ts rijnvogelsÉén zwaluw maakt nog geen zomer maar het vlaggenschip van de Rijnvogels is wel voortvarend van start gegaan in een tot op heden aangename lente. De tot dan toe medekoploper Deltasport werd in eigen huis (weliswaar tijdelijk bij buurman Victoria ’04) met 2-4 voorlopig op een zijspoor gezet. De koers die de Vogels tot op heden succesvol vlogen werd in een prima eerste helft vervolgd. De 1-3 ruststand was dan ook een logisch gevolg van hetgeen de Katwijkers in het eerste part op de mat legden.

 

Na een kwart van het seizoen te hebben afgewerkt zijn de rapportcijfers duidelijk. Zestien punten uit zes wedstrijden. Een ongeslagen status die de club niet gewend is. Liefst 23 keer werden de vijandelijke touwen gevonden en doelman Peter Messemaker moest tot nu toe slechts zes keer het leer uit het eigen mandje rapen. Cijfers die er niet om liegen. Tegen het altijd lastige Deltasport werd de vijfde zege op rij geboekt en de zegekar reed gestaag voort. Was het in de voorgaande duels tegen DSVP en BVCB en kwestie van na een 1-0 voorsprong de touwtjes strak in handen te nemen, in de Broekpolder in Vlaardingen leek het wederom een herhaling van zetten te worden.

 

Carl KrayenoordDe Vogels vlogen voortvarend van start en gingen het duel tegen de medekoploper zoetjesaan domineren, hetgeen tot een vroege voorsprong leidde. Een fraaie dubbele een-twee door het midden bracht Carl Krayenoord (foto) in de stelling die hij prefereert. Een fraaie diagonale knal en doelman Tobias Duijfhuisen was volkomen kansloos. De gastheren trachtten met lange ballen via hun gevaarlijke vleugels het evenwicht te herstellen, maar de Rijnvogeldefensie met Joey Zandbergen en Wesley op de flanken en Eef Schoneveld (later geblesseerd uitvallend) en Yuri van Es op de plek van de geblesseerde Stefan Schaafsma, gaf vooralsnog geen krimp. De 0-2 was een logisch gevolg van het gebodene. Een corner van Emiel Buntsma werd door Eef Schoneveld teruggekopt en Mitchel Beijersbergen was in een kluwen van spelers er met het koppie het beste bij. De overigens opportuun spelende gastheren speelden zich terug in het duel. Nadat Peter Messemaker eerst met een fraaie redding de 1-2 had genivelleerd, viel deze er toch na een afgeslagen hoekschop. Serdar Demirel schoort via-via de 1-2 binnen. De vreugde van de thuisclub duurde exact 46 seconden want na een razendsnelle uitval was Emiel Buntsma de man die de Deltaportdefensie te snel af was en beheerst de 1-3 binnenschoof. De afsluiting van een prima eerste bedrijf.

 

Direct na de thee had de wedstrijd op slot kunnen worden gegooid. Mitchel Beijersbergen had de verkeerde sleutel in huis na panklaar aangeven van Thomas Dijk die door Carl Krayenoord fraai de diepte in was gestuurd. Geen 1-4, maar een minuut later ook geen 2-3 omdat Peter Messemaker met een reflex de 2-3 voorkwam. Het sein voor de gastheren om de gaskraan vol open te draaien. Het open duel kreeg een ander gezicht. De na de rust ingebrachte Jordao Pattinama stond met zijn snelheid en behendigheid aan de basis van veel gevaarlijke tegenstoten over de linkerflank van de thuisclub. Maar het was aan de andere zijde dat Miquel Asmus zijn team terug in de race bracht. Het duel kon nu alle kanten op. De thuisclub op jacht naar de gelijkmaker. De Vogels verloren de grip op het middenveld dat voor de rust zo gecontroleerd werd beheerst. En zoals gewoonlijk ontstaat er dan ruimte voor tegenstoten. Emiel Buntsma wilde in kansrijke positie met een lob Duifhuijsen verschalken maar daar trapte de goalie met de vingertoppen niet in. Ook overleefde de doelman enkele benauwde momenten voor zijn veste. Zoals collega Messemaker aan de overzijde dit eveneens deed. Naarmate het nu open duel vorderde steeg de spanning met de minuut. Nadat Yuri van Es een zoever naast zag vliegen was het vijf minuten voor het scheiden van een levendige markt dan toch raak. Carl Krayenoord trok het gordijn dicht. Eén van de betere Vogels kreeg een dieptepass, maar moest doelman Duijfhuijsen ontwijken. Het één-tegen-één duel werd op randje zestien in het voordeel van de spits beslist. Beheerst schoof hij de bevrijdende 2-4 in het lonkende lege doel. Daarmee een prima optreden beloond zag (PvK, FCR).

