano Schet met een subtiel passje vrij voor Vlieland zette, verrichtte de stand-in doelman een van zijn fraaie reddingen van de middag. Van Bockhoven zelf schoot vervolgens bij een nieuwe aanval naast en Martijn Gootjes deed hetzelfde. De aanvallen van de thuisclub smoorden regelmatig in een buitenspelval maar toch kwamen zij ook in de buurt van de veste van Van der Meer zonder hem overigens zwaar te beproeven.

 

Na de thee bracht Van Heek een viertal andere manschappen binnen de lijnen en het gewijzigde team  pakte de draad goed op nadat Vlieland met een knappe redding een inslag van dichtbij met de voet pareerde. Kort daarna onderscheidde hij zich weer. Daarna trokken de Vogels het initiatief steeds meer naar zich toe en het werd een leuke pot voetbal. Zoals gezegd, van klassenverschil geen enkele sprake. De Kooltuin boys speelden met vertrouwen, vochten voor elke meter en draaide als team prima. Halverwege de tweede helft kreeg het de beloning door de reeds vermelde rake kopbal van verdediger Eef Schoneveld. De geel-zwarten zochten maar vonden hun topvorm niet. Toch bleven zij op zoek naar de gelijkmaker maar de Rijnsburgse frontlinie vond in de Katwijkse afweer een verbeten tegenstander die van geen wijken wist. Daar waar de bezoekers verzaakten probeerde de thuisclub door er een schepje bovenop te doen de marge te verruimen en waren er een paar keer dichtbij. Een tweede gat in de vijandelijke defensie werd echter niet meer gevonden. De laatste wissel die Van Heek toepaste zal ongetwijfeld in de categorie ‘publiekswissel’ zijn gevallen want Gert Jan Vlieland – één van de uitblinkers – werd vijf minuten voor tijd ‘ingeruild’ voor de jeugdige Hans Barnhoorn uit het derde. Hans mocht twee keer in actie komen hetgeen hij met verve deed net zoals de verdedigers voor hem die niet onder de laatste Rijnsburgse druk bezweken.

 

FC Rijnvogels: Gert Jan Vlieland (85: Hans Barnhoorn), Dirk Varkevisser, Orlando Ouwehand, Stefan Schaafsma (46. Eef Schoneveld), Andreas Stam, Pieter van den Breggen, Yuri van Es, Niels Hogewoning, Mitchel Beijersbergen, (46: Raymond Baten), Bas Mourits (46. Carl Krayenoord), Thomas Dijk (46. Emiel Buntsma).

 

Piet van Kampen, FC Rijnvogels