interview167x6023 mei 2009. Aan die datum wil niemand bij FC Rijnvogels nog worden herinnerd. De promotiewedstrijd leek af te stevenen op ongekend Katwijks succes, maar in de blessuretijd bracht Akkermans RVVH op gelijke hoogte. In de verlenging deed Franken Rijnvogels de das om. Dat is geweest. Zaterdag liggen er nieuwe kansen. Quick Boys staat voor de deur en diezelfde deur moet nu open, vindt men op de Kooltuin. Assistent-trainer Huig Hoek heeft het gevoel dat het goed zal komen.

Een dag na de wedstrijd tussen Achilles Veen en VVGZ (5-0) is de situatie zo klaar als een klontje. VVGZ, eerder remiserend tegen de Katwijkers, is uitgeteld. Achilles heeft de beste papieren, maar bij winst is FC Rijnvogels hoofdklasser. Rekenwerk is niet nodig, er moet gewonnen worden door de roodwitten.

Op die eerste Pinksterdag sprak onze redactie met Hoek, die als speler lange tijd verbonden is aan Rijnvogels en eerder aan KRV. Nu zit Hoek op de bank naast Marchel den Haan en wil hij geschiedenis schrijven. Hij gunt het de club aan alle kanten en heeft het idee dat niemand in Katwijk er moeite mee zou hebben wanneer de droom werkelijkheid wordt.

We gaan eerst terug in de tijd. Frenk van der Kleij was trainer, de resultaten bleven achter en eind oktober werd er ingegrepen. Nieuwe namen, nieuwe kansen.

,,Het stond buiten kijf dat het geen leuke tijd was. Een trainer ontslaan is niet leuk en doorgaans is dat aan de orde wanneer het niet goed gaat met een elftal. Marchel werd toen naar voren geschoven en hij heeft mij gevraagd hem te ondersteunen. Ik wilde best assistent worden, maar op basis van gelijkwaardigheid. En vanaf dag nummer één hebben we prima samengewerkt. Ik was al jeugdtrainer en wilde de club graag helpen. Ik heb niet voor niets twaalf jaar in het eerste gespeeld en zit al twintig jaar bij KRV/ FC Rijnvogels. Ik ben zeker geen naschopper en ik ben van mening dat het Frenk ontbeerde aan de factor geluk. Voordat hij en de club uit elkaar gingen, heb ik het eerste zeer regelmatig zien spelen. Vaak speelden ze serieus waar goed voetbal, maar vergaten ze nog wel eens na een 1-0 voorsprong om er een tweede bij te prikken. Er sloop dan angst in en de resultaten bleven achter. Eerlijk gezegd heb ik diezelfde angst ook daarna nog wel eens teruggezien.”

Toch kwamen de resultaten. Na het dieptepunt in Leiderdorp bij RCL werden Delta Sport, Leonidas, Vitesse Delft en Gravenzande ‘opgevreten’.

,,Dat zat ook in details. Als voorbeeld haal ik aan dat we Mo Moudou op de bank hebben gezet tegen Delta Sport. Een prima voetballer, maar hij kwam te laat en dat accepteerden wij niet. Regels zijn er om nageleefd te worden. Voor hem was dat niet leuk, maar we wonnen en dan is er ook geen discussie. In de wedstrijden daarna zijn we beter omgesprongen met tegenslagen. Wat dat betreft kwam de winterstop niet echt gelegen voor ons. We sloten 2011 af met een gelijkspel tegen GHC en wilden doorpakken. De eerstvolgende wedstrijd was in Rotterdam bij Alexandria. Dat was onze beste wedstrijd van het seizoen, maar we verloren. Heel jammer, want wanneer we ook die pot zouden hebben gewonnen weet ik zeker dat we hadden mee gedaan voor de bovenste plaats.”

Terugkijkend op hoe je de ploeg taxeerde, wat was jouw idee van het eindklassement?

,,Al vroeg in het seizoen had ik het idee dat dit elftal het ver zou kunnen schoppen. Met Marchel hebben we dan ook ingezet om voor een prijs te gaan. Die is er gekomen, hoewel dat ook meteen een nadeel is geweest. We moesten tot 7 april wachten om de periodetitel te pakken en hebben in maart teveel punten laten liggen. De focus was op de periode, maar we hadden in de reguliere competitie er meer moeten uithalen. Al met al pakten we vier punten in maart en we verloren onder meer van de latere kampioen. Het risico zat erin dat het tegen BVCB fout zou kunnen gaan en dan hadden we met lege handen gestaan. Gelukkig kwam het goed, waardoor we nu kansrijk zijn voor een hoofdprijs.”

Op welke fronten hebben Marchel en jij nog meer terreinwinst geboekt volgens jou, buitenom de al aangehaalde discipline?

