voetbal-leiden-0022Vorige week zaterdag was het bloedje heet op de Kooltuin. Een geldig alibi voor de afwezige toeschouwers die het strand of de Kattuk-Binse feesten prevaleerden boven een middagje thuishaven van de rood-witte Vogels, die moeizaam over het aloude Quick heen vlogen. De Haagse zondag eersteklasser trok met 1-0 (doelpunt Emiel Buntsma) aan het kortste eind. ‘Ik heb goede, maar ook minder goede dingen gezien’, constateerde de nieuwe trainer Hein van Heek na afloop terecht. Na de uitwedstrijd tegen zondag eersteklasser ADO (afgelopen dinsdag) zal de oefenmeester wellicht zijn visie iets hebben bijgesteld. In een aantrekkelijk duel zag hij ongetwijfeld meer betere momenten dan luttele dagen daarvoor. Tenminste, als de mening van de Rijnvogeltoeschouwers daar maatgevend voor is.

 

Een gegeven was in ieder geval,  dat op dinsdagavond in het Zuiderpark waar slechts een half ontmantelde tribune deed denken aan de tijden van weleer toen de ADÓ profs daar acteerden, het op één der bijvelden beter vertoeven was dan de zaterdag daarvoor in het Katwijkse.  Een aangenaam klimaat voor – wat later zou blijken – een aangenaam potje voetbal.  Een duel dat over de hele wedstrijd genomen, alle kanten op kon. Per saldo deden de beide opponenten nauwelijks iets voor elkaar onder en wellicht is de 2-2 eindstand daar een terechte afspiegeling van.

 

Alhoewel bij dat ‘terechte’ enige vraagtekens kunnen worden geplaatst. Want – de overigens prima leidende -arbiter van den Burg, vertrouwde in een aantal situaties nogal op de Haagse linesman die bij naderend onheil soms ten onrechte de stormbal (vlag dus) hees. Bij de gelijkmakende 1-1 van Eef Schoneveld (kopbal na vrije trap van Yuri van Es) zal de man het voordeel van de twijfel aan zijn kant hebben gehad. Maar toen Pieter van den Breggen na aangeven van Thomas Dijk de 2-3 binnen knikte, had de vlag naar beneden in plaats van alweer omhoog, het recht beter aangedaan. Toen kort voor het scheiden van de markt Yuri van Es in kansrijke positie voorlangs knalde, eindigde het vermakelijke duel in een broederlijke puntendeling (2-2).

 

In de beginfase ging de strijd gelijk op. De Vogels combineerden meer en de groen-gele gastheren hanteerden vooralsnog de lange bal. Vaak over de vleugels waar Joey Zandbergen op rechts en Andreas Stam aan de linkerzijde snelle opponenten tegenover zich wisten. Al was de eerste kans voor Emiel Buntsma die na een afgemeten dieptepass van Stefan Schaafsma de ruimte in werd gestuurd maar zijn rollertje werd oor de Haagde sluitpost Mike ten Kroode naast zijn kooi gekeken. Aan de overzijde was collega Robbert van der Post kansloos toen een gevaarlijk indraaiende corner via de knie van de ongelukkige Sander van der Horst in de touwen achter hem verdween. Kort daarop dus de afgekeurde treffer van Eef Schoneveld. Het bleek uitstel van executie want toen Thomas Dijk met een fraaie pass buitenkant voetje Pieter van den Breggen lanceerde, was het deze die koelbloedig Ten Kroode passeerde en de 1-1 aantekende. Twee minuten later een identieke situatie. Met dit verschil dat van den Breggen nu een verdediger in zijn nek wist die hem rustig aanleggen verijdelde. De inzet vloog naast de paal en met de 1-1 stand brak dan ook de rust aan.

 

Ook na de thee bleef het spel op en neer golven. Mitchel Beijersbergen leek al snel op weg naar de 1-2, maar verslikte zich in zijn laatste passen. Aan de overzijde verzuimde de gastheren om na een gedeeltelijk verwerkte bal van van der Post in de rebound de 2-1 te scoren. Zo bleef het een aantrekkelijk duel dat alle kanten op kon. Toch was het Mitchel Beijersbergen – die na eerst op aangeven van Andreas Stam rakelings had over geknald – nu een dieptepass van Yuri van Es op waarde wist in te schatten. Tegen zijn geplaatste inzet had Ten Kroode geen enkel verweer. Vervolgens geen 1-3, maar de gelijkmakende Haagse 2-2 door Steven Sanchez die, vrij in het centrum, de bal ineens over doelman van der Post lobde. In de slotfase konden de Vogels de eventuele winst niet naar zich toe trekken. Het eerder vermelde afgekeurde doelpunt van Pieter van den Breggen en de gemiste kans van Yuri van Es deden het scorebord op 2-2 blijven steken. Aanstaande zaterdag de uitwedstrijd naar DSVP, aanvang 14.30 uur.

Bron: Piet van Kampen, FC Rijnvogels