ts rijnvogels(Zaterdag, 1B)- Bas Mourits kwam na de openingswedstrijd drie duels niet meer in actie en er werd op de Kooltuin gevreesd voor een langdurige absentie van de aanvaller. Zaterdag zat de ex-speler van Voorschoten’97 echter op de bank, viel in en nam en passant twee doelpunten voor zijn rekening.

 

Rijnvogels won met 0-6 en dat betekende de grootste uitzege sinds de toetreding van de fusieclub in de eerste klasse. Mourits was er dus plotseling bij en dat vroeg om een verklaring.

 

,,Drie weken geleden verdraaide ik mijn knie op een training. Ik bleef er last van houden en op aanraden van onze fysiotherapeut heb ik twee weken later een MRI-scan laten maken. De arts aan het Diaconessenziekenhuis gaf mij naar aanleiding daarvan aan dat er niets mis was met de kruisbanden, maar dat er wellicht een scheurtje was ontstaan in de meniscus. Niet veel later kreeg ik de uitslag en daaruit bleek dat ook dat het niet was. Enkel was er de nodige kraakbeenschade te zien. De arts heeft mij aangeraden daar goed op te letten en te zien of ik een terugslag zou krijgen bij gedane arbeid.”

 

Mourits mocht dus weer spelen en viel verdienstelijk in tegen BVCB met twee goals. De terugslag bleef vooralsnog uit. ,,Ik heb wel mijn conditie op peil gehouden, want ik wilde natuurlijk bij de eerste de beste mogelijkheid weer aanhaken bij de groep. Zaterdag was ik blij om in te mogen vallen en gelukkig heb ik er nu, een dag later, geen last van. Het is nu te hopen dat het kraakbeen niet los gaat laten, want dan heb ik een probleem. Het zou doodzonde zijn om weer te moeten toekijken, want als spelers wil je er wel bij horen natuurlijk. En al helemaal in een team dat lekker draait.”

 

Ruim vijfentwintig minuten voor tijd mocht Mourits het strijdperk betreden als rechtsbuiten en hij deelde meteen mee in de feestvreugde. ,,Bij mijn eerste balcontact was het raak en dat voelde vanzelfsprekend heerlijk. ‘Kraay’(Carl Krayenoord, red.) verlengde een dieptebal met het hoofd en daardoor kwam ik oog in oog te staan met hun doelman. Ik kon hem omspelen en intikken. Bij mijn tweede doelpunt kreeg ik een steekbal van Stefan Schaafsma en uit de draai kon ik inschieten. Een prima gevoel om twee keer te scoren binnen amper een halfuurtje.”

 

Mourits’ schade lijkt dus mee te vallen, maar voorzichtigheid is geboden. ,,Dat besef is er ook. Het is nu even per week aankijken. En voordat ik mocht invallen, kon ik dus ook van de kant zien hoe het ging. Onze ploeg bewaarde veel rust in het spel en er werden geen domme keuzes gemaakt. Eigenlijk kwam BVCB er niet aan te pas, hoewel ik wel moet zeggen dat zij wat spelers misten en dat waren, in dit geval voorin, niet de minsten. Ik ken die ploeg wel, want ik woon zelf in Berkel en Rodenrijs. Eigenlijk was het enkel in de eerste tien minuten aftasten, maar daarna hebben we de wedstrijd volledig naar onze hand gezet.”

 

Rijnvogels staat al op dertien punten en is op doelsaldo lijstaanvoerder. Die van die zwaluw en die zomer is bekend, maar dat de Katwijkers sterk begonnen zijn, mag duidelijk zijn. ,,Met 13 uit 5 open je prima en dan moet je ook uitspreken dat je wilt meedoen voor het hoogst haalbare. Gisteren was onder meer Yuri (van Es, red.) niet van de partij en hij kan ook makkelijk mee in dit team. En zo hebben we wel zeventien tot achttien spelers die niet misstaan en dus hebben we mogelijkheden te over.”

 

Een blessure kan Mourits straks wel in de problemen brengen qua speeltijd. ,,In de wedstrijden die ik moest missen, heb ik gezin dat de voorhoede prima draait. Natuurlijk levert dat dubbele gevoelens op, want je wilt zelf ook dolgraag spelen. Mijn concurrent voor de spits (Krayenoord, red.) doet het prima en onze band is uitstekend. We gunnen elkaar het beste. We hebben bewezen, ook tegen BVCB, dat we samen kunnen spelen. Dat is echter aan de trainer. En als hij voor één van ons kiest, dan is er dus werk aan de winkel voor mij. Ik heb hoe dan ook veel plezier bij deze club. Niet dat ik dat op voetbalgebied kwijt was bij Voorschoten, maar randzaken zorgden ervoor dat het ook dikwijls over andere zaken ging dan voetbal vorig seizoen. Nu is er enkel focus op het voetbal en straalt iedereen plezier uit.”

 

De tweevoudig doelpuntenmaker is wel van mening dat er een behoorlijk niveauverschil aanwezig is tussen de hoofdklasse en de eerste klasse. ,,In deze klasse krijg je net even meer tijd en zijn tegenstanders net even minder snel. Natuurlijk hebben we nog lang niet alle tegenstanders gehad, maar tot nu toe zijn wij wel telkens sterker. Dan maar hoofdklasse volgend seizoen? Dat zou mooi zijn en we gaan er ook voor. Hoewel ik ook wel weet dat we een keer een mindere dag zullen hebben en onderuit zullen gaan. Voorlopig is het in elk geval genieten. Liever niet vanaf de bank of tribune, dat spreekt voor zich. Ik hoop nu zo snel mogelijk weer in de basis uit te komen.”