,,Wij hebben geen diploma’s, maar wel allebei een visie en die komt ernstig overeen. In maart is Fred Eijsberg toegevoegd aan de staf, omdat we tijd hadden gekregen van de KNVB om een gediplomeerd trainer aan te stellen. Met zijn drieën zaten we op dezelfde golflengte. We zijn toe gaan werken naar vaste patronen en zijn daarbij begonnen bij de verdediging. Vaak stond het niet goed en toen we dat op orde kregen, boekten we een serie prima resultaten. Het volgende probleem was enkel wel dat we in kaartenlast kwamen. Er werden teveel onnodige overtredingen gemaakt en daardoor moesten we noodgedwongen weer concessies doen met de opstelling. Ook was het zonde dat Dirk Varkevisser geblesseerd raakte. Hij speelde heel sterk en opgeteld bij die kaarten hebben we daardoor wel de nodige punten verspeeld.”

Het gelijke spel tegen VVGZ van 19 mei maakt dat FC Rijnvogels nu moet winnen van Achilles Veen. Jullie speelden geen grootse wedstrijd in Zwijndrecht.

,,We hebben getracht om zo ontspannen mogelijk toe te werken naar VVGZ. Helaas stond er toch veel spanning op, opvallend genoeg vooral bij onze routiniers. In dit soort wedstrijden moet je gewoon lekker voetballen. Genieten van het moment. Dat lukte lang niet altijd in die wedstrijd, maar we leven nog en hebben het in eigen hand.”

Afgelopen zaterdag won Achilles met niet minder dan 5-0. Jullie waren erbij en onder de indruk?

,,De TC en wij waren erbij. Eigenlijk was het tot de 38ste minuut geen wedstrijd. Vanuit het niets ging de bal op de stip en plots was het ook 2-0. Even na rust kreeg Achilles een tweede pingel en mocht er een speler van VVGZ vertrekken met een rode kaart. Bij die 3-0 was het over en uit. We zijn een kwartier voor tijd weggegaan. VVGZ miste al een centrale verdediger en de ander moest er al snel af met een blessure. Dat scheelde wel een jas. We hebben in elk geval kunnen zien dat Achilles snelle, handige jongens heeft lopen in de voorste lijn. Hun defensie werd feitelijk nauwelijks op de proef gesteld. We weten wel wat meer, maar we zullen het nog steeds zelf moeten doen.”

Nu is de beslissende week aangebroken. Hoe gaan jullie die invullen?

,,Vorige week hebben we het rustig aan gedaan op de training, maar nu zal het pittiger worden. We moeten er staan, er is geen weg terug. Op zich gaan we de trainingsinhoud niet veel veranderen. We werken graag met een bal en dat zal nu niet anders zijn. Het belangrijkste is nu dat iedereen het besef heeft dat we negentig minuten af zijn van de hoofdklasse. En dus van wedstrijden tegen onder meer Quick Boys en ARC. Daar wil je toch wel voor spelen, zo lijkt mij. Deze club verdient het om de stap te maken. Ik las laatst dat de meeste clubs om de acht jaar een succes beleven. KRV werd destijds kampioen en nu kunnen wij dus promotie afdwingen. Dat zou geweldig zijn. In die tijd liepen er hier 500 leden rond, nu is dat aantal verdubbeld. Het gaat hier helemaal los als het lukt. We hebben het thuisvoordeel en ik denk dat er zomaar 1500 tot 2000 mensen afkomen op de wedstrijd. Dat zijn er drie of vier keer zoveel dan anders. Het Katwijkse volk gunt het ons ook, dat voel en hoor ik regelmatig om mij heen. Ook Quick Boys, want dan staat er toch weer een derby op het programma, hoewel zij uiteraard liever de topklasse waren ingestormd.”

Stefan Schaafsma is er zaterdag niet bij vanwege een schorsing, maar verder kan iedereen spelen. Zijn jullie er al uit?

,,Grotendeels wel. Acht spelers zijn zekerheden en voor de drie overige plekjes hebben we zeg maar zes man. Maar wie er ook gaan spelen, de hoogspanning moet eraf. Dat werkt verlammend. Zelf had ik als speler geen last van bibberknieën en had ik echt een winnaarsmentaliteit. Dat hebben we nu ook nodig. Naast voetballend vermogen vraag een wedstrijd als zaterdag om terriërs.”

Hoe ziet jouw zaterdagavond eruit volgende week?

,,Laat ik het zo zeggen, ik heb de jongens beloofd dat ik ’s nachts niet zal thuiskomen. Feesten tot het weer licht wordt. Dat is in deze tijd trouwens wel sneller dan in de wintermaanden. Mijn gevoel is goed en dus wil ik enkel rekening houden met dit scenario. Er zit nu al een heerlijke flow in de club door waar we staan, maar dat kan nog veel grootser uitpakken wanneer we als winnaar uit de bus komen. Voor de vrijwilligers is het misschien nog wel het meeste gegund wat mij betreft. En voor Bennie van Fruchten. Ik had hem dit ook zo gegund. Helaas mag hij niet meer voetballen en dat steekt ook mij enorm. We hebben dezelfde humor en het is een wereldgozer. Dat is een zwarte bladzijde in dit seizoen. Reken maar dat ik hem snel op zoek na afloop als we tot een feest komen.”

Heel veel succes alvast en dank voor je tijd.

,,Dank je wel, ook voor de geboden ruimte.”