 

Trainer Hein van Heek was andermaal goed gemutst na afloop en een blik op de ranglijst zegt genoeg. Van Heek gaf al diverse keren aan dat de weg lang is, maar voorlopig is de kreet ‘crescendo’ bepaald niet misplaatst bij de verrichtingen van de Kooltuin-ploeg. De oefenmeester noemde de vijfde overwinning terecht.

 

facebooksoccer

 

Voor foto’s van de wedstrijd

 

 

 

,,Ondanks dat ik wel vind dat Delta Sport geen verkeerde tegenstander is. Op dit moment stralen wij echter veel vertrouwen uit. Er is rust aan de bal en met regelmaat kunnen wij gas geven wanneer dat nodig is. Daar kwamen nu ook enkele goals uit. In de fase na de 1-2, een dekkingsfout, hadden we het best lastig en was het zaak om de 1-2 vst te houden tot aan de rust. Daarom was het extra lekker dat we er zelfs een derde bij konden prikken. We wisten natuurlijk ook wel dat het daarmee niet gedaan was, maar in paniek zijn we niet geweest. Ook niet na hun tweede aansluittreffer.”

 

De Leiderdorpse oefenmeester hoeft zich vooralsnog geen zorg te maken over de productie van zijn ploeg. ,,Nee, wij scoren makkelijk. Dan is het Mitchel, dan Kraay, dan Emiel. Het maakt op dit moment allemaal niet uit. Delta Sport had er pas vijf tegen in vijf duels en nu lopen we er vier in bij hen. Dat is een prima prestatie.”

 

Bij de Katwijkse formatie ontbrak Stefan Schaafsma, maar de afgelopen weken werd al duidelijk dat er op elke positie een waardig vervanger klaar staat. ,,Stefan gaf mij op vrijdag aan dat hij last had van zijn knie. Hij kon eventueel wel spelen, maar vroeg zich hardop af of dat wel wijs was. Dat zegt iets over de jongens waarmee we werken. Iedereen weet dat de groep sterk genoeg is om klappen op te vangen en een ieder denkt niet aan zichzelf. Iedereen heeft een gemeenschappelijk doel en dat stralen ze uit. Als ik dan ook zie hoe Yuri (van Es, red.) inviel voor ‘Schaaf’ dan kan ik enkel maar tevreden zijn. Echt fantastisch. Orlando Ouwehand kwam er later ook in, omdat Eef niet meer okselfris was en ook hij ging moeiteloos mee. Dat is voor een trainer een heerlijke vaststelling.”

 

Rijnvogels kan er nu al nauwelijks meer omheen dat de ploeg naar alle waarschijnlijkheid gaat meedoen om de bovenste plaatsen. Ook Van Heek is niet op zijn achterhoofd gevallen en kan de ranglijst niet negeren.

 

,,Het ziet er naar uit dat er al een aardige schifting heeft plaatsgevonden. ‘s- Gravenzande heeft een misstap gemaakt en wij pakken nu dus een andere concurrent. SHO moet je natuurlijk ook niet uitvlakken, hoewel ik wel denk dat zij redelijk afhankelijk zijn van twee bepalende spelers. Spijkenisse zit op het vinkentouw. Voorschoten’97? Dat weet ik serieus niet. Het is een andere ploeg dan die ik onder mijn hoede had.”

 

Mede met dank aan Piet van Kampen, FC Rijnvogels.