interview167x60FC Rijnvogels (zaterdag, 1B)- Een glazen bol heeft Marchel den Haan niet, dus de oefenmeester van FC Rijnvogels wee ook niet hoe lang hij als hoofdcoach ongeslagen zal blijven. Na het dieptepunt van de Katwijkse formatie- een kansloze nederlaag bij RCL- nam de assistent-trainer het over van Frenk van der Kleij en sindsdien werd er vier keer gewonnen en snoepte enkel GHC een punt af van de naar de vierde plaats geklommen club uit de kustplaats. Den Haan over toen, nu en straks.

Het kan verkeren. Lange tijd was FC Rijnvogels terug te vinden bij de achterhoede van de eerste klasse. Na een nieuwe deceptie in Leiderdorp besloten de club en Van der Kleij uit elkaar te gaan. Den Haan werd naar voren geschoven en prompt kwam de ommekeer. Bij het ingaan van de tweede seizoenshelft ziet de stand op de ranglijst er veel rooskleuriger uit en in de tweede periode zijn er nog slechts drie gegadigden over voor deze begeerde prijs. BVCB zit in de wachtkamer, terwijl Smitshoek en FC Rijnvogels zij aan zij gaan.

Dat is de stand van zaken na de laatste wedstrijd en pal voor het duel met Alexandria’66. Wat heeft Rijnvogels tussendoor uitgespookt?

,,Rijnvogels heeft na GHC (0-0, red.) twee weken niets gedaan. Daags na de nieuwjaarsreceptie zijn we vertrokken naar Eindhoven voor een trainingskamp. Daar hebben we een veld gehuurd en konden we ook in de zaal terecht. We speelden een oefenduel tegen een combinatieteam van AFC. Dat had niet zoveel om het lijf, maar het uitje op zich was heel belangrijk en nuttig. Iedereen hield zich met iedereen bezig en dat maakt een groep hechter. We hebben in Eindhoven verder gewerkt aan de teamspirit. Bijna iedereen was van de partij van de selectie, enkel Jeffrey Sam Sin en Rob Platteel niet. Later hebben we nog geoefend tegen LSVV’70 en Benschop. Vooral in die laatste pot hebben we fris voetbal laten zien.”

Dus gereed voor een mooi vervolg?

,,De selectie is aangezwollen en de groep is bijzonder gretig. Sam Sin gaat vanaf volgende week lichtjes meetrainen. Enkel Yuri van Es missen we vanwege een blessure, maar verder is de groep fit en kijken we uit naar het vervolg van de wedstrijden. In het begin hebben we veel te veel laten liggen. Daardoor is de nummer 1, Smitshoek, nog ver weg. Doel is voorlopig om eerst goed te presteren in de komende vier duels. Die zijn beslissend voor de tweede periode. Van daaruit zien we wel verder. Er wachten met Alexandria’66, BVCB, Breukelen en DSO interessante duels. Na een bewogen eerste deel van de eerste seizoenshelft is er een opwaartse beweging ingezet en daar verdient deze groep een compliment voor.”

Alexandria’66 is de eerste tegenstander die jou en jouw ploeg kan laten struikelen. Wat weet je van hen?

,,Dit was onze eerste tegenstander en voor mij de eerste wedstrijd als assistent-trainer. Op eigen veld hadden we minimaal een punt moeten pakken. Na de 1-0 lieten we hen in leven. 2 of 3-0 was mogelijk. Door een cruciale fout voorin konden we vlak voor tijd zelfs de 1-1 niet vasthouden. Ik zal dat zaterdag zeker meenemen. De nederlaag was onnodig. Ik heb van onze volgers begrepen dat het duel met RCL van afgelopen zaterdag niet groots was. RCL was nogal gemankeerd, dus die 2-2 geeft ons vertrouwen. Ze spelen deze week nog een keer en dus kijken we mee. We hebben zin in het duel, zoveel is zeker.”

Rijnvogels kwam nogal wisselvallig voor de dag in 2011. Wat was heel pover en wanneer was je tevreden over de ploeg?

,,Tegen RCL en BVCB lukte er vrijwel niets en dat was aan de uitslagen te zien. Bij ’s-Gravenzande liep het juist wel lekker bij ons. We scoorden op belangrijke momenten in de wedstrijd en hebben die klus zakelijk kunnen klaren.”

Spreekt iemand nog over de gebeurtenissen rondom het vertrek van de vorige  trainer?

,,Iedereen wil enkel nog vooruit kijken. Het is het moment niet om nog langer achterom te kijken. Natuurlijk zal dat wel een keer gebeuren, maar dat moeten we over het seizoen heen tillen. Hoe cliché ook, maar we spelen nu finales en dat gaat voor. Een toetje is als we zo doorgaan binnen handbereik. En dan zien we daarna wel of we nog dichter bij de top kunnen komen of zijn gekomen. In mei pas liggen de prijzen klaar.”

Inmiddels werd Hein van Heek aangesteld als de nieuwe trainer voor volgend seizoen. Wat wordt jouw rol?

,,Dat moet deze week duidelijk worden. Ik zie het wel zitten om met hem te gaan werken. Ik heb nu twee keer een gesprek met hem gevoerd en daar een goed gevoel aan over gehouden. Het lijkt me een goed mens met veel ervaring op voetbalgebied en een frisse kijk op het spelletje.”

Ten slotte; er is zaterdag meer dan enkel voetbal. Wat gaat er gebeuren?

,,Net als RCL heeft ook FC Rijnvogels geld opgehaald voor de stichting Delano Noah. Deze stichting is in het leven geroepen vanwege een ernstig ziek spelertje bij Alexandria. Uiteraard moet je dan als club iets doen. En wij zijn een warme club en dus zullen we zaterdag voorafgaand aan de wedstrijd het geld van de door ons gehouden actie overdragen. Voetbal is belangrijk, maar niet het belangrijkste. Dat blijkt maar weer eens.”

Voor meer informatie over de stichting Delano Noah: www.a66.nl (website van de aankomende Rotterdamse tegenstander van FC Rijnvogels).

FC Rijnvogels, in cijfers:

Totaal: 13-20-29-27

Thuis: 6-10-14-10

Uit: 7-10-15-17

Grootste zeges: 2-5 tegen Leonidas (uit), 0-3 tegen ’s-Gravenzande (uit) en 3-0 tegen Delta Sport (thuis)

Grootste nederlaag: 4-1 tegen BVCB en 4-1 tegen Smitshoek (beide duels uit)