(Zaterdag, 1B)- FC Rijnvogels heeft de recent opgebouwde voorsprong weer verspeeld. Het Leidse GHC vertrok met een 1-2 zege, waardoor de spanning weer fors toenam op de ranglijst.’Als je in de eerste helft de beleving mist, verlies je de wedstrijd in deze fase’. Woorden van een teleurgestelde trainer Hein van Heek.

 

Foto’s van de wedstrijd zijn te vinden op Facebook.

 

Die beleving had er juist moeten komen na de vroege openingstreffer van Nabil Amarzagouio. De snelle spits van de bezoekers kreeg op rechts een zee van ruimte na een snelle uitbraak en kon rustig (weliswaar op volle snelheid) oprukken. Geen rood-witte verdediger te bekennen. Gedecideerd zette hij zijn team al op een vroege voorsprong. Kwam deze dreun hard aan? Blijkbaar wel, want de Vogels kwamen in een ondermaatse eerste helft nauwelijks meer tot het niveau dat bij een lijstaanvoerder past.

 

Eerder dit seizoen toonden de Rijnvogels veerkracht na een snelle 2-0 achterstand bij SHO. Toen herpakte het team zich en trok het duel naar zich toe om uiteindelijk winnend te finishen. Tegen GHC kon dit pas later in de wedstrijd enigszins worden waargenomen. Voordien kregen de gastheren nauwelijks de gelegenheid om het spel te maken. Het was de verdienste van de Leidenaren die compact speelden zonder achterover te gaan leunen na de snelle voorsprong. Vanuit deze gedegen spelopvatting loerde het via snelle counters op mogelijkheden om de voorsprong uit te bouwen en via hun rechtervleugel ontstonden er gevaarlijke momenten voor het hok van Peter Messemaker die eenmaal met de uitgestoken voet de 0-2 voorkwam.

 

Captain Tim Gonlag en de zijnen vingen de tegenstoten van de thuisclub bekwaam op en als er zich al dreigende situaties aandienden was daar altijd nog de Leidse linesman die er een aantal keren al dan -vaak niet – terecht, een (vlaggen)stokje voor wist te steken. Toen Carl Krayenoord na aangeven van Pieter van den Breggen eindelijk wel een keer de vrije ruimte mocht induiken schoof hij vanuit een lastige hoek het leer naast het doel van Jeroen Peschier die meer werk in de (grauwe) lucht kreeg dan over de grond. Dat de Rijnvogels een 0-2 achterstand bespaard bleven dankte het aan Marouane El Idrissi die een snelle counter in vrije positie niet wist te verzilveren en de verkeerde kant van de paal zocht. In de fase voor de thee herstelde de thuisclub het evenwicht en zag de gelijkmaker aan zich voorbij gaan toen  Krayenoord een behoorlijke mogelijkheid over het doel van Peschier lepelde. Met 0-1 even op adempauze komen om na de thee toch beter voor de dag te moeten komen.

 

Het tweede bedrijf begon veelbelovend. De Vogels kwamen beter voor de dag en kregen al snel de mogelijkheid om de zaken recht te trekken. Maar Peschier lag in de weg toen  Krayenoord van dichtbij te gehaast tegen de sluitpost aanschoot, hiermee het voorbereidende werk van Dirk Varkevisser niet belonend. Het was het signaal om met meer passie en gedrevenheid het spel naar Rijnvogelzijde te doen overhevelen. Het werd beloond. Pieter van den Breggen rukte op en schoof het leer bijtijds en nu subtiel in de voeten van Mitchel Beijersbergen. De uitlopende Peschier was na het met uiterste precisie geplaatste lobje van de Vogelspits een kansloze doelman. De tijd rijp om door te drukken nu de thuisclub meer grip op het duel kreeg?

 

Het kwam er niet van. Wel een aantal penibele situaties voor de Leidse veste, vooral na corners, maar de Leidse touwen werden echter niet gevonden. Aan de overzijde was het bijna wel raak toen een messcherpe uitval namens Danny Maaskant tegen de lat boven Messemaker belandde. Dezelfde doelman – vaak goed voor knappe parades- ging echter schromelijk in de fout toen hij een ongevaarlijke hoge bal van Nabil Amarzagouio door zijn handen liet glippen. Het leer belandde achter hem tegen de binnenkant van de paal maar de in allerijl toegesnelde Eef Schoneveld kon het onheil ook niet meer voorkomen. Zijn reddingsactie net achter de doellijn was tevergeefs. Een domper die de thuisclub niet meer te boven kwam. Het ‘Sturm und Drang’ slotoffensief mocht niet meer baten. Peschier en de zijnen lieten geen tweede bres in het degelijke Leidsde hok slaan. De Rijnvogels staan na een vooral teleurstellende eerste helft weer met beide benen op de grond.

 

Opstelling FC Rijnvogels: P. Messemaker, D.Varkevisser, J.Zandbergen. E. Schoneveld. W.v.Wijk, P. v.d. Breggen, S.v.d.Horst (81. E. Buntsma), Y.v. Es, M.Beijersbergen (70. T.Dijk), C.Krayenoord, B.Mourits.

Opstelling GHC: J.Peschier, M. van Voorthuijzen, M. Bueno de Mesquita, T.Gonlag, D. Maaskant, M. de Roode (86. E.Weekhout), M. Madani, M. Sloos, N. Amarzagouio, M. Schouls (84. T. Rietkerk), M. El Idrissi (T. Slingerland).

Piet van Kampen, FC Rijnvogels.