ts rijnvogelsSinds jaren kent FC Rijnvogels een geweldige start. De 0-6 overwinning in Bergschenhoek zullen slechts weinigen (sterker nog: wellicht geen) weldenkende supporters van de FC Rijnvogels op hun verlanglijstje hebben ingevuld.

 

Na een eerste helft waarin na een wat rommelige start de motor steeds beter op toeren kwam, werd het duidelijk dat de Vogels voetballend de bovenliggende partij werd. De 0-1 ruststand was nog wat magertjes, maar de alleszeggende cijfers na negentig minuten voetballen gaven eens te meer aan dat de rood-witten een hecht collectief vormen waaraan menige opponent dit seizoen een zware kluif zal hebben.

 

Een riante 0-6 overwinning. Op het lijstje van de schutters van vandaag ontbreekt de naam Carl Krayenoord, de man die vorige week nog zo succesvol was met zijn hattrick. Was Krayenoord niet in vorm? Het tegendeel was echter waar. De bal klaar leggen voor een medespeler was vandaag zijn grote verdienste naast het altijd ijverige sleur- en sjouwwerk. In vier van de zes treffers had de spits een aandeel. Zes treffers die de dappere maar kansarme gastheer in de tweede helft tot een figurantenrol degradeerde. De equipe van Hein van Heek en zijn secondanten Marchel den Haan en Huig Hoek domineerde op alle fronten. De sterke middenveldbezetting smoorde de pogingen van BVCB al vroeg in de kiem. Het vlijmscherpe mes sneed aan twee kanten: de achterste linie werd grotendeels ontlast maar stond ook haar mannetje bij eventueel dreigend gevaar. Anderzijds waren hun aanvallende intenties goed voor veel aanvoer naar de spitsen. Daar waar doelman Mark Graethe een vervelende middag beleefde, mocht collega Peter Messemaker aan de overzijde de makkelijkste middag van dit seizoen tot op heden beleven. Het meeste werk bestond uit de terugspeelballen van zijn kompanen weer met de rechter het veld inroeien. Slechts twee keer attent uitlopen waren zijn meest moeilijke opgaven. De derde keer – in de slotfase – was de timing iets te laat maar ook hiervan kon de thuisclub niet profiteren. Derhalve bleef de nul voor de derde keer gehandhaafd.

 

{moduleid=[558]}

 

Mitchel Beijersbergen was al snel dicht bij de openingstreffer, maar kwam een teentje of twee tekort. Een schuiver(tje) van Sander van der Horst kon Graethe niet verontrusten en de kopbal (na een corner) van Eef Schoneveld ging over het aluminium. Een knappe pas van Carl Krayenoord met buitenkant voetje werd door de hoog opverende Thomas Dijk tegendraads binnengekopt en de 0-1 leek daar. Leek, want de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Vervolgens deden zich een aantal gevaarlijke situaties voor de kooi van Graethe voor maar of hij, of zijn verdedigende makkers konden een zich aandienende inslag vooralsnog voorkomen. Na een inworp van Wesley van Wijk – fraai doorgekopt door Carl Krayenoord, was het Mitchel Beijersbergen die handig in de kleine ruimte profiteerde en de terechte 0-1 binnenschoof. Als -de overigens goed leidende – arbiter Westland een pootje haken van Thomas Dijk vlak voor het BVCB hok niet met de mantel der liefde had bedekt, had de score wellicht een betere afspiegeling kunnen geven als er vanaf de kalkstip had mogen worden gemikt. Enfin, het bleef bij als…. en 0-1.

 

Na de thee leek de thuisclub even te zijn opgepimpt en de veste van Peter Messemaker ontsnapte zowaar aan een gelijkmaker. Mogelijk zou het een andere wending aan het duel hebben gegeven. Een duel dat door de rood-witte Vogels daarna volkomen werd beheerst. Pieter van den Breggen soleerde zich knap tussen drie wit-blauwe verdedigers door om vervolgens Mark Graethe kansloos te laten. Mitchel Beijersbergen dook na een corner van Wesley van Wijk slim op bij de eerste paal om met het hoofd zijn tweede treffer binnen te knikken, 0-3. De aanvalsgolven, beurtelings over de vleugels en ook door het midden via aanspeelpunt Carl Krayenoord, rolden gestadig voort richting BVCB doel. Het was Carl Krayenoord die met een subtiel passje Emiel Buntsma vond en deze vond op zijn beurt het net achter een langzamerhand moedeloos wordende Bergschenhoekse poortwachter. Een vrije trap van Mitchel Beijersbergen ketste gelijk een kanonskogel af tegen de staander. Hiermee herhaalde hij zijn fraaie doelrijpe treffer van enkele weken geleden op luttele centimeters na net niet. Uitstel van executie. Want in de 64e minuut mocht Bas Mourits na zijn blessure weer eens aan het gras ruiken. Daar had hij slechts één minuut voor nodig, want koud in de arena werd hij door medespits Carl Krayenoord van een zeer bruikbaar balletje voorzien en Graethe was voor de vijfde keer gezien. Dat de tijdelijk door medisch ongemak verloren zoon er maar wat blij mee was, laat zich niet moeilijk raden. En dat hij kort voor het scheiden van de markt nog even liet zien dat hij met een goed aangespeeld passje wel raad weet, ondervond de arme Graethe. Mourits omspeelde hem en schoof het halve dozijn binnen.

 

Een afgetekende en niet eens geflatteerde overwinning voor de Vogels die in de tweede helft frank en vrij over De Sporthoek in Bergschenhoek vlogen en in de volgende formatie binnen de lijnen kwam:

Peter Messemaker, Joey Zandbergen, Eef Schoneveld. Stefan Schaafsma, Wesley van Wijk, Pieter van den Breggen (86. Andreas Stam), Sander van der Horst (74. Orlando Ouwehand), Emiel Buntsma, Mitchel Beijersbergen (64. Bas Mourits), Carl Krayenoord, Thomas Dijk.

 

Piet van Kampen