ts rijnvogels‘Ik heb goede maar ook minder goede dingen gezien’ , oordeelde Hein van Heek na afloop van het met 1-0 gewonnen bekerduel tegen de kersverse Haagse zondaghoofdklasser Quick. De weinige toeschouwers (alibi:strand en Katwijk-Binse feesten) zullen hem zeker in het gelijk hebben gesteld. Uit de minder goede dingen zal de nieuwe trainer ongetwijfeld zich het moment herinneren waarop Quick spits Frank van der Heiden tegen de paal schoot. Gevolg van een foutieve inleverbal zoals dit enkele malen eerder in de voorgaande wedstrijden het geval was. Nu voorkwam de staander de gelijkmaker.

 

De on-Hollandse tropische temperaturen waren op voorhand al een tegenstander die beide teams moesten zien te overwinnen. Een handicap die een extra ballast op de bezwete ruggen van de Haagse Quickers en de Katwijkse Vogels drukte. Toch probeerden de beide formaties er het beste van te maken. Uiteindelijk ging het de thuisclub per saldo het beste af omdat na negentig minuten en tussendoor wat laafpauzes, met een 1-0 overwinning de eerste horde in de bekerpoule succesvol werd genomen.

 

Vloeiende combinaties waren van beide zijden op de vingers van een klamme hand te tellen en de meest gevaarlijke momenten ontstonden door persoonlijke fouten. De 1-0 voorsprong voor de gastheren vloeide hieruit voort toen Bas Mourits een verkeerde breedtepass onderschepte en vervolgens Emiel Buntsma in stelling bracht. De jonge spits had daarna een makkie om doelman Marc Schouten tevergeefs naar het (gesproeide) gras te sturen. Het was na ongeveer een klein half uur waarin beide teams zich geen meester op het middenveld mochten noemen. De meeste dreiging ging echter van de thuisclub uit, maar Mitchel Beijersbergen, die goed in de diepte werd aangespeeld, had in eerste instantie beter de trekker over kunnen halen dan twee passen te veel te doen. Zijn alsnog gelanceerde projectiel vloog over. Geen 2-0 dus daar waar korte stonden voordien Frank van der Heiden namens de bezoekers een cadeautje weigerde uit te pakken door de paal naast sluitpost Peter Messemaker te raken in plaats van de lonkende touwen te zoeken. De meer dan welkome rust brak derhalve met een 1-0 voorsprong voor de rood-witten aan. Mede omdat enkele vrije trappen door de bezoekers richting voormalig vliegveld Valkenburg werden gepeerd.

{moduleid [503]}

Na de thee waren de bezoekers in eerste instantie de evenknie van de thuisclub en zelfs enigzins lichtelijk in het voordeel. Maar echt gevaarlijk werden zij niet en bezorgden Messemaker in het Katwijkse hok geen kopzorgen. De gevaarlijke momenten dienden zich voor de kooi van collega Schouten aan. Deze zag na enkele gevaarlijke corners het leer aan alles en iedereen voorbij vliegen. Na een vrije trap van Beijersbergen kon hij deze zonder de handen er aan te branden, het leer rustig onschadeliijk maken. Halverwege de tweede rondgang leken de wit-blauwen uit de Residentiestad alsnog de 1-1 te creeëren, maar Orlando Ouwehand stond niet toe dat de inzet van Steven de Kruijff achter de reeds geslagen Messemaker zou inslaan. Het werd allengs duidelijk dat de vermoeidheid aan beide zeiden haar tol zou gaan eisen. Van wervelende en oogstrelende combinatie was onder de verzengende zomerzon nauwelijks iets meer te bespeuren.

 

Toch diende zich een paar aardige mogelijkheden voor de Vogels aan om het pleit definitief te beslechten. Car Krayenoord werd in ‘n één tegen één situatie vrij gezet en stuitte op doelman Schouten. Een moment waarop de goed leidende arbiter Krosius geen pngel in zag. Bij het scheiden van de markt nog twee mogeljkheden voor Krayenoord die uit een lastige stiuatie na aangeven van Mitchel Beijersbergen sluitpost Schouten tot een ultieme redding dwong en vervolgens na een dieptepass zijn meerdere in Quincy Angelista moest erkennen om de marge te verruimen. Zo eindigde dit bekertreffen met een minimale voordelige marge voor de thuisclub dat aanstaande dinsdagavond in Den Haag op ADO zal stuiten. Aanvang 19.00 uur.

 

Bron: Piet van Kampen, FC Rijnvogels