De 0-3 zege mag weliswaar regelmatig worden genoemd, maar het duel tegen DVSP, promovendus, uit Pijnacker dient echter in de categorie ‘matig’ te worden te worden gekwalificeerd. De opvoering tussen de bij tijd en wijlen heftige buien door, haalde niet het niet niveau van het voorgaande duel tegen ADO.

 

De kersverse eersteklasser bood weliswaar de nodige tegenstand, maar inspireerden – zeker voor de rust – de Vogels niet om diep te gaan en alles uit de kast te halen. Na een ondermaatse eerste helft waarin het tempo te laag lag en de nodige kansen om zeep werden geholpen, werd er in een beter tweede bedrijf orde op zaken gesteld.

 

Met de geblesseerden Dirk Varkevisser, Bas Mourits en Niels Hogewoning nog niet inzetbaar, bracht trainer Hein van Heek een formatie binnen de lijnen die per saldo goed was om ongeslagen de volgende ronde van het Districtsbeker toernooi (achteraf) moeiteloos binnen te stappen. Het was de  laatste test voordat het echte competitiewerk komende zaterdag begint. In de ouverture bij Vitesse Delft zal het team dan naar verwachting andere koek opgediend krijgen dan die de rood-witte formatie nu kreeg voorgeschoteld. Heet dat aanpassen aan de tegenstander, zoals dat zo vaak wordt beweerd?

 

{moduleid=[511]}

 

In de praktijk bleek dit tegen de goedwillende wit-blauwen uit Pijnacker vooralsnog het geval. Het Katwijkse overwicht was er gedurende het hele duel, maar in de afwerking ontbrak de scherpte. Topschutter van het vorige seizoen Carl Krayenoord was er een aantal malen dichtbij om de balans het juiste beeld te geven, maar het was een aantal  malen nèt niet. De vijfde minuut van de eerste helft had hem vleugels kunnen geven maar de spits zag zijn inzet naast de paal van het hok van Bjorn Benard verdwijnen en pas kort voor het scheiden van de markt wist hij zijn geplaatste kopbal na een panklare voorzet van Mitchel Beijersbergen tot doelpunt te promoveren. Toen was de strijd echter allang beslist maar gold het voor de altijd hard werkende spits meer als een genoegdoening nadat hij een aantal mogelijkheden onbenut had gelaten.

 

De gastheren hanteerden de lange bal, daar waar de bezoekers het in combinatievoetbal zochten. Maar het tempo lag te laag om de verdediging voor sluitpost Benard uit elkaar te rafelen. Desalniettemin waren er een handvol mogelijkheden om met een voordelig saldo de eerste helft af te sluiten. Nadat het Carl Krayenoord en Yuri van Es niet was gelukt om de openingstreffer aan te tekenen, leek captain Stefan Schaafsma dit wel te doen. Maar zijn kopbal, na een corner van Thomas Dijk trof geen doel. Het leer werd op de doellijn door een wit-blauwe voet gekeerd. De uitstekend leidende arbiter Kranendonk stond er bovenop en was gedecideerd in zijn beslissing en daarmee brak de rust aan met de 0-0 stand. Overigens had bij het enige gevaarlijke moment van de thuisclub Peter Messemaker een goede parade in huis om een inzet van Michel Draaisma onschadelijk te maken.

 

In een betere tweede helft kwam het (voorheen) klassenverschil tot uiting. In een spanne van vijf  minuten tijd werd DSVP opzij gezet. Na een fraaie combinatie door het midden vond Yuri van Es Pieter van den Breggen die met een subtiel lobje goalie Benard slinks  verschalkte. Toen kort daarna de ingebrachte Emiel Buntsma zich vanaf links op eigen kracht vrijspeelde en verwoestend de verre kruising vond en trof, waren de zaken gedaan. Mede omdat de dapperen uit Pijnacker een attente Rijvogeldefensie tegenover zich troffen. Captain Schaafsma dacht vervolgens de 0-3 op zijn linker te hebben maar doelman Benard voorkwam met een ultieme poging dat het lobje in het net zou zijgen.

 

De uiteindelijke – gezien het spelbeeld terechte 0-3, kwam dus via een geplaatste knik van Carl Krayenoord tot stand. Voor de wedstrijd was deze keurige treffer niet meer bevrijdend, maar voor de spits wel. Rijnvogels bekert verder, maar richt zich voorlopig op aanstaande zaterdag op het grote werk in de uitwedstrijd tegen Vitesse Delft.

 

Piet van Kampen, FC Rijnvogels